Peyton Manning királyként búcsúzik, vagy elkergetik

superbowl clk2
2016.02.07. 20:29

Az NFL az egész szezonban erre készült: Santa Clarában az éjjel megrendezik az 50. Super Bowlt, ahol a Denver Broncos és a Carolina Panthers találkozik egymással. Új generáció az öreg ellen, topvédelem az egyik legjobb támadójáték ellen – vagy húszféleképp be lehetne harangozni a mérkőzést. Mi inkább összeszedtünk ötven okot, amiért megéri éjszakázni.

50 ok, amiért érdekes az idei Super Bowl 

1. Ez lesz az első Super Bowl, amiben két olyan irányító vezeti a két csapatot, akiket egyaránt 1/1-es helyen választottak ki a drafton. Peyton Manninget 1998-ban vitte az Indianapolis Colts, Cam Newtont 2011-ben választotta a Carolina Panthers.

2. A két irányító másban is rekordot állít fel: Manning és Newton között 13 év és 48 nap van, ami a legnagyobb korkülönbség lesz a két Super Bowl-csapat kezdőirányítóit nézve. Az eddigi rekordot a 2014-es döntőben állította fel Manning és Russell Wilson, akiket 12 év és 250 nap választott el.

3. Óriási közös találkozási pont a Broncos és a Panthers között John Fox edző, hiszen mindkét csapatnál ő volt a mostani vezetőedzőt megelőző szakember, és mindkét csapat legutóbbi Super Bowl-szereplésénél ő vezette az adott csapatot.

4. Van kapcsolódási pont a Broncos-irányító Peyton Manning és a Panthers vezetőedzője, Ron Rivera között is: amikor 2006-ban bajnok lett Manninggel az Indianapolis Colts, pont azt a Chicago Bearst győzték le, amelyben Rivera volt a védőkoordinátor.

5. A Panthers és a Broncos a két utolsó csapat az NFL-ben, amelyek mezének kinézete szinte semmit sem változott az 1990-es évek óta.

 6. A labdabotrány egyik szereplője vezeti a Super Bowlt, ugyanis az a Clete Blakeman lesz a döntő vezetőbírója, aki 2015 januárjában tartalék játékvezető volt a New England Patriots és az Indianapolis Colts főcsoportdöntőjén. Blakeman és egy kollégájának feladata volt a labdák nyomásának ellenőrzése a félidőben, és Blakeman mérői mutatták a kisebb nyomást a labdákban. Idén egy kisebb, botránynak azért nem nevezhető incidensben is benne volt: a Green Bay Packers és az Arizona Cardinals között hosszabbításban eldőlt rájátszás-meccsen az érme feldobásával gyűlt meg a baja, és inkább másodszor is feldobta azt, amikor elsőre egyszer sem pördült meg az érme.

7. San Francisco hivatalosan először rendez Super Bowlt, de a meccs nem is ott, hanem Santa Clarában lesz, nem messze attól a Stanfordtól, ahol 1985-ben rendezték a döntőt. A Broncos a mostani döntő előtt egyébként pont a Stanford egyetemi csapat stadionjában készült a közelség miatt, míg a Panthers a San José State létesítményeit használta. A meccset a 2014-ben átadott Levi's Stadiumban rendezik, ahol a gyepet is kicserélték a nagy meccs előtt. 

8. A győztes és a vesztes csapat játékosai is bónuszt kapnak a Super Bowl-os szereplést. A bajnokcsapatnál 97 ezer dolláros prémium jár mindenkinek, a vesztes csapat amerikaifutballistái 49 ezer dolláros vacsorapénzt kapnak. Nem lesz könnyű felemelni a győzelemért járó Lombardi-trófeát sem, amit most egy ötvenes számmal is megtoldottak a Super Bowl 50 miatt, így a kupa 30 kilót nyom összesen.

9. És ha már pénz: a Forbes magazin becslése szerint az amerikai népesség átlagban 4,2 dollárt költ majd fogadásokra a Super Bowl miatt, ez nyolcszázalékos növekedés a tavalyi New England Patriots-Seattle Seahawkshoz képest. A teljes szezon alatt körülbelül 149 milliárd dollárral fogadtak az országban az NFL-re mostani szezonra, ez 5 milliárd dollárral több, mint az előző idényben. 

10. A szezon előtt nem sokan számítottak arra, hogy ez a két csapat jut majd a Super Bowlba, olyannyira nem, hogy Parolina Panthers-Denver Broncos párosítás esélye száznyolcvannégy az egyhez volt. A fogadóirodáknál egyébként a Panthers az esélyes, 3,5 pontos favoritnak számítanak. 

20 indok a Broncos mellett

11. Wade Phillips, a Broncos védőkoordinátora munkanélküliként töltötte a 2014-es szezont, nem is nagyon keresték, sőt, még a Broncosnál sem ő volt az első számú jelölt a pozícióra. Erre egy év alatt a liga legjobb védelmét hozta össze Denverben, amire korábban nem volt példa a csapat történetében, úgyhogy talán megérte felkeresni a 68 éves szakembert. Phillips egyébként 1989-ben szintén Super Bowlba jutott a Broncos csapatával, ahol akkor is épp egy éve volt védőkoordinátor.

12. A Broncos nyolcadszor jutott a Super Bowlba, beállítva ezzel a New England Patriots, a Pittsburgh Steelers és a Dallas Cowboys rekordját. Legutóbb 2014-ben voltak döntősök, három éven belül másodjára Super Bowl-résztvevők.

13. Gary Kubiak az első ember az NFL történetében, aki ugyanazzal a csapattal jutott Super Bowlba játékosként és vezetőedzőként is. Kubiak John Elway mögött volt csere a Broncosban az 1987-ben, 1988-ban és 1990-ben elvesztett Super Bowlokban – Elway jelenleg a csapat általános igazgatója.

14. Peyton Manning negyedik Super Bowljára készül. Ez önmagában nem lenne kiemelkedő, az viszont, hogy két csapattal, összesen négy különböző vezetőedzővel csinálta meg, már igen. Sorban Tony Dungy, Jim Cladwell, John Fox és Gary Kubiak irányítása alatt lett belőle döntős. Ezzel együtt Manning lesz az első QB, aki két különböző csapatot legalább kétszer döntőig vezet..

15. Hiába ez lesz Manningnek a negyedik Super Bowlja, az eddigi három döntőn mindössze három touchdown-passza volt, döntőnként egy. A labdát viszont négyszer adta el ezeken a meccseken. 

Peyton Manning
Peyton Manning

16. A Manning-dinasztiában továbbra is a legfiatalabb Manning testvér, Eli a legeredményesebb, ha a Super Bowl-győzelmek számát nézzük: ő kétszer lett bajnok a New York Giantsszel, mindkétszer a New England Patriotsot verték. Manningnek egyszer sikerült nyernie, a Chicago Bears ellen, apjuknak, Archie Manningnek nem sikerült bajnoki címet szereznie. 

17. A nagy kérdés, hogy Peyton Manning visszavonul-e a mostani döntő után, ugyanis minden jel erre utal. Sajtóinformációk szerint eredménytől függetlenül ez lehet Manning utolsó meccse az NFL-ben, és már a hozzá közel állók is utaltak erre. Ha nyer, ő lesz minden idők legidősebb Super Bowl-győztes irányítója.

18. Manning egy olyan játékosnak hálálkodott a Super Bowl előtt, aki egyetlen mérkőzést sem játszott még az NFL-ben. A 23 éves Jordan Taylor draftolatlan elkapóként került a csapathoz, és a veterán játékos első számú edzőpartnere lett a szezon alatt. Manning a talpszalag-szakadása után lábadozott, és sokszor edzéseken kívül gyakoroltak együtt. A gyakorlócsapat tagjaként Taylor is elutazott a csapattal a Super Bowlra, de nem volt megfelelő öltönye, úgyhogy kölcsön akart kérni egyet Manningtől. Az irányító inkább vett neki egy komplett felszerelést. 

19. A Broncos-linebacker DeMarcus Ware ugyan már 2005 óta játszik az NFL-ben, de csak most ért fel a csúcsra: 33 évesen fogja első Super Bowlját játszani. A Dallas Cowboysnál éveket töltött el anélkül, hogy eljutott volna a nagydöntőbe, majd a Denver Broncoshoz már azután került, hogy a Seattle Seahawks eltiporta a csapatot két éve. Ware már elmondta, hogy óriási élmény lesz neki pályára lépni a meccsen, de volt csapatától, a Dallas Cowboystól is nyilatkozták, mennyire örülnek Ware sikerének, mert az egyik legnépszerűbb játékosuk volt.

DeMarcus Ware
DeMarcus Ware

20.  Az elkapó Demaryius Thomast csupán másodjára láthatja majd NFL-meccsen a börtönbüntetése után szabadult édesanyja, azonban a defensive end Antonio Smith egy családi tragédiát igyekszik feldolgozni a mérkőzésen. A hét elején közölték vele ugyanis, hogy édesapja elhunyt a börtönben. Az 58 éves férfi 1991 óta raboskodott egy oklahomai börtönben emberölés miatt, és szívműtéten esett át, azonban komplikációk léptek fel. Smith azt mondta, hogy a történtek ellenére játszani akar a Super Bowlon.

21. A Denver Broncos védelme ebben a szezonban csak egyetlen egyszer engedte az ellenfél csapatát harminc szerzett pont felé, a Pittsburgh Steelers szerzett 31-et ellenük, az alapszakaszban, ez másnak nem sikerült. Ráadásul a ligában senki nem helyezte jobban nyomás az ellenfél irányítóit, mint a Broncos védői. 

22. A Broncos passzsiettetésének egyik kulcsfigurája Derek Wolfe, aki saját bevallása szerint négymeccses eltiltásának is köszönheti, hogy ilyen jól megy neki a játék mostanság. Összeszedte magát,  visszatért az önbizalma, és a csapat legutóbbi kilenc meccsén összesen nyolcat sacket jegyzett, a főcsoportdöntőben is nagy szerepe volt Tom Brady szétterrorizálásában. 

23. Amíg Peyton Manning sérült volt, addig Brock Osweiler helyettesítette a kezdőben, és nem vallott kudarcot, igaz, különösebben nem is volt jó. A Super Bowl előtt a Broncos-elkapók azt emelték ki, hogy Osweiler tisztes munkát végzett, de mégis egészen más, ha Manning a pályán van, mert sokkal jobban időzíti a passzait, és már hozzászoktak ahhoz, hogy vele dolgoznak. Ennek maximum akkor lehet jelentősége, ha Manning megsérülne a Super Bowlban.

24. Aki viszont már biztosan nem lesz ott a csapattal, még a gyakorlócsapat tagjaként sem, az a safety Ryan Murphy, akit testvérével együtt kurvázáson kaptak vasárnap Kaliforniában, ezért a Broncos úgy döntött, hogy inkább hazaküldik. Pedig Gary Kubiak edző pont a napokban tartott beszédet a játékosainak, mennyire fontos, hogy mindig legyenek tisztában a cselekedeteik súlyával. Több csapattárs szerint Kubiakék jó döntést hoztak, hogy hazaküldték Murphyt. 

Gary Kubiak
Gary Kubiak

25. A denverieknél többen is sérülésekkel bajlódtak még a héten is, de hét második felétől már nagyjából mindenki képes volt különböző gyakorlatokban részt venni. Peyton Manningnek a talpszalag-szakadása okozott kellemetlenségeket, DeMarcus Ware-nek a térde és a háta nem volt százas, a safety Darian Stewartnak térdsérülése volt, T.J. Ward a bokájával bajlódott, a bal oldali Evan Mathisnak szintén a bokája volt sérült. 

26. Ha a Denver Broncos megnyeri a Super Bowlt, akkor ez lesz a harmadik győzelmük, ami már csak azért is jönne jól nekik, mert eddig ötöt vesztettek el, többet, mint bárki eddig az NFL-ben. És Peyton Manning sem mindegy, mert jelenleg Brett Favre-ral holtversenyben 199 győzelmet szerzett kezdőirányítóként az NFL-ben. Ha nyernek, egyedül övé lesz a rekord, és ez már csak azért is lesz nagy szám, mert idén az alapszakasz pocsékul sikerült neki. Kilenc touchdownpassza mellett tizenhétszer adta el a labdát, ezért sokan már nyugdíjazták volna a formája alapján, és ez az akkori formája után jogosnak is tűnhetett. Csakhogy a rájátszásra visszatért, és ha nem is csinált csodát, de hozta a minimumot, hibák nélkül. A védelme rengeteget tehet azért, hogy a csúcson búcsúzzon el Manning, még ha ez a mostani volt pályája egyik legrosszabb idénye. 

Mondjuk már az is nagy szám, hogy egy súlyos nyakműtét és egy azután, hogy az Indianapolis Colts lemondott róla 2012-ben, újjászületett, és kétszer is eljutott a Super Bowlig az utóbbi években a Denver Broncosszal. 

27. A denveri védelemnek a győzelemhez azonban meg kellene állítania Cam Newtont, mert valószínűleg az Carolina-elkapókkal szembeni védekezés az menni fog nekik, ugyanakkor Newton futásai zavart okozhatnak. Az alapszakaszban szembesültek már hasonló problémával: a Kansas City Chiefs-irányító Alex Smith többször is futásokkal csinált fontos játékokat harmadik próbálkozásnál. 

28. A Broncos egész biztosan hajtani fog a tulajdonos Pat Bowlenért is, aki Alzheimer-kórja miatt már a Super Bowlra sem tudott elmenni. 1984 óta dolgozik a csapatnál, azóta hétszer voltak a Super Bowlban, 2014-ben lett többségi tulajdonos. 

29. A denveriek babonából is választhatták, hogy fehér mezben fognak játszani, ugyanis amikor a narancsszínű mezben léptek pályára a Super Bowlban, akkor mind a négy meccsüket elvesztették. A döntőben fehér mezben játszó tizenegy csapat közül tíz győzött. 

30. A Broncos-linebacker Von Millernek a mostani ellenfelük irányítója, Cam Newton a kedvenc quarterbackje, de csak Peyton Manning után. A napokban azt is nyilatkozta, hogy neki bizony tetszenek Cam Newton táncai, amiket a touchdownjai után szokott bemutatni. 

20 dolog a Carolina Panthersről

31. A 32 NFL-csapatból 13 még nem nyert Super Bowlt, köztük a Panthers sem: az eddigi egyetlen döntőjüket elvesztették 2003-ban a New England Patriots ellen.

32. A szezon előtt, 2015 májusában az orvosok borzasztó hírt közöltek Bruce DeHavennel, a Panthers speciális egységének edzőjével: prosztatarákja van, és lehet, hogy már csak 3-5 éve van hátra. DeHavent elsőre lesújtotta a hír, az viszont meg sem fordult a fejében, hogy felhagyjon az edzősködéssel. „Remélem, hogy le tudom győzni. Annyira leköt a munka, hogy eszembe sem jut a betegségem, amíg valaki fel nem hozza. Az volt végig a fejemben, hogy ha most visszavonulok, 20 év múlva biztos azon gondolkodnék, miért is hagytam ott azt az állást, ami mindig is az álmom volt.” DeHaven a szezon alatt végig kezelés alatt állt, de csak egy csapatgyűlést kellett emiatt kihagynia. Ezt leszámítva zavartalanul tudta folytatni munkáját a Panthers mellett.

33. Hetedik csapatként sikerült nekik 15 mérkőzést nyerni az alapszakaszban, a korábbi hatból csak kettő nyert viszont Super Bowlt: az 1984-es San Francisco 49ers és az 1985-ös Chicago Bears. A Bearsben akkor játékosként volt jelent a Panthers mostani vezetőedzője, Ron Rivera.

34. Cam Newton csak a harmadik Heisman-győztes irányító (ez a trófea jár a legjobb egyetemi játékosnak, a díjat minden idényben kiosztják), aki kezdőként lép pályára Super Bowlban. Utoljára ez 1984-ben Jim Plunkettnek sikerült, előtte pedig Roger Staubachnak. Mindketten Super Bowl-győztesnek mondhatják magukat, Staubach ráadásul két gyűrűt is nyert. 

Cam Newton
Cam Newton

35. Newton több más szempontból is elitklubba léphet: ő lesz a negyedik játékos, aki a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-díj megnyerése után a draft első helyén kel el, majd Super Bowlba jut. Jim Plunkett mellett még Billy Cannonnak George Rogersnek sikerült ez, de Cannon nem nyert Super Bowlt. Newton emellett a harmadik irányító lehet, aki az egyetemi bajnoki cím után az NFL-ben is bajnok lesz, Joe Montana és Joe Namath a két eddigi legenda, akiknek ez sikerült.

36. Hogy mekkora szupersztár is a Carolina irányítója, azt jól mutatja, hogy az idei szezonban ő lett az első NFL-játékos, aki 30 passzolt és 8 futott touchdown fölé jutott – egész pontosan 35 és 10 TD-vel zárt.

37. Nem egyedül Newton érdeme az, hogy a Panthersé volt a szezon legjobb támadósora, de neki is szerepe volt abban, hogy az idei rájátszást is figyelembe véve sorban 31 meccsen szereztek legalább 100 futott yardot. Ez a harmadik leghosszabb sorozat az NFL és az AFL 1970-es egyesítése óta.

38. Peyton Manning majdnem a Carolina Panhters irányítója lett, az 1998-as draft előtt ugyanis a Carolina megkereste az elsőként választó Colts általános igazgatóját, Bill Poliant egy igen erős ajánlattal. Kerry Collins irányítót, illetve több draft picket adtak volna azért, hogy megszerezzék az 1/1-es választás jogát, és Charlotte-ba vigyék Peyton Manninget. De Polian hallani sem akart erről, mert tudta, mekkora tehetséget szerezhetnek meg Manninggel. Az irányítóról lemaradó Carolina végül a védő Jason Petert választotta ki a 14. helyen, de Peter már 3 évvel később vissza is vonult az NFL-ből.

39. Elképesztő dolog lett volna, ha a Panthers veretlenül jut el a Super Bowlig, akkor ugyanis történelmi dologra lett volna esély: a Miami Dolphinsszal az 1972-es szezon végén veretlenül bajnok vezetőedző, Don Shula fia megismételhette volna apja teljesítményét, annyi eltéréssel, hogy Mike Shula nem vezetőedző, hanem támadókoordinátor a Panthersnél.

40. A Panthers-edző Ron Rivera lehet a harmadik olyan személy az NFL történetében, aki játékosként és edzőként is megnyeri a Super Bowlt. Korábban ez csak Mike Ditkának és Tony Dungynak sikerült. Rivera játékosként a Super Bowl XX-t nyerte meg, a Chicago Bears linebackere volt. 

Ron Rivera
Ron Rivera

41. Newtonnál állandó szokássá vált, hogy ha touchdownt szerez, akkor a lelátó első sorában várakozó gyereknek adja át a labdát, ezt a hagyományt pedig a társai is átvették a szezonra, számtalan gyereknek szerezve fantasztikus élményt.

Newton újoncként kezdte el a labdaosztást, méghozzá az akkor irányítóedzője, mostani támadókoordinátora, Mike Shula ötletére, aki azt mondta, hogy a Superman-ünneplésnél is menőbb lenne, ha meglepné a gyerekeket a touchdownok után. Newton ezen kívül is nagyon aktívan részt vesz a gyerekekkel való munkában – már egyetemistaként is azt mondta, hogy ha abbahagyja a játékot, akkor mindenképpen a fiatalokkal akar foglalkozni. Egyszer például, amikor egy korábbi egyetemi csapattársának a fia a q betűt húzta az iskolai Most mutasd meg-napra, Newton szó nélkül ugrott, hogy elmenjen a bemutatóra, mint quarterback.

42. Régi mondásnak számít már a Panthersnél a Keep Pounding – Zúzzunk tovább!, a mérkőzéseik előtt egy ilyen feliratú hatalmas dobot vernek, a mondás viszont a csapat 2005-ben, rákban elhunyt egykori játékosáig és edzőjéig, Sam Millsig nyúlik vissza. A betegséggel küzdő edző egyik beszéde után lett a csapat mottója ez, ami a 2015-ös nagy menetelés alatt ért a csúcsra. És hogy mi is a lényege? Azt talán a csapat tight endje, Greg Olsen foglalta össze legtökéletesebben:

Lehet, hogy nem a leghatékonyabb, vagy a legszebb módon, de valahogy nyerünk!

43. A cornerback Josh Norman vitathatatlanul a liga egyik legszínesebb alakja: a mérkőzéseire az ellenfelek videóinak elemzése mellett filmnézéssel készül, a pályán pedig egy-egy hollywoodi figura bőrébe bújik. Hogy a Broncos ellen ki lesz, azt még nem tudni, de a Super Bowl előtti médiahét első napján egy mexikói pankrátor, egy Luchador maszkját kapta fel.

44. A Panthers egyik támadófalembere, Mike Remmers meglehetősen furcsa úton jutott el oda, hogy kezdő legyen a Super Bowlban. 2012-ben senkinek sem kellett a drafton, majd a Denver Broncos érintésével sorban öt csapaton jutott át, mire 2014-ben a Carolinához került – előttük a Rams edzőcsapatában dolgozott, amihez képest elég nagy ugrás a döntő.

45. Jerry Richardson, a Carolina Panthers tulajdonosa az egyetlen jelenlegi tulaj a ligában, aki korábban játékos is volt. Richardson 1959-ben NFL-bajnok lett a Baltimore Colts elkapójaként, az ezért kapott pénzből alapított étteremláncból szerezte első millióit, amiből később hatalmas éttermi birodalmat épített. 1993-ban aztán megalapította a Carolina Panthers csapatát, amivel a 1920-ban a Decatur Staleyst (mai Chicago Bears) megalapító George Halas óta az első játékosból lett tulajdonosa lett egy NFL-csapatnak.

46. Ron Rivera, a Panthers vezetőedzője rendkívül babonás: minden mérkőzés előtt ugyanazt a reggelit eszi: fahéjas pirítóst sonkával, ráadásul a fahéjas kenyeret mindig ugyanabban a boltban veszi. A mérkőzés előtt mogyoróvajas, zabpelyhes kekszet eszik, a meccsek előtt ugyanazon az útvonalon sétáltatja meg a kutyáit, ugyanaz a segédedző veszi fel a házánál mindig ugyanakkor (csak a hazai mérkőzéseknél természetesen). A meccseken pedig már három éve ugyanazt a pár cipőt viseli, a himnusz alatt pedig mindig Cam Newton mellett áll.

47. Másfél hónappal ezelőtt Robert McClain, a Panthers cornerbackje munkanélküli volt, otthon ülve nézte az NFL-t augusztus óta, amikor a Patriots kirúgta az edzőtábor végén. Aztán amikor Charles Tillman térdszalagszakadást szenvedett december közepén, őt hívta fel a Carolina, hogy segítse ki őket, ő pedig öt meccsen 15 szereléssel és egy interceptionnel vette ki a részét a hajrából. McClain szabadidejében egyébként imád festeni és rajzolni, az alkotásait külön honlapon meg is lehet tekinteni.

48. Azt gondolták a Panthersnél, hogy a 2013-as draft két nagy szerzeményét, az egyaránt a védőfalban játszó 143 kilós Kawann Shortot és a 145 kilós Star Lotuleleit jó ötlet lesz egy szobába osztani a csapat 2013-as nyári edzőtáborába. A dolog be is jött, a két védő remekül kiegészíti egymást azóta is, nagy részben nekik is köszönhető, hogy a Panthers fiatal védelme meghatározó tudott lenni a szezonban.

49. A Carolinánál lesz a leggyorsabb játékos a pályán, legalábbis ami a 2015-ös alapszakaszban mért adatokat illeti, a Panthers-elkapó Ted Ginn Jr. ugyanis 36,11 km/h-s tempóval futott labdával a kezében az NFL.com kimutatása alapján. Ezzel a harmadik leggyorsabb volt a szezonban a falconsos Robert Alford és a cardinalsos John Brown mögött.

50. Ahogy külön mantrája, úgy saját táncmozdulata is lett a Panthersnek a szezonra, méghozzá a dabelés. Az őrületet nyilván Cam Newton maga indította el, az eredetét viszont már nem ilyen könnyű megtalálni. Az idény előtt több kisebb atlantai rapbanda kezdte a dabelést, és mivel Newton atlantai származású, valószínűleg így került kapcsolatba a mozdulattal, ami megtetszett neki, és át is vette ünneplésnek. Maga a mozdulat is elég könnyű: ugyanarra az oldalra kell mutatni a két karral, miközben az ember az orrát az egyik könyékhajlatába nyomja.