Nincs jobb trollkodás, mint Super Bowl alatt visszavonulni

2016.02.08. 12:49

Javában ment az ötvenedik Super Bowl hétfő hajnalban, amikor az NFL egyik legnépszerűbb figurája, Marshawn Lynch úgy döntött, hogy itt az ideje véget vetni a visszavonulásáról hónapok óta keringő szóbeszédeknek. 

Néhány hete már a Seattle Seahawks vezetősége is arról beszélt, hogy sztárjuk inkább a visszavonulás felé hajlik, úgyhogy amikor Lynch a Super Bowl utolsó negyede alatt az alábbi képet töltötte fel twitterére, már egyértelmű lett mindenkinek, hogyan döntött:

A csapattársai egyből kapcsoltak, hogy miről van szó, valószínűleg egy ideje már számítottak is a hírre, majd a csapat is megerősítette Lynch visszavonulásának hírét.

Kövesse a 120 yardot Facebookon!

Kicsit korainak tűnhet, hogy 29 évesen befejezi, de az utóbbi időben egyre többet bajlódott sérüléssel, a háta sem volt rendben, és a futójátékos amúgy is az a pozíció, ahonnan  a leggyorsabban kopnak ki az emberek, pláne, ha valaki olyan vehemenciával játszik, mint Lynch.

Pályafutása egyik legemlékezetesebb momentuma az volt, amikor a 2011-es rájátszásban a New Orleans elleni meccsen úgy futott 67 yardot, és szerzett touchdownt, hogy közben a fél vendégcsapaton átpofozta, passzírozta magát. A Seahawks-szurkolók annyira őrjöngtek a stadionban, hogy a környékén földmozgást érzékeltek a közeli mérőállomás műszerei.

A futás Beastquake néven lett ismert, mivel Lynch beceneve Beast Mode volt, utalva arra, hogy szörnyeteg módjára futott az NFL-ben. Még a 2007-es draft első körében vitte el a Buffalo Bills, és már az első két évében ezer yard fölött futott, de igazán akkor indult be a pályafutása, amikor Seattle-be került.

Öt szezont töltött el a Seahawksnál, ezalatt 5774 yardot futott, és szerzett még 51 touchdownt, a liga legtermékenyebb futójátékosa volt ezekben az években. Adrian Peterson a Vikings sztárfutója is elismerte a maga módján nemrég Lynch képességeit, azt mondta, hogy a liga második legjobb futója, és szereti a stílusát. A seattle-iekkel Super Bowlt is nyert, amikor két éve 43-8-cal ütötték ki a Denver Broncost. 

Stílusa és karaktere miatt az NFL egyik legnépszerűbb figurája volt. A médiával ugyan nem volt a legjobb a viszonya, többször hagyott ki kötelező sajtótájékoztatókat, amiért büntetéseket kapott. Úgyhogy a két évvel ezelőtti Super Bowlt megelőző egyik médianapon kiült a pódiumra, hogy letudja a kötelezőt, de minden kérdésre csak azt válaszolta az újságíróknak, hogy

Azért vagyok itt, hogy ne büntessenek meg.

Lynch oaklandi származású volt, sokat jelentett neki az ottani közösség, évek óta minden nyáron futballtábort szervezett a kevésbé tehetős gyerekeknek, NFL-es hírességeket, barátokat, edzőket hívott meg, hogy a fiatalokkal foglalkozzanak. Van egy alapítványa is, melynek egyik legfontosabb célja, hogy egyetemi oktatáshoz juttasson nehéz helyzetű fiatalokat. 

A hétfő hajnali bejelentése után a Seattle Seahawks irányítója, Russell Wilson azt írta twitterén, hogy a valaha volt egyik legjobb futójátékos vonul vissza, míg a cornerback Richard Sherman arról beszélt, hogy megtiszteltetés volt Lynch-csel együtt játszani.