Ne lepődjön meg, ha őket látja jövőre a Super Bowlban

2016.02.09. 18:18

Alig, hogy véget ért a Super Bowl 50, a Las Vegas-i fogadóirodák már ki is hozták az oddsaikat a következő NFL-döntőre. Az előzetes tippek alapján három esélyesük van, bár a Seahawks reményei csökkenhetnek Marshawn Lynch visszavonulásával. Az idei döntős Broncos és Panthers közül egyik sem tuti befutó.

A vegasi oddsok

Seattle Seahawks 8-1

New England Patriots 8-1

Pittsburgh Steelers 8-1

Green Bay Packers 10-1

Arizona Cardinals 10-1

Carolina Panthers 10-1

Cincinnati Bengals 14-1

Denver Broncos 14-1

Dallas Cowboys 16-1

Minnesota Vikings 20-1

Indianapolis Colts 20-1

Kansas City Chiefs 20-1

New York Jets 30-1

Buffalo Bills 30-1

Baltimore Ravens 30-1

Atlanta Falcons 40-1

Houston Texans 40-1

New York Giants 40-1

Washington Redskins 40-1

Chicago Bears 40-1

Detroit Lions 40-1

New Orleans Saints 40-1

Philadelphia Eagles 50-1

Tampa Bay Buccanneers 50-1

Los Angeles Rams 50-1

Miami Dolphins 50-1

Tennessee Titans 50-1

Jacksonville Jaguars 50-1

Oakland Raiders 50-1

San Diego Chargers 50-1

San Francisco 49ers 60-1

Cleveland Browns 200-1

Westgate SuperBook szerint három csapatnak van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a Super LI-t: a Las Vegas-i kaszinó a New England Patriots, a Seattle Seahawks és a Pittsburgh Steelers győzelmét látja a legvalószínűbbnek 2017 februárjában, Houstonban. Mindhárom csapat sikere nyolcszoros pénzt jelentene, ezzel némileg kimagaslanak a mezőnyből, de rögtön mögöttük három olyan franchise jön, amelynél csak 10-szeres a szorzó, így nem nagy az előnyük.

A Seahawks nyerési esélye ugyanakkor csökkenhet, hiszen a fogadóiroda még nem kalkulált azzal, hogy a csapat futójátékosa, Marshawn Lynch bejelenti visszavonulását. Ezzel együtt viszont érthető, miért kerültek ilyen magasra:

  • A Patriotsnál egy meghatározó játékos szerződése sem jár le, az edző stáb legfontosabb tagjai is maradnak, ráadásul a szezonban sorra kidőlő alapemberek is visszatérnek (így a Denver elleni főcsoportdöntőben nagyot betliző támadófal is jobb lehet). A legnagyobb gondjuk az lehet, ha a következő szezon kezdetekor már 39 éves irányító, Tom Brady formája drasztikusan visszaesik, de ez csak ősszel derül majd ki.
  • A Seahawksnál szinte mindenki visszatér a 2015-ös szezonban legkevesebb pontot engedő védelembe, az irányító Russell Wilson hatalmasat fejlődött a passzjátékban, a futójáték pedig akkor is működött, amikor Lynch nem játszhatott sérülése miatt, így a visszavonulása sem lesz annyira érzékeny veszteség, mint sokan gondolnák. A támadófal viszont sokat alakulhat a nyáron, az új egységet pedig az irányítónak és a futóknak is szokniuk kell majd.
  • Úgy volt a Steelersé az egyik legjobb támadósor 2015-ben, hogy a liga egyik legjobb futójátékosa, Le'Veon Bell sérülés és eltiltás miatt 10 meccsen nem állt a rendelkezésükre, és kisebb időre az irányító Ben Roethlisberger is kidőlt. Vitathatatlanul övék a legjobb elkapó-gárda a ligában, és a megfiatalított védelem is kezd összeállni.

A mögöttük tisztán elkülönülő hármast az idei döntős Carolina Panthers mellett két másik rájátszás-csapat, az Arizona Cardinals és a Green Bay Packers alkotja.

  • A Panthers veszte ugyanaz lett a Broncos ellen, mint a Patriotsé: a gyenge támadófaluk nem bírt mit kezdeni Von Millerékkel. Oda mindenképp kell erősítés, de visszatér sérülésből a csapat legjobb elkapója, Kelvin Benjamin, és a védő Josh Norman kivételével nincs komolyabb lejáró szerződésű emberük, és az sem biztos, hogy Normant nem sikerül megtartaniuk.
  • A Cardinals legnagyobb gondja a pár öregedő, de meghatározó játékos lehet: az irányító Carson Palmer már 36, és eddig sem volt túl mozgékony, az elkapólegenda Larry Fitzgerald 33 lesz augusztusban, a védelem alappillére, Calais Campbell pedig 30 lesz a szeptemberi rajtra. Ami viszont mindenképp pozitív, hogy övék a liga egyik legmélyebb kerete, erre lehet építeni.
  • Hatalmasat dob majd a Packers erején, ha az elkapó Jordy Nelson a sérülés miatt kihagyott 2015-ös szezon után újra játszhat majd. A védelmük viszont hiába javult idén, több fontos emberük szerződése is lejár, és a futójátékos Eddie Lacy súlyproblémái is aggodalomra adhatnak okot.

A vegasi kaszinó sorrendje alapján a rájátszást érő helyekre ezek a csapatok érhetnek oda:

AFC – Patriots, Steelers, Cincinnati Bengals, Denver Broncos, Indianapolis Colts, Kansas City Chiefs

NFC – Seahawks, Panthers, Cardinals, Packers, Dallas Cowboys, Minnesota Vikings.

A Broncos visszaesése mögött két ok állhat: egyrészt a védelemben nagyon sok fontos játékos – így a Super Bowlt szinte egyedül eldöntő Von Milleré is, – szerződése lejár, irányítóposzton pedig még nem lehet tudni, hogy Peyton Manning visszavonul-e, illetve hogy sikerül-e hosszabbítani az utódjául kinézett Brock Osweilerrel.

Az idén rájátszásba jutott csapatok közül az AFC-ből a Houston Texans, az NFC-ből a Washington Redskins nem került be a legjobb 12-be. Előbbi esetében ez érthető, évek óta nem találnak megbízható irányítót a csapatba, aki köré hosszabb távon lehetne építkezni, míg a Washington egyelőre nem hosszabbított a 2015-ben hatalmasat játszó QB-val, Kirk Cousinsszal, de szinte biztos, hogy ő marad a Redskinsnél, ami természetesen sokat dobna az esélyeiken.

A vegasi listából egy dolog viszont világosan kilátszik: a Cleveland Brownst tartják jelenleg az NFl leggyengébb csapatának, hiszen 200-szoros pénzt fizetne, ha jövőre ők ünnepelhetnének Houstonban, míg a második leggyengébb San Francisco győzelme is csak 60-szoros oddsot ér.