Hatalmasat zuhant az NFL-esek élettartama

2016.03.02. 18:23

Kedden ért véget az NFL éves játékosválogatója, ahol idén 322 korábbi egyetemi amerikaifocista próbálta a legjobbját nyújtani a 32 NFL-csapat képviselőinek. Egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben, és nem csak azért, mert az áprilisi drafton összesen 253 játékost választanak ki (és nekik sem garantált, hogy ősszel még aktív kerettagok lesznek), hanem azért, mert az elmúlt években iszonyatosan felgyorsult a játékosállomány cserélődése az NFL-ben.

Marshawn Lynch, a Seattle Seahawks korábbi futójátékosa pont a Super Bowl közepén jelentette be, hogy 29 évesen elege volt a játékból, és visszavonul. Pár héttel később az a szintén 29 éves Jerod Mayo követte, aki éveken át volt a New England Patriots védelmének alappillére. A 2015-ös szezon előtt pedig a San Francisco 49erst hagyták ott tömegesen játékosok, köztük az a Chris Borland, aki 24 évesen, egy év játék után döntött úgy, az egészsége fontosabb, mint a pénz.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

Ők saját elhatározásból döntöttek úgy, hogy nem folytatják, de rengetegen vannak olyanok, akiknek sérülés, tehetség, vagy egyéb tényezők miatt még kevesebb idő jut a profik között. Olyannyira, hogy amíg 2008-ban még átlagosan 4,99 évet töltött egy játékos az NFL-ben, addig mára ez a szám 2,66-ra esett, derül ki a Wall Street Journal (WSJ) friss kimutatásából.

A legnagyobb visszaesést az irányítóknál tapasztalt a WSJ – 2009-ben még bőven hat év fölött volt az átlagos karrier hossza, ez mostanra 3 évre és egy hónapra csökkent. De az irányítók még így is relatíve jól állnak, hiszen az elkapók 2 éves és 2,5 hónapos éves pályafutásra számíthatnak, ami a legrövidebb a pozíciók között. Igaz, a 3 év 8 hónap sem túl sok a listát vezető támadófalembereknél.

Ez részben azzal is összefügg, hogy a sérülések, az amiatt a jövőjükkel tudatosabban tervező játékosok, illetve a fokozott specializáció miatt minden eddiginél több ember fordult meg az NFL-ben a legutóbbi szezonban. 2007-ben összesen 1894-en játszottak legalább egy játékot a ligában, míg a 2015-ös idényben 1973-an.

Persze 2007-08 óta a játékosok fizetése sokat nőtt, de a baseballozók is egyre többet keresnek, ott pedig nem esik ilyen drasztikusan az átlagos karrier hossza, így a fő ok minden bizonnyal az egyre keményebbé váló és egyre több sérülést okozó játékkal van összefüggésben.