19 millió dolláros kérdés: visszavonul-e Peyton Manning?

2016.03.03. 18:45

A 39 éves Peyton Manning egy hónapja nyert Super Bowlt a Denver Broncosszal, és akkor úgy tűnt, hogy pályafutása második NFL-es bajnoki címe lesz a tökéletes alkalom arra, hogy befejezze rekordokkal teli pályafutását. Azóta viszont csak bonyolódott a helyzet, mert Manning gondolkodási időt tér, miközben csapatánál egyre frusztráltabbak, ugyanis 19 millió dollár a tét. 

A helyzet egyszerű: amennyiben az irányító március 9-én még mindig a Denver Broncos játékosa, akkor garantálttá válik a szerződésében foglalt 19 millió dollár, és ezzel elég komoly összeget visz el a bajnokcsapat fizetési keretből. 

A Broncosnál úgy voltak a Super Bowl-győzelem után, hogy a világ összes idejét megadják Manningnek, hogy eldöntse, mihez kezd, legalábbis John Elway általános igazgató ezt mondta akkor. Arra viszont ők se nagyon számítottak, hogy az irányítólegenda az utolsó pillanatig húzza majd a döntést, és ezzel a csapatot is döntési helyzetbe kényszeríti. 

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

 

A felek többször is találkozhattak az elmúlt hetekben, de a sajtó sem tudott biztosan, a lapokban megjelent információk alapján szinte folyamatosan változott a helyzet, hogy Manning eldöntötte-e már, mit akar vagy sem. Denveri lapok szerint a tárgyalások alatt a Broncos-vezetőség türelme is elfogyott már, és Manning kapcsolata is megromlott Elwayjel. 

Jelenleg úgy tűnik, hogy Manning folytatná, viszont egyre biztosabb, hogy ez már nem a Denver Broncosnál fog megtörténni, mert ők inkább a szezon alatt beugró Brock Osweilerrel képzelik el a folytatást. Maximum akkor, ha Manning egy komolyabb fizetéscsökkentésbe megy bele. De mi oka van annak, hogy egy kétszeres Super Bowl-győztes játékos nem kell annak a csapatnak, amit az utóbbi három évben kétszer is elvitt a döntőig?

Egyrészt baromi sok pénzbe kerülne nekik, másrészt Manning formája sem az igazi már, amiben nagy szerepe van a fizikai állapotának. A 2012-es nyakműtétje óta nem érzi az ujjbegyeit, legutóbbi szezonban talpszalagszakadása is volt, és karrierje egyik leggyengébb idényét játszotta. Az alapszakaszban 9 touchdownja mellett 17 interceptionje volt, passzainak kevesebb mint hatvan százaléka volt jó. 

Lehet valaki bármekkora legenda, a Broncos egy ilyen helyzetben kénytelen a saját szempontjait is nézni. Kicsit hasonló a helyzet, mint a 2012-es nyakműtétje után, amikor az Indianapolis Colts nem akart vele kockáztatni, és kifizetni neki egy rakás pénzt, úgyhogy inkább megváltak tőle tizenhárom év után. Akkor is sokan leírták, de aztán a Denver Broncosszal jött még két Super Bowl-szereplés és karrierje statisztikai szempontból egyik legjobb szezonja. 

Most viszont más a helyzet: Manning március végén lesz 40 éves, hosszabb távon már nem lehet vele tervezni, nagy a kockázata annak, hogy megsérül szezon közben. Ezért sem véletlen, hogy több csapat inkább vezetői állással kínálná meg, és nem a pályán számítanának rá. 

A Los Angeles Ramsnél állítólag felmerült, hogy szerződtetnék, mert a Los Angeles-i visszaköltözés után Manning már csak hírverésnek is jól jönne, de azóta letehettek a dologról. Ettől még dönthet úgy, hogy kivár egy lehetőségre, mert bárhol lehetnek sérülések még a nyári edzőtáborokban is. Ha mégis visszavonul, akkor akár a tévében is dolgozhat, az NFL Network már ki is jelentette, hogy szívesen alkalmaznák szakértőként.

A hét elején az ügynöke azt mondta, még mindig nem hozta meg a nagy döntést. Szerdán este Manning mondta el egy rendezvényen, hogy nem gondolt bele, mit csinálna a futball után. Akárhogy is, jövő hét keddig biztosan kiderül, mi lesz vele.