Az NBA zsákolókirálya meglepőt húzott: az NFL-ben játszana

2016.03.11. 13:04

Az NBA háromszoros zsákolóbajnoka, Nate Robinson csütörtök este jelentette be, hogy valami olyat akar csinálni, ami korábban csak egy embernek sikerült: a profi kosárbajnokság után az NFL-ben is pályára akar lépni. A cél szép, de Robinsonnak több okból is nehéz lesz a dolga. 

Egyrészt azért, mert tizenegy-tizenkét éve nem amerikaifutballozott, ezt a bejelentésre készült videóban is elmondja amellett, hogy az alapjai megvannak: 

Még tudom, hogyan kell játszani. Emlékszem, hogyan kell ütközni, a labdát elkapni, interceptiont csinálni. A technikákkal is tisztában vagyok.

Robinson eredetileg futballösztöndíjjal ment a Washington egyetemre, ahol egy idényt le is húzott cornerbackként. Az utolsó haton már kezdő volt, és összesen két interceptiont és harmincnégy szerelést jegyzett.

Ezután átnyergelt a kosárra, és a drafton az első körben vitte el a New York Knicks, ahol legjobb idényében 17,2 pontot átlagolt. Ötévnyi Knicks-karrier után indult a nagy vándorlás: megfordult a Boston Celticsben, a Golden State Warriorsban, a Chicago Bullsban, aztán a Denver Nuggets, a Los Angeles Clippers és végül a New Orleans Pelicans jött, innen küldték el októberben. 2006 és 2010 között háromszor nyerte meg az All Star-hétvége zsákolóversenyét, a 2010-es versenyen ilyeneket villantott. 

Az sem segíti, hogy már harmincegy éves, nem éppen a legideálisabb kor, hogy valaki az NFL-re váltson. 175 centiméter magas és 81 kiló, ez szintén nem a legoptimálisabb, mindenesetre az előny, hogy atletikusságát már bizonyította egy másik profi bajnokságban, 175 centisen mutatott be elképesztő zsákolásokat, gyorsasága az NBA-ben is kiemelkedő volt. 

Ne maradjon le semmiről!

Több jelenlegi NFL-es is komolyabb kosaras múlttal rendelkezik. Ott van például a Seattle Seahawks tight endje, Jimmy Graham, aki a Miaminál négy évig kosárlabdázott. A packersös Julius Peppers két szezont játszott a North Carolina Tar Heels kosárcsapatában, az egyikben a négyes döntőig is elmentek. A Chargers-legenda Antonio Gates az egyetemen nem is futballozott, csak a kosárnak élt. Félelmetes ellenfél volt, erőcsatárként a második idényében 20,7 pontot és 7,7 lepattanót átlagolt. Miután befejezte egyetemi kosárkarrierjét, visszavonultatták 44-es mezszámát a Kent State-nél.

De visszatérve Robinsonra, 618 NBA-meccs ide vagy oda, ettől még tizenegy év kihagyás baromi sok idő, és ráadásul a legmagasabban szinten akar teljesíteni az amerikaifutballban. Persze lehet, hogy lesz olyan csapat, amely lát majd benne fantáziát és marketingértéket, hogy elhívja a nyárra kipróbálni, de az esélyei még így is csekélyek.

Az NBA egyik legnagyobb sztárja, LeBron James is sokszor elmondta már, hogy milyen szívesen játszana az NFL-ben egyszer, neki még a fizikai adottságai is megvannak ehhez, de egyelőre nem úgy néz ki, hogy váltani akarna. 

Eddig csak egyetlen embernek sikerült az NBA után az NFL-re váltani, még az ötvenes években Bud Grantnek. Grant kétévnyi NBA után váltott az NFL-re, és a Philadelphia Eaglesben kapott lehetőséget. Az első szezonját defensive endként játszotta, aztán a másodikban elkapóként 997 yardot hozott össze, később a Minnesota Vikingsnál edzősködött.