Az NFL beismerte, amit eddig sosem mert

2016.03.15. 09:46

Az NFL alkalmazásában álló vezető személy először ismerte el hivatalosan, hogy van kapcsolat a krónikus traumatikus enkefalopátia, vagyis a CTE és az amerikaifutball között. A degeneratív betegség és a sport kapcsolatáról eddig igyekeztek hallgatni, sőt, eltitkolni azt.  

A beismerés a liga egyik vezető orvosszakértőjétől, Jeff Millertől hangzott el egy agyrázkódásokkal kapcsolatos hétfői beszélgetésen, melyen több politikus is részt vett. Ott kérdezték meg tőle, hogy miután a Bostoni Egyetem szakértőjének, Dr. Ann McKee-nek a kutatása kimutatta, milyen sok egykori NFL-esnél volt kimutatható a CTE, és mit gondol a kérdésről. 

Dr. McKee kutatása kimutatta, hogy számos egykori NFL-játékosnál állapították meg a betegséget, szóval a válasz a kérdésre, hogy biztosan van. 

- mondta Miller, majd gyorsan hozzátette, hogy ennél sokkal fontosabb, hogy mihez kezdenek

Ne maradjon le semmiről!

ezzel az információval. McKee a kutatása után azt mondta, meggyőződése, hogy a CTE és a futball létezik a kapcsolat, mert 94-ből 90 játékos agyában fedezték fel, de 55-ből 45 egyetemi játékosnál, és 26-ből 6 középiskolás játékosnál. A CTE csak halál után mutatható ki, ezért is rendelkezett úgy több amerikaifutballista a közelmúltban, hogy halála után megvizsgálhatják az agyát. A betegség gyakran krónikus depresszióval, súlyos alvászavarokkal és személyiségváltozással jár. 

A mostani beismerés ezért is fontos lépés, ahogy az amerikai Deadspin is írja, hasonló, mint amikor a dohánygyártók beismerték, hogy a nikotin függőséghez vezet, és rákot okozhat.

A Steelers-elkapó Antonio Brown az idei rájátszásban szenvedett komolyabb agyrázkódást
A Steelers-elkapó Antonio Brown az idei rájátszásban szenvedett komolyabb agyrázkódást

Az NFL álláspontja nagyon sokáig a tagadás volt, de kilencvenes évek közepére a tudományos világ is elkezdett érdeklődni a probléma iránt, többen a profiliga és az agyrázkódások veszélyeiről publikáltak, ezért az NFL kénytelen volt felállítani egy bizottságot. A szakértőnek nevezett bizottságban egyetlen neurológus sem volt, tagjainak pedig egyáltalán nem volt tapasztalata agykárosodások terén, és inkább a ligát igyekeztek tisztára mosni az ügyben.  

De 2002-ben robbant a bomba, miután a Pittsburgh Steelersszel négyszeres Super Bowl-győztes Mike Webster agyát halála után alapos vizsgálatoknak vetették alá. Az Iron Mike-ként ismertté vált NFL-legenda ötvenévesen halt meg, életének utolsó éveiben elidegenedett a családjától, elvesztette az összes pénzét, nagy fájdalmai voltak és depressziós volt. 

Webster halála után sorra jöttek az olyan vizsgálatok és tragikus esetek, olykor öngyilkosságok, amelyek azt bizonyították, hogy az NFL állításával ellentétben a probléma nemcsak hogy létezik, hanem rettentően súlyos a helyzet. Nem véletlen, hogy legalább 4000 korábbi játékos perelte a ligát az agyrázkódások okozta problémáik miatt, szerintük nem tájékoztatták őket megfelelően a kockázatokról. 

2009-ben már eljutott a liga addig, hogy elismerje, a sorozatos agyrázkódásoknak lehetnek maradandó következményei, ugyanakkor a CTE és az amerikaifutball kapcsolatát nagyon nem akarták eddig kimondani. Még az idei Super Bowl előtt volt olyan szakértője az NFL-nek aki azt mondta, nem bizonyítható a kapcsolat.

Az utóbbi években a liga igyekezett biztonságosabbá tenni a játékot, aztán a múlt évben már már több NFL-es is viszonylag fiatalon befejezte az amerikaifutballt a maradandó sérülések veszélye miatt.