Orosz rulettet játszik az NFL-sztár

2016.03.19. 11:58

Russell Okung, a Seattle Seahawksszal Super Bowlt is nyert támadófalember játékosügynök nélkül, saját magát képviselve tárgyalt az őt megszerezni kívánó NFL-csapatokkal. A helyzet pedig úgy áll, hogy Okung ügynök nagyon bízik Okung játékosban, hiszen egyrészt az NFL-ben szokatlanul olyan szerződést kötött a regnáló Super Bowl-győztes Denver Broncossal, ami egy évre szól, négy évnyi opcióval. Másrészt pedig a fél szakma felszisszent, amikor kiderült, mennyi is Okung garantált fizetése a 2016-os szezonra.

Semennyi.

És ezt tessék a szó szoros értelmében érteni. Az NFL játékosok szerződéseiben ugyanis szerepel a garantált összeg fogalma, amit a játékos akkor is megkap, ha egy percet nem tölt a pályán. Okung 2016-os szerződése pedig a következőképp néz ki: ugyan papíron a játékos ötmillió dollárt is kereshet a következő szezonban, előfordulhat ugyanis az is, hogy ebből egy huncut piculát sem lát.

Ne maradjon le semmiről!

Ebből az összegből kétmillió dollár ugyanis a nem garantált alapfizetés, egy másik kétmillió az úgynevezett roster bonus, ami akkor válik esedékessé, ha Okung akárcsak egy meccs erejéig is, de tagja lesz a Denver Broncos végleges, 53 játékosból álló keretének, egymillió pedig az edzésekért kifizetett bónusz, amit a falember csak akkor kap meg, ha a holtszezon edzéseinek legalább kilencven százalékán részt vesz.

tempQU6A0063 2--nfl mezz 1280 1024
Fotó: Denver Broncos

Ami miatt Okung ügynök mégiscsak elfogadta ezt az első hallásra nem túl barátságosnak tűnő szerződést, az pontosan az a plusz négy év, amire opciója van a Denver Broncosnak. Ebben az esetben ugyanis Okung játékos talicskával tolhatja haza a pénzt, hiszen ha a Denver Broncos él a négyéves opciójával, és meghosszabbítja Okung szerződését, a játékost 2017-es és 2018-as szezonjában összesen 20,5 millió dollárnyi garantált fizetés illeti, plusz még hárommilliónyi nem garantált roster bonus.  A 2019-es és a 2020-as szezonra pedig összesen 17,5 milliónyi nem garantált alapfizetés valamint hétmilliós, szintén nem garantált roster bonus szerepel az Okung ügynök által kiharcolt szerződésben.

Mindez együtt már sokkal jobban hangzik, hiszen ha Okung játékos az első évében megfelelően teljesít, és a Denver Broncos lehívja a szerződésben szereplő négyéves opciót, és továbbra is rendben megy minden, akkor az összes garantált és nem garantált fizetése elérheti az 53 millió dollárt is. A játékosnak viszont nem lesz egyszerű éve 2016-ban, hiszen a számításait egy váratlan sérülés úgy húzhatja keresztül, hogy még az a verzió is előfordulhat ,hogy a következő szezonban semennyit sem keres, és ha a Broncos nem hívja le a négyéves opcióját, akkor 2017-ben ismét új csapatot kell keresnie Okung ügynöknek.