Mostantól nyírhatják ki végleg a kirúgást az amerikaifutballban

2016.05.13. 17:49

Az NFL idén márciusban döntött úgy, hogy finomít a kezdőrúgásokkal kapcsolatos szabályon, az amerikaifutball legalsóbb szintjén pedig most döntöttek úgy, hogy végleg megszüntetik a dolgot. Ez nem meglepő, és előbb-utóbb a profiligában is elérheti a változás. 

A Pop Warner az amerikaiak legnagyobb ifjúsági amerikaifutball-programja, aminek korosztályos ligáiban összesen 225 ezer gyerek játszik, és azért szüntette most meg a kirúgások intézményét, hogy a sérülésveszélyt csökkentsék. Mostantól a gyerekek ligájában a 35 yardos vonalra rakják majd a labdát, onnan kezdhet a támadócsapat, és kirúgás egyáltalán nem lesz. 

Az intézkedés miatt előbb-utóbb az idősebb korosztályokban is kénytelenek lesznek hozzányúlni a szabályhoz, a folyamat pedig egészen az NFL-ig nyúlhat. 

Ne maradjon le semmiről!

A mostani intézkedés mellett az is új szabály a Pop Warnerben, hogy a csapatok kevesebb olyan edzést tarthatnak majd, amikor engedélyezett a kontakt, mostantól csupán a tréningek negyedén lehet szerelni. Az agyrázkódás és sérülésveszély miatt ehhez nemrég az egyetemi bajnokságban is hozzányúltak, az Ivy League-ben például márciusban döntöttek úgy, hogy non-kontakt edzéseket vezetnek be a szezon alatti időszakra. 

De visszatérve a kezdőrúgásokra: az NFL-nél is jól látható a törekvés, hogy a sérülések számát akarják limitálni különböző intézkedésekkel. Márciusban eldőlt, hogy 20-ról 25 yardra teszik a támadás elején a labdát, ha az áthalad a kirúgás során az ellenfél célterületén, vagy onnan nem akarják visszahordani (tehát touchbacknél). Hogy ez pontosan mit eredményezhet, és miért fordulhat pont az ellenkezőjére, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A lényeg, hogy előbb-utóbb az NFL is úgy dönthet, végleg kidobja a kezdőrúgásokat, a mostani módosítgatás leginkább időhúzás, mivel a legutóbbi változás miatt is  nagy volt a morgolódás a szakma részéről, de ettől függetlenül átnyomták a módosítást.