Elhallgatott nemierőszak-botrány szedi szét az álomsztorit

GettyImages-500446566
2016.06.02. 16:43
Mesébe illően emelkedett a csillaga Amerikában a Baylor Bears amerikaifoci-csapatnak: az új edzővel egyre jobb eredményeket értek el, majd százmilliós új stadionba költözhettek. A háttérben viszont nagyon sötét dolgok mentek, emiatt most darabjaira hullik az egész rendszer.

Alig csitultak el a hullámok az egyetemi amerikaifutball-bajnokság legutóbbi botránya óta, ami a Penn State egyetemen robbant ki 2011 novemberében. Akkor derült ki, hogy az iskola amerikaifutball-csapatának egyik segédedzője, Jerry Sandusky tizenöt éven keresztül szexuálisan zaklatott kiskorú gyerekeket. 

A pedofilbotrányba belebukott az amerikaifoci csapat vezetőedzője, a már nyolcvanas éveiben járó Joe Paterno is, aki akkora legenda volt, hogy a campuson még szobrot is emeltek neki, aztán a történtek miatt elbontották. A Penn State-nek súlyos tízmilliókat kellett fizetnie Sandusky miatt, aki élete végéig börtönben marad, és az egyetemi sportéletet irányító NCAA szankciói hazavágták az amerikaifoci-csapatot, mostanság kezdenek magukra találni.

Ezt a példát emlegetik most a texasi Baylor Bears amerikaifutball-csapatával kapcsolatban is, holott róluk korábban azt lehetett tudni, hogy néhány év alatt pofozógépből az egyik legmeghatározóbb erővé váltak az országban. Aztán robbant a bomba, kiderült, hogy a csapatnál és a hatóságok is eltussolni igyekeztek amerikaifocisták ellen indított nemi erőszak és bántalmazásos vádakat.

Minden borult, és úgy néz ki, hogy a rájátszásra is esélyes Baylor megy vissza a levesbe. 

A legfontosabb tudnivalók az üggyel kapcsolatban:  

  • egyetem futballprogramjának vezetése több esetben nem vizsgálta ki a játékosokat ért vádakat, és nem is járt utána, hogy mi történt valójában
  • ha ki is vizsgálta a játékosok szerepét, évekig csúszott az intézkedés, miközben az áldozatok támogatásáért, védelméért semmit nem tettek 
  • nem egy eset volt, és nem egyszer úszták meg az amerikaifutballisták

Egészen addig ment az eltusolás, amíg az ESPN Outside the line műsora el nem kezdett nyomozni az ügyben. Kiderítették, hogy három nő is hiába tett panaszt az egyetemnél, ennek semmilyen következménye nem lett. Holott több esetben nem is kizárólag nemi erőszak történt, hanem bántalmazás, verés is.

Az egyik áldozat közvetlenül a futballcsapat káplánjához fordult, és szerinte 

Art Briles vezetőedző és más edzők is tudtak arról, hogy az egyik játékosuk mit művelt, és ennek ellenére nem büntették meg.

Felmerül a kérdés, hogy honnan veszik a bátorságot, hogy egy edző vagy egy egyetemi sportcsapat megpróbáljon ilyen történéseket a szőnyeg alá söpörni. A válasz abban rejlik, hogy az egyetemi amerikaifoci már akkora biznisz nemcsak Amerikában, hanem világszerte, hogy egy-egy sztárjátékosért érdemesnek tarthatják vállalni a kockázatot.

Nem véletlenül nem írt az esetekről a média, legalábbis egy darabig, a kármentés sikeresen működött. 

Ők az érintettek

Az idei drafton nem kelt el a defensive end Shawn Oakman, akit egy másik bayloros tanuló szexuális zaklatásával vádoltak meg. Ellene korábban volt barátnője bántalmazása miatt is nyomoztak. A tight end Tre'Von Armsteadet tavaly szeptemberben rúgták ki meg nem nevezett okokból, holott őt és a linebacker Shamycheal Chatmant is szexuális erőszakkal vádolták meg nők, de egyik esetet sem vizsgálta ki az egyetem. A volt játékosok közül a running back Isaac Williams, a védő Gary Mason és a cornerback Tyler Stephenson ellen is bántalmazás volt a vád a jelentés szerint. 

Ne maradjon le semmiről!

A riport szerint a rendőrség is falazott a csapatnak, és vagy nyitott státuszban hagyták a feljelentéseket, ami a texasi törvények szerint azt jelenti, hogy rajtuk kívül más nem férhet hozzá a nyomozás információihoz, vagy az adatbázisukból egyszerűen leszedték az érintett ügy adatait. Annyira ment a kisvárosi csapatnak, hogy nem akartak keresztbe tenni.

Nem egyetlen eset történt, és nem egy futballista maradt büntetlenül, tehát nem véletlen egybeesésekről van szó, hogy ezek az esetek kivizsgálatlanul maradtak.

Az ESPN riportja után, május 26-án az egyetem is nyilvánosságra hozott egy független vizsgálatot, amiből kiderült, hogy Briles stábja hiába tudott több esetben erőszakos esetekről, igyekeztek megakadályozni, hogy annak híre eljusson a rendőrséghez vagy az egyetem illetékeseihez. Ennek hatására akkora lett a felháborodás, hogy aztán kénytelenek voltak lépni, és néhány napon belül vezetőket távolítottak el, fokoztak le. Kirúgták Art Biles vezetőedzőt is, aki a futballprogramot elindította a siker útján az utóbbi években. Magyarországon a közelmúltban a Kiss László-ügy kapott hasonló nyilvánosságot, de jó ideig tartott, mire érdemi lépés történt. 

A Baylornál tényleg nagyon markánsan elválik egymástól a Briles előtti és az érkezése utáni korszak. Egy texasi, 130 ezres kisváros, Waco, magánegyetemének csapataként nem sok vizet zavartak a Big 12 konferenciában az alkalmazása előtt. 

Aztán jött Briles, akinek 2008-as kinevezése után az első két év az építkezésről szólt, majd 2010-től meglett a munkájának az eredménye: az egyetemi focicsapat történetének legsikeresebb időszaka jött.  

A 12 meccses alapszakaszból 10-11 mérkőzést nyertek szezononként, bowl-részvételt harcoltak ki, és a konferencia meghatározó csapatává váltak, ami a két éve bevezetett négycsapatos rájátszásra is jó eséllyel pályázott. Annyira beindultak, hogy az egyetem 266 millió dollárból még egy új stadiont is felhúzott a Bearsnek, ezt az eredményt is mindenki az edzőnek köszönte. 

Ez a folyamat most megbicsaklott Briles kirúgásával, mert nélküle nagyon nehéz lesz a sorozatot folytatni. Minőségi toborzás nélkül ugyanis nincs sikeres egyetemi amerikaifoci-csapat, mivel az edzők 3-4 éves ciklusokban számolhatnak a játékosaikkal, és folyamatosan gondoskodniuk kell az erős utánpótlásról is, ami a legnagyobb középiskolás tehetségek bespájzolását jelenti. Hogy mennyire fontos elem ez, arról ebben a cikkünkben írtunk

Briles személyisége garanciát jelentett a gimis amerikaifocistáknak: ha a Baylort választják, jó helyre kerülnek, topcsapatban játszhatnak, és az edző képes olyan tehetséget kinevelni, mint a Heisman-trófea győztes Robert Griffin III, aki első évében az NFL-ben is egész szép sikereket ért el. 

A sikerek miatt épp most kezdett beindulni a csapat szekere toborzásban, a 2016-os osztálya a csapat történetének legerősebbje lett, tele négycsillagos ígéretekkel. A botrány és Briles kirúgása miatt azonban mindez a darabjaira hullik.

Patrick Hudson, J. P. Urquidez és Jared Atkinson az ország 300 legjobb középiskolás tehetsége között volt, ők mindhárman jelezték, nem akarnak már ott játszani, és rajtuk kívül még négyen jelentették be, hogy Briles kirúgása miatt máshova mennének. Ugyanez a helyzet 2017-es osztállyal is: sorra lépnek vissza a játékosok, és jelenleg csak egyetlen amerikaifocistája maradt ebből az osztályból a Baylornak, neki is csak szóbeli ígérete van arra, hogy hozzájuk menne. 

Texas államban három másik egyetemi amerikaifoci-csapat van a Baylor konferenciájában, tehát ők a közvetlen riválisok. A nagy tradíciókkal rendelkező Texas Longhorns, a felszálló ágban lévő TCU Horned Frogs és a nagyon pörgős támadójátékot játszó Texas Tech Red Raiders, valamint ott van még a Houston Cougars is, ami ugyan nem a legerősebb öt konferenciában szerepel, de a tavalyi szezon egyik legnagyobb meglepetése volt. Ezek az egyetemek most sorra elszipkázhatják a tehetségeket előlük. 

Ha pedig nincs megfelelő utánpótlás, akkor nem tartható a topon egyetemi amerikaifoci-csapat, úgyhogy szinte garantált, hogy a Baylor következő évei nem arról fognak szólni, hogy bejutnak-e végre a rájátszásba.

Ráadásul az egyetemi sportéletet irányító NCAA is beszállhat a vizsgálatba, és ők szankciókkal is büntethetik a Baylort. Elvehetnek sportösztöndíjakat, eltilthatják a csapatot a bowl-szereplésektől és pénzbírságot is kiszabhatnak. Ha az NCAA nagyon be akar keményíteni, akkor lesújthat a halálbüntetésként emlegetett legsúlyosabb szankcióval, ami szüneteltetné a futballprogram működését. Ilyen szankciót kapott a nyolcvanas években a Southern Methodist University is, ahol azóta sem tért magához a futballprogram. De ebben az esetben ez még nem történt meg, az NCAA még csak puhatolózik az ügyben, és folytatás még biztosan lesz. 

A botrány viszont megint rávilágított arra, hogy az amerikai egyetemek milyen módon kezelik a szexuális zaklatási ügyeket.

Ez a tendencia persze nem mostanában kezdődött: a két évvel ezelőtti NFL-draft első választottja, Jameis Winston miatt a Florida State University is bajban volt. Őt is nemi erőszakkal vádolták meg, és a rendőrség ott sem tett meg mindent, hogy kiderítse a részleteket, és az egyetemi csapat se szerette volna, ha legnagyobb sztárját elveszíti. 

Az egyik bayloros áldozat most azt szeretné, ha a változás pont náluk kezdődne el.