Ilyen egy halálközeli élmény egy NFL-meccsen

2016.07.05. 21:33

A Seattle Seahawksszal bajnok elkapó, Ricardo Lockette idén májusban jelentette be, hogy be kell fejeznie az amerikaifutballt, mert egy tavalyi mérkőzésen olyan súlyos maradandó károsodást szenvedett, hogy emiatt már soha többé nem játszhat. Azóta kiderült, hogy meg is halhatott volna, most a Player's Tribune-nek írt cikkében mesélte el, mit élt át. 

Lockette a Dallas Cowboys elleni november alapszakasz-meccsen egy visszahordásnál sérült meg, amikor a cowboysos Jeff Heath leütközte. Mozdulatlanul terült el a pályán, egyértelmű volt, hogy komoly a baj.

Ne maradjon le semmiről!

A földre zuhantam, és hirtelen olyan hangot hallottam, amit soha nem akartam. Amikor az emberek halálközeli élményt élnek át, azt szokták utána mondani, hogy fényt láttak. Én hangot hallottam: olyan hangot, mint amikor valaki egy borospoháron köröz az ujjával, azt a távoli csengő hangot. Vérfagyasztó volt. Nem hallottam a közönség zaját, nem hallottam a csapattársaimat. Akkor fogtam fel, hogy nagy a baj.  

- írta a cikkben. Később kiderült, hogy olyan veszélyes volt a nyaksérülése, hogy a feje súlya miatt akár meg is halhatott volna, ha megpróbál felállni, vagy valaki a karjánál fogva megpróbálja felhúzni. Pedig ő megpróbált felkelni: 

Képzeljék el, hogy milyen, amikor egy álom után megpróbálnak felébredni egy reggel. Hallják maguk körül az embereket, a beszélgetést, de nem tudnak megmozdulni. Akármilyen keményen is próbálkoznak, nem megy. Olyan volt, mintha az ébrenlét és az alvás közötti állapotban ragadtam volna.

Azon gondolkozott közben, hogy most mi lehet: megsüketült vagy megbénult? Vagy meg fog halni? Közben nagyon várta, hogy valaki segítsen rajta. Percekig tartott, mire le tudták szállítani a pályáról, ezután vitték kórházba, csak ott fogta fel, hogy mi történt vele valójában. A doktorok közölték, hogy gyakorlatilag kitörte a nyakát. Ezután még heteket kellett kórházban töltenie. 

Lockette nyak- és csigolyasérülése olyan mértékű volt, hogy az  az ütközés óta nem tudja elfordítani a fejét, ezért nem volt választása, be kellett fejeznie az amerikaifutballt.

Ricardo Lockette sérülése a Cowboys ellen

2014-ben nyert Super Bowlt a Seahawksszal, azon a döntőn verték laposra a Denver Broncost, neki három elkapásból volt 59 yardja.