Minden második, harmadik játékban agyrázkódást kap valaki

2016.07.07. 18:50

A Detroit Lions korábbi elkapója, Calvin Johnson márciusban okozott elég nagy meglepetést az NFL-ben azzal, hogy 30 évesen, lényegében karrierje csúcsán visszavonult. Akkor azt mondta, érzi a testén, hogy nem bírná sokkal tovább a játék jelentette megterhelést, az egészsége pedig fontosabb, ezért hagyta abba.

Johnson a héten interjút adott az ESPN-nek, a csütörtök este adásba kerülő anyagban pedig arról beszélt, mekkora áldozattal jár, hogy az NFL-játékosok pályán maradjanak.

A pályafutásom első felében, még mielőtt alaposan átnézték volna az NFL működését, az orvosok úgy osztogatták a kőkemény fájdalomcsillapítókat, mint a cukorkákat. Ha fájt valamid, semmit nem kellett tenned, hogy megkapd őket. Csak annyit mondták, fáj a bokám, nem tudok játszani másképp, és már adták is. Ha kellett, azonnal megkaptad.

Az elkapónak, aki a 2012-es szezonban NFL-rekordot döntött az egy idényen belül szerzett elkapott yardokban, pont ebből lett elege – térd-, boka- és ujjműtétek után volt már 9 NFL-szezon alatt, további kárt pedig nem akart okozni magában.

Amit a fájdalomcsillapítókról mondott, az egybevág több más játékos beszámolóival. Emiatt jelenleg két, egymástól független per is zajlik az NFL ellen, amiben a liga korábbi játékosai a maradandó egészségkárosodások és gyógyszerfüggőség miatt kérnek kártérítést.

Minden harmadik játékban egy agyrázkódás

Az agyrázkódásokról viszont megdöbbentő adattal szolgált Johnson, aki szerint minden második, harmadik játékban valaki legalább egy enyhe agyrázkódást szenvedett a pályán.

Az orvosok, az edzők a csapatnak dolgoznak. Szeretem őket, egytől egyig remek emberek, és mindenkinek jót akarnak. Csakhogy ugyanakkor a csapatnak dolgoznak, ezért mindent elkövetnek, hogy valahogy vissza tudjanak rakni a pályára. Ha nem vagy jól, vagy nem megy valamiért annyira a játék, akkor mindent elkövetnek azért, hogy ez változzon – utalt burkolva arra, hogy az NFL-csapatorvosok érdeke is, hogy elfedjék a játékosok agyrázkódásait, és a lehető legkorábban, még a teljes gyógyulás előtt újra pályára küldjék őket.