Döbbenetes, de csak most jutott ki az első NFL-játékos nyári olimpiára

2016.07.17. 12:15

Szombaton történelmet írt a korábbi NFL-játékos Jahvid Best, akinek sikerült kijutnia a riói olimpiára: a korábbi futójátékos Saint Lucia atlétikai csapatába került be, 100 méteren indulhat majd, bár a kvalifikációja csak egyetlen századon múlt.

Ne maradjon le semmiről!

Bármennyire is hihetetlen, de tényleg Best az első olyan ember, aki előbb volt az NFL-ben, és utána jutott ki az első nyári olimpiájára, eddig csak fordítva sikerült a két dolog vegyítése, vagyis előbb szerepeltek olimpián, majd mentek az NFL-be.

2012-ben, Londonban például három későbbi NFL-játékos is ott volt, Jeff Demps és Marquise Goodwin egyetemistaként, már NFL-csapathoz draftolva, de még profi játéktapasztalat nélkül volt ott az amerikai atléták között (Demps sprinterként, Goodwin távolugróként), míg a brit diszkoszvető Lawrence Okoye 2013-ban került az NFL-be.

Best 2010-12 között volt a Detroit Lions futójátékosa, a profi karrierjét rengeteg agyrázkódása miatt kellett abbahagynia. Már az NFL-be is úgy került, hogy még az egyetemi évei alatt, a California játékosaként, 2009 novemberében volt egy ijesztő esése, nyakra érkezett egy szerelés után. Az ekkor összeszedett agyrázkódása már a második volt két hét alatt, utána pedig a teljes szezont kihagyta, mielőtt a profik közé került volna.

 

A Detroit Lionsál is kihagyta a teljes 2010-es évet, a következő kettőben sem alkotott maradandót, 9 touchdownnal és 1719 futott és elkapott yarddal fejezte be pályafutását a 2012-es szezon végén.

Az olimpiai szereplése viszont csak egy hajszálon múlt: 10.16 másodperces időt futott százon a válogatón, az IAAF pedig pont ezt az időt jelölte meg minimális szintként a kijutáshoz. Ezek alapján valószínűleg nem jut tovább az előfutamokon.

Bő két hónapja pedig még úgy tűnt, hogy Best mellett számos aktív, vagy már visszavonult NFL-játékos lehet ott Rióban: a Buffalo Bills elkapója, Marquise Goodwin a világ idei legjobb eredményével vágott neki az amerikai válogatónak távolugrásban, de végül leszerepelt, mehetett vissza az edzőtáborba.

A tavaly még a San Francisco 49ersben játszó ausztrál rögbiszörny, Jarryd Hayne pont az olimpia miatt vonult vissza az NFL-ből, Fidzsi rögbicsapatával szeretett volna kijutni Rióba, de ez nem sikerült neki. Az amerikai rögbicsapatban viszont még lehet NFL-es, a New England Patriotsból Nate Ebner próbál bekerülni a végső keretbe.

Egy amerikai sprinter, az NFL-ből már szintén visszavonult Jeff Demps is megpróbált kijutni, de neki sem sikerült.

Az eddigi egyetlen NFL-játékos, aki az első profi meccse után volt ott az első olimpiáján, Herschel Walker volt, aki az 1992-es téli olimpián volt ott a kettes bobcsapatban, amellyel hetedikként zárt.