Miért nincs amerikaifutball az olimpián?

2016.08.04. 17:05

Az amerikaifutball az összes kontinensen évről-évre népszerűbb, idén minden korábbinál több meccset rendeznek külföldön, és már a londoni olimpia előtt is előkerült a kérdés, ha már ilyen népszerű, miért ne nem lehetne benyomni az olimpiai programba?

Az a helyzet, hogy nem is lenne olyan nagy újdonság, mert az 1932-es Los Angeles-i olimpián már szerepelt a programban: a Coliseumban egy bemutatómérkőzést játszott három nyugati és három keleti egyetem legjobbjaiból összeállított csapat. A nyugatiakat a USC, a Stanford és a Cal képviselte, és 7-6-ra nyertek a Harvard, Princeton és Yale játékosaiból összerakott csapat ellen.

A terv eredetileg az volt, hogy az egyetemi bajnok USC mérkőzik meg a keleti parti legjobbal, a Harvarddal, de az olimpiai szervezőbizottság végül csak abba ment bele, hogy két allstar csapat játsszon egymással. Az amerikaifutballisták ugyanúgy az olimpiai faluban raktak, mint a többi sportoló, tehát olimpikonnak érezhették magukat. 

 

A Los Angeles Times korabeli cikke szerint a meccsnek akkora sikere volt, hogy egész biztosnak tűnt az olimpiai szereplése a folytatásban, de mégsem nem ragadt meg a játék a programban. Csak a 21. században, a sport globalizációja miatt lett aktuális ismét a dolog, és meg is történtek az első lépések, hogy a 2020-as nyári játékokra visszatérhessen az amerikaifutball. 

Ne maradjon le semmiről!

A Nemzetközi Amerikaifutball Szövetség, vagyis az IFAF (ami amúgy egy elég furcsán működő szervezet, és megvannak a FIFA-botrányhoz hasonló problémái) nem titkoltan azért kezdett el lobbizni ezért, mert a 2016-os riói játékokra visszatért a rögbi, igaz, annak a hetes változata. 

Az IFAF lobbizása miatt sikeresen felkerült az előzetes listára huszonöt másik sportággal együtt, melyek szintén az olimpiai részvételre pályáztak, de amikor tavaly júniusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyolc sportra szűkítette a lehetséges résztvevőket, az amerikaifutballt kiszórták. Amúgy a baseball/softball, szörf, karate, falmászás, gördeszka lett a befutó. 

De hogyan nézne ki egyáltalán egy amerikaifutball-torna az olimpián,ha egyszer beválasztanák? Több okból nehéz lenne megoldani, és az biztos, hogy

  • hiába csak egy négyévente megrendezendő eseményről van szó, az NFL legnagyobb sztárjait, de még a legismertebb egyetemi játékosokat sem látnánk viszont a hagyományosan augusztusban rendezendő nyári játékokon, mivel szeptemberben már kezdődik a szezon, és amúgy is megvan a sérülés kockázata. 
  • az olimpia viszonylag rövid esemény, ezért a résztvevők létszámát erősen limitálni kellene, meg amúgy sem lenne érdemes nagy létszámú tornát rendezni az erőviszonyok miatt, 
  • és hát az is bajos lenne, hogy egy komplett amerikaifutball-csapatot delegáljanak az olimpiára, mivel a mostani legnagyobb létszámú csapatsportág a futball, ahol 18 fős keretekkel dolgoznak a válogatottak. Sokkal valószínűbb lenne valami olyan megoldás, mint a hetes rögbi.

Amerikaifutball nem szerepel majd Rióban és Tokióban sem, de a pénteken kezdődő olimpián ettől még lesznek egykori ls aktív NFL-esek is. A Detroit Lionsban korábban két évet lehúzó Jahvid Best bekerült Saint Lucia atlétikai csapatába és 100 méteren indulhat. Nate Ebner viszont aktív játékos, a New England Patriots védője, ő az amerikai hetes rögbi válogatottban léphet pályára.