A legendás Brett Favre az NFL halhatatlanja lett

2016.08.07. 03:46

Vasárnap hajnalban az NFL Hírességek Csarnokába avatták az NFL történetének legendás irányítóját, a negyvenhat éves Brett Favre-t, aki a Green Bay Packersszel 1997-ben megnyerte a Super Bowlt, és egy rakás kategóriában rekordokat állított fel.

Csak egyetlen egyetem kínált sportösztöndíjat Favre-nek, amikor befejezte a középiskolát, ráadásul az sem topprogram volt, hanem egy mississippi-i kisebb iskola, a Southern Miss. A harmadik körben draftolta az Atlanta Falcons, de csak egy évet húzott le a csapatnál, mert 1992-ben megszerezte a Green Bay Packers, ahol a következő tizenöt évben játszott.

Ne maradjon le semmiről!

Az sem volt semmi, ahogy csapatot váltott, mert különösebben nem volt formában a Falconsnál, mivel a harmadik számú irányítóként számoltak vele, és mindössze négy passza volt az idényben, abból kettő interception lett. 

A Packers általános igazgatója, Ron Wolf viszont már akkor kiszúrta, amikor a Jetsnél dolgozott egy évvel korábban, és le is draftolta volna, mert az 1991-es osztály legjobbjának tartotta. Ez végül a Green Baynél adatott meg neki. Elsőkörös választást adtak érte, amit nem volt könnyű lenyomni a vezetőség torkán akkoriban, de végül sikerrel járt, és elkezdődött a Favre-korszak.

A Super Bowl-győzelem mellett háromszor lett MVP, övé a legtöbb sikeres passz, és Peyton Manninggel holtversenyben övé a legtöbb győzelem irányítóként a ligában, 186-szor nyert. Játszott egy csomó legendás meccsen, többek között azt, amit édesapja halála után a Raiders ellen nyert meg. 

Visszavonult, aztán visszatért, irányított a Jetsnél, majd negyvenévesen elvitte a Minnesota Vikingst a főcsoportdöntőbe, ám az újabb Super Bowl már nem jött össze neki. 

A Hírességek Csarnokába választásakor nem a Super Bowl-győzelmét jelölte meg a legfontosabb eredményeként, hanem azt, hogy megdöntötte Jim Marshall rekordját, mint a sorban legtöbb mérkőzésen kezdő játékos. Marshall 1961-79 között 289 meccsen volt kezdő, Favre ezt 321-re növelte.

Favre mellett Tony Dungy, Kevin Greene, Marvin Harrison, Orlando Pace, Eddie DeBartolo Jr., Ken Stabler és Dick Stanfel kerültek még be a Hírességek Csarnokába.