Szánalmas cicaharc teszi tönkre az NFL egyik legnagyobb tehetségét

2016.08.25. 16:13

Még egy percet sem játszott Joey Bosa, a 2016-os NFL draft egyik legnagyobb védőtehetségének tartott játékosa új csapatában, a San Diego Chargersben, de máris úgy tűnik, hogy menthetetlen szintre került a védő és a csapat viszonya.

Az ok egyszerű: nem tudnak megegyezni a játékos szerződésének bizonyos pontjairól, pedig a 2011-ben elfogadott új kollektív szerződést nagyban azért írták át, hogy a lehető legegyszerűbb legyen szerződtetni az újoncokat.

Ne maradjon le semmiről!

Bosa és a csapat ellentéte nem friss, de szerdán mérgesedett el végérvényesen. Az idei draft első körének harmadik választásával elvitt védő és a csapat a szerződés egy kényes pontján vitatkozik nagyjából július közepe óta. Emiatt a védő egyetlen edzésen sem vehetett még részt csapatával (egy nyári miniedzőtábort leszámítva), a Chargers szerdai közleménye pedig azt vetíti előre, hogy a kialakult helyzet miatt már biztosan nem számíthat arra, hogy a szezon mind a 16 meccsén játszhasson.

Ha csak ennyi lenne a kockázat, még nem is lenne akkora a gond, a szerdai üzengetés alapján viszont súlyosabb a helyzet.

A Chargers oldaláról világos, hogy

  • nem akarják pályára engedni egyből a játékost, ha ilyen későn (vagy még később) csatlakozik a kerethez,
  • nem hajlandók kifizetni Bosának a szerződésébe foglalt teljes, papíron garantált részt.

Utóbbi a fő gond, legalábbis azon megy a vita a játékos és a csapat között. Mivel a 2011-es kollektív szerződés (CBA) a fizetés összegében nem sok mozgásteret ad a két félnek, azon nem is tudnak vitatkozni. Ehelyett az egyetlen, még tárgyalható érzékeny pontot találták meg.

Bosa azt szeretné, ha a szerződésébe foglalt garantált rész valóban az is lenne, tehát vagy megkapná már a 2016-os szezon előtt/alatt egy összegben, vagy ha fel is darabolják a 4+1 éves szerződés időtartamára a kifizetést, akkor is megkapja a fennmaradó összeget, ha esetleg a Chargers 2020 előtt elküldeni.

A csapat egyik feltételbe sem hajlandó teljesen belemenni, előre nem akarnak kifizetni nagyjából 17 millió dollárt Bosának, és azt sem szeretnék, hogy ha nem válik be a játékos, és kirúgják idő előtt, akkor a ki nem használt évekre is fizessenek neki.

Ilyen esetekre írják bele a szerződésekbe az úgynevezett offset language részt, amit nagyjából kioltó záradéknak nevezhetünk: ha egy játékost a szerződésének lejárata előtt elküldenek, akkor csak abban az esetben kapja meg a szerződés aláírásakor garantált összegbe foglalt pénzből fennmaradó hányadot, ha az új csapatánál olyan szerződést ír alá, amiben nincs garantált összeg. Vagy ha az új helyen is kap, akkor csak a két garantált rész közti eltérést kapja meg régi munkaadójától.

Tavaly nyáron az irányító Marcus Mariota és a Tennessee Titans között is ez okozott némi fennakadást, nekik még bőven a szezon előtt sikerült kompromisszumot találni.

Viszont a Chargers és Bosa is hajthatatlannak látszik. Szerdán állítólag a csapat utolsó ajánlata az volt, hogy a garanált összeg 85 százalékát előre kifizeték, a maradék 15-öt elszórják a szerződés többi évére, de azt nem fizetik ki, ha idő előtt felbontják Bosa szerződését.

De ki itt a hibás?

Igazából senki és mindenki egyben. Bosa semmi olyan különlegeset nem vár, amit egy top 5-ös vagy top 10-es játékos ne várhatna el. A Chargers viszont pontosan ugyanúgy próbálja intézni ezt a szerződést is, mint az összes többit, csakhogy 2011 óta, vagyis az új kollektív szerződés óta még nem volt dolguk top 10-es játékossal, így nem biztos, hogy kifizetődő az eddig alkalmazott tárgyalási módszerek bevetése.

Ha elmennek a falig, és nem jut egyezségre a két fél, akkor egy ritka végkifejlete lehet az ügynek: ha Bosa nem ír alá a 2016-os szezonra, akkor megszűnik a Chargers játékjog-birtoklása, és benevezhet a 2017-es draftra.

Ezzel Bosa 1991-82 után a második játékos lehetne, akit kétszer is draftolnak az NFL-be. Akkor a Miami egyetem irányítója, Craig Erickson tette meg ugyanezt. 1991-ben az Eagles draftolta a nem sokkal korábban megsérült játékost, aki inkább úgy döntött, 1992-ben újra próbálkozik. Akkor a Tampa Bay Buccaneers egy körrel előrébb (a negyedik körben) vitte el, 1999-ig maradt az NFL-ben, de négy csapatából egyikben sem alkotott maradandót.

Vagyis ha eddig jutna a dolog, akkor a Chargers elvesztene egy nagyon értékes 1/3-as draftválasztást, Bosa pedig egy évet az NFL-pályafutásából, ami a rohamosan csökkenő játékos-élettartam miatt neki is komoly gond lehet.