Nem állok fel himnusznak ott, ahol elnyomják a feketéket

2016.08.30. 23:29 Módosítva: 2016.08.30. 23:29

Komoly botrány lett abból az Egyesült Államokban, hogy az NFL-es Colin Kaepernick végigülte az amerikai himnuszt csapata előszezonmeccsén, ezt a módját választotta, hogy tiltakozzon a feketék elleni rendőri erőszak miatt. 

Még a játékosokat is megosztotta az akció, vannak, akik szerint el kell fogadni a véleménynyilvánítást, mások szerint Kaepernick egy barom, mert a játék elé helyezi saját érdekeit. Közben beindultak a tömeges mezégetések is. De miért nem mertek eddig beszélni az NFL-esek?

Nem fogom megtisztelni annak az országnak a himnuszát vagy zászlóját, ami elnyomja a fekete embereket vagy bármilyen bőrszínű embert

- ez volt az a Kaepernick-nyilatkozat a szombat hajnali Green Bay Packers-San Francisco 49ers NFL-meccs után, ami elindította a lavinát. Az irányító azt is nyilvánvalóvá tette, hogy ez számára sokkal fontosabb dolog, mint a futball, mert "holttestek hevernek az utcákon, miközben a felelősök megússzák a gyilkosságokat azzal, hogy elküldik őket fizetett szabadságra."

A probléma, amire igyekszik felhívni a figyelmet, nem új, de az utóbbi hónapokban is több olyan eset volt, ami botrányokat és tragédiát okozott: 

  • rendszeresen törvényellenes módon megállítják, őrizetbe veszik a Baltimore-ban élő afroamerikai lakosokat, vagy túlzott erőszakot alkalmaznak velük szemben a helyi rendőrök
  • Minnesota államban jogsijáért nyúlt a fekete férfi, mire agyonlőtte egy rendőr, akit ezután szabadságra küldtek
  • a louisianai Baton Rouge-ban napokig tüntettek, miután helyi rendőrök letepertek, lefogtak és agyonlőttek egy fekete férfit
  • orvlövészek gyilkoltak meg rendőröket a texasi Dallasban, miközben tömegek tüntettek amiatt, hogy a héten két fegyvertelen afroamerikait lőttek le fehér rendőrök

Kaepernick nyilatkozatának időzítése tehát nem véletlen, de azért szokatlan, mert mostanság ebben a bajnokságban nem igazán szólalt fel senki társadalmi problémákkal kapcsolatban. 

Legutóbb két éve próbálkoztak hasonlóval: az akkor még St. Louis-i központú Rams néhány játékosa döntött úgy, hogy a fergusoni botrány után a rendőri erőszak elleni tiltakozás jelképével, felemelt kézzel sétál ki csapata mérkőzésére. 

A St. Louis-i Rendőrök Szakszervezete ezután kérte a Ramstől, büntesse meg a játékosait, és az NFL-től pedig követelték, hogy szankcionálja a történteket. A csapat és az NFL sem tette ezt meg.

A San Franciscó-i rendőrszakszervezet elnöke sem hagyta szó nélkül Kaepernick akcióját, szerinte a játékos szégyent hozott a városra, a csapatára, és valótlanságokat állít.  

Miért nem mernek beszélni?

Néhány hete a Seattle Seahawksban játszó Michael Bennett csapata edzése után Black Lives Matter-pólóban nyilatkozta azt riportereknek, hogy a ligájukban a legnagyobb sztárok csak ülnek a vagyonukon, és a közéleti problémákról mindenki hallgat, miközben az NBA-ben a legnagyobb kosarassztárok az ilyen mozgalmak élére állnak. Mindez azért is tűnhet furcsának, mert az NFL a legnépszerűbb sportág Amerikában, nem is kevéssel veri a többi látványsportot, így pont az amerikaifutballisták juthatnának el a legnagyobb tömegekhez.  

Ezt követte Aaron Rodgers, az NFL egyik legnépszerűbb figurája, ő azt mondta, hogy az NBA-ben tök más kultúrája van a társadalmi problémák megvitatásának, és ez leginkább az ottani vezetésnek köszönhető. Szerinte ugyanis az NFL-ben sokan tartanak attól, hogy ha felszólalnak bizonyos ügyekben, akkor különböző retorziók érhetik őket, viszont ha végre valaki elkezdené, akkor az dominóhatást indítana be, és egyre többen megnyílnának. 

Aaron Rodgers
Aaron Rodgers

A büntetésekkel kapcsolatban nem nevesítette a liga első emberét, de Roger Goodell NFL-főnökre gondolt, aki az utóbbi időben saját kezébe vette a fegyelmi ügyeket, és nagyon sokaknak szúrja a szemét a központosított irányítás. 

A bajnokság vezetői amúgy is nagyon ügyelnek arra, hogy minden egységes legyen. Nem engedték meg például a Dallas Cowboysnak, hogy a Dallasban meggyilkolt rendőrök emlékére játékosaik egy emlékmatricát viseljenek a sisakjukon az alapszakaszban. A steelersös DeAngelo Williamst azért büntették meg pár éve, mert mellrákban elhunyt édesanyja miatt a rákellenes kutatások fontosságára hívta fel a figyelmet egy felirattal. Begyepesedett hozzáállásnak tűnhet ez az NFL részéről, de egyértelmű szabályaik vannak arra, hogy a felszerelésében senki nem térhet el a rögzítettektől. 

Ne maradjon le semmiről!

Kaepernick mindenesetre nem fél, na nem mintha lenne a ligának szabálya arra, mit kell csinálni a himnusz alatt. Kijelentette, hogy folytatni is fogja a tiltakozást, továbbra is ülni fog a himnuszok alatt, amíg nem változik a helyzet.

A játékosokat is megosztotta amúgy az akció. Vannak olyan csapattársai, akik nyíltan kiálltak mellette, vagy legalábbis azt mondták, Kaepernicknek minden joga megvan, hogy kifejezze a véleményét, és nem fogják győzködni, hogy fejezze be a tiltakozást. Ezt nyilatkozta a csapat edzője Chip Kelly is. Az NFL-szerte tisztelt és év embere díjjal jutalmazott Lions-elkapó, Anquan Boldin is úgy gondolja, a véleményét bárki szabadon kinyilváníthatja. 

Ugyanakkor a Giants-játékos Victor Cruz szerint senki nem helyezheti magát a játék elé, még akkor sem, ha nyilvánvaló, hogy problémák vannak az országban. A szintén a 49ers-ben játszó NaVorro Bowman azt mondta, hogy az ilyesmik miatt szoktak kettészakadni a csapatok, és ők egy gyenge szezon után nem engedhetik meg maguknak a szakadást. 

A szurkolókból az ilyenkor szokásos szélsőséges és olykor ostoba reakciókat váltotta ki Kaepernick tüntetése: többen nyilvánosan elégették a játékos mezét, és arra igyekeznek rávilágítani, hogy egy rakás pénzt keres, élvezi annak minden előnyét, hogy amerikai, pedig akár el is takarodhatna az országból.

Valaki a származásába szállt bele, mivel egy fehér anya és egy fekete apa gyereke, akit egy fehér házaspár, Kaepernickék fogadtak örökbe, és nevelték fel. 

Érdekes, hogy a mostani balhé miatt vér szerinti anyja is kiosztotta, twitterén írta, hogy van olyan módja a tiltakozásnak, amivel nem bántja meg az országot és a családot, ami felnevelte. 

De sokan ki is álltak mellette, bátornak tartják, mert végre valaki ki merte nyitni a száját az elismertebb amerikaifutballisták közül.  

A legismertebb himnuszos tiltakozás

Az 1968-os olimpián óriási botrány lett abból, hogy a 200 méteres futás olimpiai döntője után a győztes amerikai, Tommie Smith és a harmadik helyen végzett másik amerikai, John Carlos ökölbe szorított kezét emelte magasba a himnusz alatt a dobogón. A Black Power-jelképpel azt akarták üzenni, hogy a feketék egységesek, és egyúttal ki akartak állni a fekete közösség mellett. 

A nézők egy része kifütyülte őket, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig azonnal kitiltotta a futókat az olimpiai faluból a politikai véleménynyilvánítás miatt. A Los Angeles Times a náci karlendítéshez hasonlította az akciójukat. Több halálos fenyegetést is kaptak.

Carlos sok évvel később mesélte el a Guardiannak, hogy olyasmiket ordibáltak nekik az emberek, húzzanak vissza Afrikába, és hogy hihetetlen, mit megengedtek maguknak azok után, hogy hagyták őket futni az olimpián.  

Leszállóágban 

Kaepernick három évvel ezelőtt még Super Bowlt játszott csapatával, óriásszerződést kapott, az utóbbi időben viszont sérülések és látványos formahanyatlás miatt perifériára szorult. Benne van a pakliban, hogy még a szezon első meccse előtt elküldik a San Francisco 49erstől.

A múlt idényben egyértelmű jelei voltak annak, hogy mentálisan megviselte a rossz formája, a csapattársai egy részével is rossz volt a viszonya. Aztán a szezon után több műtéten átesett, hogy rendbe hozzák fizikálisan, de a felkészülés sem indult neki a legjobban, mert az erőnléte pocsék volt. Az előszezonban mutatott formája sem nagyon indokolja, hogy kezdőcsapatba való lenne. 

Ebből a szempontból Kaepernicknek nincs sok vesztenivalója a most indított tiltakozással, az őt kritizálók is felrótták neki ezt. És akkor ott van egy 2014-ben kirótt pénzbüntetés, amit azért kapott az NFL-től, mert egy Chicago Bears elleni meccsen állítólag rasszista megjegyzést tett, leniggerezte az ellenfél játékosát. 

Egyelőre nem lehet tudni, Kaepernicket milyen veszteség vagy szankció vagy szankció érheti, ha hosszabb távon tüntet. Szponzorai még nem voltak hajlandók nyilatkozni a mostani ügyben, a csapata a véleményszabadságra hivatkozott.