Fekete mágiával kapcsolt sebességbe az NFL

2016.09.12. 10:37

Az szezonból eddig lement 14 NFL-meccsből 9 negyedik negyedes fordítással dőlt el, ami NFL-rekord a nyitófordulót tekintve. Volt ezek között 21 pontos feltámadás, őrülten bevállalós kockáztatás és szinte csodaszámba menő Tom Brady-pótlás is.

Ne maradjon le semmiről!

A legnagyobb fordítás a Kansas City Chiefsé, Andy Reid csapata 21 pontos hátrányból állt fel és nyert hosszabbításban a San Diego Chargers ellen. Amikor három TD-nal voltak lemaradva, az ESPN számításai szerint 0,3 százalék esélyük volt a győzelemre, de mégis megcsinálták, ráadásul úgy, hogy 6:25-tel a lefújás előtt még 17 pontot kellett ledolgozniuk.

Persze az Oakland Raiders fordítása sem volt semmi – ők ugyan szinte végig folyamatosan tapadtak a New Orleans Saintsre, de a végén nagyon bevállalósnak kellett lenniük a győzelemhez. Derek Carr vezetésével és két teljesen felesleges Saints-szabálytalansággal végül meg is szerezték a touchdownt, amivel 34-33 lett, innen viszont nem az egyenlítést jelentő extra pontra mentek, hanem megcsinálták a kétpontost egy passzal Michael Crabtree-nek, ezzel pedig meg is nyerték a meccset. A maradék 40 másodperc ugyanis kevés volt Drew Breesnek arra, hogy megfelelő távolságra vigye csapatát: az újonc Will Lutz elrontotta a 61 yardos mezőnygólt.

Látványos jelenet is volt bőven, az egyik leglehetetlenebb elkapás a Jacksonville Jaguars-elkapó Allen Robinson: a saját elejtett labdáját húzta be valahogy három Packers-védő között, pedig már úgy tűnt, hogy Joe Thomas simán interceptiont tud csinálni.

New Yorkban a Giantsnél komoly vetélytársat kapott az elképesztő elkapásairól ismert Odell Beckham Jr., Sterling Shepard legalábbis elég hamar, első NFL-meccsén megmutatta, mire képes. Az Oklahoma egyetemről érkezett elkapó két Cowboys-védő között felugorva, egy elég komoly ütés közben csinálta meg a touchdownt még a második negyed végén. Még a védő karját is elkapta, de gyorsan kibogozta, hogy csak a labda maradjon ott. Ez nem volt könnyű, főleg nem a levegőben.

Minden látványos elkapásra jutott azért egy legalább akkora rontás is. A legnagyobb ilyen a Dolphins-elkapó Kenny Stillsé volt, aki hiába hagyta le jó 7 yardra a Seahawks összes védőjét, valahogy sikerült Ryan Tannehill tökéletesen pontos passzát elejtenie. Pedig 71 yardos touchdownt szerezhetett volna.

A leghülyébb jelenet viszont kétségtelenül az Indianapolis Colts és a Detriot Lions meccsének végét zárta: a Colts kétpontos hátrányból próbált meg kétségbeesetten fordítani 4 másodperccel a vége előtt a kirúgásból, ezért összesen nyolc hátra/oldalpasszt próbáltak meg, hátha sikerül a csoda, de a nyolcadik már nem jött össze, és kikaptak. A játék vége hivatalosan safety lett, így még két ponthoz jutott a Detroit, de ez már nem számított.

Minek ide Tom Brady?

Az első forduló egyik legjobban várt meccse persze az eltiltott Tom Brady nélkül az Arizona Cardinalshoz utazó New England Patriots mérkőzése volt. A Patriotsnál Jimmy Garoppolo először kezdett NFL-meccsen, de nem volt könnyű dolga, hiszen Brady mellett még négy kiemelten fontos Patriots-játékos hiányzott a kezdőcsapatból: köztük a támadófal bal szélén kezdő, vagyis az irányítót védő Nate Solder, a támadójáték egyik legfontosabb eleme, Rob Gronkowski, illetve a tavalyi szezonban a térdsérüléséig remeklő futójátékos, Dion Lewis is.

Garoppolo ennek ellenére nem esett kétségbe, többek között olyan passzokat dobott, mint ez a 37 yardos touchdown Chris Hogannek.

A Patriots végül nyert, de ehhez kellett az is, hogy a Cardinals rúgójátékosa, Chandler Catanzaro az utolsó percben mezőnygólt rontson 23-21-es Patriots-vezetésnél.

Az első forduló vasárnapi eredményei

Jacksonville Jaguars-Green Bay Packers 23-27

Baltimore Ravens-Buffalo Bills 13-7

Houston Texans-Chicago Bears 23-14

Philadelphia Eagles-Cleveland Browns 29-10

Atlanta Falcons-Tampa Bay Buccaneers 24-31

Tennessee Titans-Minnesota Vikings 16-25

New York Jets-Cincinnati Bengals 22-23

New Orleans Saints-Oakland Raiders 34-35

Kansas City Chiefs-San Diego Chargers 33-27 - hosszabbítás után

Seattle Seahawks-Miami Dolphins 12-10

Indianapolis Colts-Detroit Lions 35-39

Dallas Cowboys-New York Giants 19-20

Arizona Cardinals-New England Patriots 21-23