Az NFL 100 milliót költ, amire évtizedekig rá se bagózott

2016.09.14. 18:19

Az NFL szerdán bejelentette, százmillió dollárt költenek arra, hogy kezdjenek valamit az agyrázkódások problémájával, és növeljék a játékosok biztonságát. Ők is tudják, hogy nem túl hitelesek a témában. 

A most bejelentett 100 millió dolláros terv egészen pontosan úgy néz ki, hogy 60 milliót szánnak technológiai vívmányokra, többek között a sisakok fejlesztésére, 40 millió dollárral pedig az olyan orvosi kutatásokat támogatják meg, melyek a fejsérülések kockázatát vizsgálják.

Ne maradjon le semmiről!

Az NFL-főnök Roger Goodell szerint az utóbbi időben már elindult egyfajta változás, hogy megóvják a játékosok épségét, de többet kell tenniük az ügyben. Aktualitása is van a dolognak, mert a szezonnyitó meccsen a Carolina Panthers-irányító Cam Newton több ütést is kapott a fejére, és a meccs végére nem is nagyon emlékezett. Az utóbbi években többen is fiatalon visszavonultak az egészségügyi kockázatok miatt, tavasszal pedig egymilliárd dolláros kártérítésben egyeztek meg már visszavonult játékosokkal, akik a károsodások miatt pereltek. 

Goodell arról is beszélt, hogy megérti, ha a közvélemény szkeptikus a szándékukkal kapcsolatban, de a kutatásokhoz egy független orvosi bizottságot állítanak fel, és az eredményeket az orvosi közösséggel is megosztják majd, hogy minél hamarabb megoldást találjanak a problémákra. 

Az NFL sok ideig tagadta, hogy kapcsolat lenne a profi amerikaifutball és a maradandó agykárosodások között, aztán idén márciusban a liga egyik vezető orvosi szakértője beszélt arról, hogy van kapcsolat a krónikus traumatikus enkefalopátia, vagyis a CTE és a pályán elszenvedett sérülések között. Igaz, néhány nappal később már finomított az álláspontján.