Tényleg kinyírná az NFL a kirúgásokat

2016.09.15. 09:12

Először beszélt ténylegesen a kirúgások végleges eltörlésének lehetőségéről Roger Goodell, az NFL vezére, aki szerint ez az egyetlen lehetséges megoldás arra az esetre, ha nem tudják a játékosok szempontjából biztonságossá tenni a játéknak ezt az elemét.

Ne maradjon le semmiről!

A fő problémát az okozza, hogy kirúgásnál (nagyjából a rúgót leszámítva) 21 játékos rohan egymással szemben teljes sebességgel, így ilyenkor történnek a legnagyobb erejű ütközések, amik növelik az agyrázkódás és egyéb súlyos sérülések kockázatát. A liga több lépésben, szabályváltoztatásokkal igyekezett a kirúgások változtatásán, de ezek sem oldották meg egyelőre a helyzetet.

Sőt, a legutóbbi, a 2016-os szezonra kísérleti jelleggel bevezetett módosításuk, miszerint 20 yardról 25 yardra tették a labdát a touchbackek után, pont a visszájára sült el, és ahelyett, hogy csökkentette volna a visszahordások számát, épp, hogy növelte. 

A kirúgást végző csapatok ugyanis nem teljes erőből rúgják ki a labdát, hanem rövidebb, de ívesebb kirúgásokkal kezdenek. Az eredeti elképzelés szerint azzal, hogy 5 yarddal előrébb helyezik a rúgásokat, a touchbackek számát növelték volna meg, vagyis azt, amikor a labda vagy átrepül a pályán, és az ellenfél célterületén keresztül elhagyja a pályát, vagy a visszahordó a célterületén belül fogja meg a labdát, és azzal nem is próbálkozik visszahordással. 2015-ben még a kirúgások 43,4 százaléka eredményezett touchbacket, vagyis nem volt utána visszahordás, 2016-ban viszont viszont már csak a rúgások 42,2 százaléka hozott touchbacket.

Korábban ugyancsak 5 yarddal módosították a kirúgások helyét, amit 30 helyett már 35 yardról kell elvégezni. A rúgócsapatok most viszont már el sem rúgják a labdát a gólvonalig, hogy ne 25 yardról, hanem lehetőség szerint valamivel hátrábbról kezdjen a visszahordó csapat.

További változtatásokon dolgozunk, hogy még biztonságosabbá tegyük ezt a játékelemet, ehhez pedig minden lehetőséget, így a kirúgások teljes eltörlését is megvizsgálunk

– erről a Washington Postnak beszélt Goodell, aki hozzátette, hogy egyelőre az a cél, hogy kevésbé drasztikus megoldást találjanak, a kirúgások eltörlése tényleg csak a legvégső eshetőség lenne.

A legsúlyosabb sérülés, amit kirúgás alatt szenvedett el NFL-játékos, még 2007-ben volt, amikor Kevin Everett egy ütközés során életveszélyes gerincvelő-sérülést szenvedett. Everett soha többé nem játszott a ligában, sőt, már az is kisebb orvosi csodának számított, hogy egy évvel később újra megtanult járni.