Ha vak a bíró, azzal nehéz bármit kezdeni

2016.10.04. 11:27

Amíg nem veszik át robotok a játékvezetés szerepét a sportvilágban, addig maradnak a bírói hibák, hiszen emberek és ők sem tévedhetetlenek. Az viszont, hogy az NFL-ben kemény pénzekért fizetett bírók a saját szemüknek sem hajlandók hinni, egészen új szintje a tévesztésnek.

ref-ruling-redskins-browns-10-03-16.png

Ne maradjon le semmiről!

Vasárnap délután a 2016-os szezonban még nyeretlen Cleveland Browns 24-20-as hátrányban támadott pont a felezővonalon a Washington Redskins ellen, amikor az idény eddigi talán legnagyobb tévesztését hozták össze a bírók. A Browns futójátékot választott, Duke Johnson (#29) kapta a labdát és tört balra a társai mögött.

Két yard kellett neki az első kísérlethez, ezt meg is szerezte, de amint átlépte a 45 yardos vonalat, a Redskins-védő Mason Foster egy jól irányzott ütközéssel kiütötte kezéből a labdát. Mivel az szabaddá vált, az összes látótávolságon belül levő játékos rávetette magát. A bírók is azt figyelték, kinél lehet a labda, miközben próbálták szétválasztani a földön egymáson fekvő játékosokat, ahogy ilyenkor szokták. Egy volt a baj: a labda az azt eredetileg elejtő Johnson kezében volt, látható is, ahogy azzal együtt áll fel.

A bírók viszont mégis úgy döntöttek, hogy hiába van nála láthatóan, a Redskins védői szerezték meg azt, így ők folytathatják támadással.

Az érthetetlen döntést hétfőn meg is indokolta az NFL: a pályán úgy döntöttek a bírók, hogy fumble, vagyis labdavesztés volt, ami után a Redskins szerezte meg a labdát. A gyors, azonnali visszanézés alapján úgy látták, hogy egyetlen kamera képe alapján sincs esély a részletes elemzésre, ezért nem is állítják meg a mérkőzést komolyabb videózásra, a Browns elvesztette a támadás jogát, jöhet a Redskins.

A Browns játékosait joggal sokkolta a döntés, és nagyon az egy nappal később kiadott indoklás sem oszlatta el a kételyeket. Sőt.

A hivatalos jegyzőkönyv szerint az 51-es számú Will Compton vette rá magát a labdára, amivel végül Johnson állt fel. Ez elméleti síkon lehetséges is, elég lett volna, ha Compton a földön térdelve egyetlen pillanatra is magához szorítja a labdát, utána már felállhatott azzal Johnson, mégis a Redkins támadhatott volna.

De mit mutat a videó?

Ezen a kimerevített képen Compton épp térdel és a labda felé nyúl, lehetséges tehát, hogy itt egy pillanatra magához szorította a labdát.

redskins-final-side-browns-10-03-16

Csakhogy ugyanezt a jelenetet egy másik szögből nézve világossá válik, hogy Compton és a labda között ott van saját csapattársa, a 24-es számú Josh Norman, akitől nem fér hozzá ahhoz a labdához, amit a bírók szerint megszereztet.

redskins-final-shoe-browns-10-03-16

Norman alatt viszont ott van a földön a labdát elvesztő Duke Johnson, a képek alapján pedig ő van a legjobb helyzetben arra, hogy megszerezze a szabaddá váló labdát. Mivel azzal ő maga állt fel, szinte biztos, hogy ebben a pillanatban meg is szerezte, egyetlen Redskins-védő, köztük Compton sincs ugyanis olyan helyzetben, hogy a labda közelében legyen.

De ha ez nem lenne elég, jól hallható, hogy a játék végét jelentő első bírói sípszónál már áll fel Johnson a labdával. Vagyis teljesen érthetetlen, mit láttak a bírók az embertömeg alján, amit labdának hittek.

A Browns közvetlenül nem emiatt a döntés miatt vesztette el a meccset, mert bár a fordításért támadt, de a fumble után még nem egyből, hanem egy újabb labdavesztés után szerezte csak meg a Washington a mindent eldöntő touchdownját. Azzal viszont, hogy a felezővonalon túl, egy tisztán első kísérletet jelentő játék alatt vették el tőlük a támadás jogát, elég jó helyzetben állították meg őket a bírók teljesen indokolatlanul.

50 milliót keresnek a mellékállással

Az NFL-ben dolgozó bírók nem profik abban az értelemben, hogy nem ez a főállásuk, már csak azért sem, mert a szezon (az előszezonnal, az alapszakasszal és a rájátszással) csak fél évig tart. Ennek ellenére alaposan megfizetik a civil állással is rendelkező bírókat, 2013-ban 173 ezer dollár (47,7 millió forint) volt az átlagfizetésük, és ez 2019-re 201 ezerre (55,4 millió forint) nő majd.