Kamuflázs: csúnyán megették a vissza a feladónak trükköt

2016.10.23. 10:12

Három egészen komoly trükkjátékot is bevetettek a csapatok az egyetemi amerikaifutball-bajnokság nyolcadik fordulójában, kettőt ráadásul ugyanazon a meccsen. Ezekkel jelentkezik a kamuflázs.

vlcsnap-2016-10-23-09h40m26s572.png

A „vissza a feladónak”

Ne maradjon le semmiről!

Trükkös volt a hangulat a 22. helyen kiemelt North Carolina és a Virginia meccsén, utóbbi kicsit elkeseredett lett az első félidő végére, amikor 6 perccel a szünet előtt még mindig pont nélkül állt. Ezért hívtak elő egy tökéletes trükkjátékot, amit ráadásul egy kevéssé ismert szabállyal meg is spékeltek, a végeredmény pedig tökéletes lesz.

A North Carolina 7-0-ra vezetett, a Virginia pedig azután, hogy megtorpant a támadása, nem elégedett meg a mezőnygóllal, és az esetleges 7-3-ra szépítéssel. Felálltak ugyan, hogy rúgni fognak, de gyorsan megváltoztatták a formációt, és a balra kitolt támadófalból már egyértelmű volt, hogy valami trükkre készülnek. A snapper szerepében maradó tight end Evan Butts oldalra adta fel a labdát – ez teljesen legális, tavaly a Texas Tech kapcsán már írtunk róla, hogy a center/snapper nem csak a lábai között, hanem a teste mellett is feladhatja a labdát, amennyiben a mozdulat folyamatos és hátrafelé haladó –, az igazi trükk viszont csak itt jött.

A labdát indító Buttsra ugyanis senki nem figyelt, láthatóan a North Carolina védői abban a hiszemben voltak, hogy ő már nem avatkozhat újra játékba, csak blokkolóként. Itt tévedtek nagyot: azzal, hogy a Virginia kitolta balra a támadófalat, Butts bizony lehetséges elkapóvá vált. A szabály szerint ugyanis csak annak kell megtörténnie, hogy legalább 7 ember áll a vonalon, közülük a két legszélső jogosult elkapásra, és mivel Buttstól jobbra nem volt a vonalra felállt játékos, hiába volt ő a snapper, nyugodtan mehetett neki a passz.

A trükk bejött, de ezzel még nem volt vége, a North Carolina a következő támadásban meg is bosszulta, hogy átverték őket. Klasszikus játékot hívtak elő, egy wildcatet, amiben nem az irányító kezd a center mögött tradicionálisan, hanem valahol máshol áll fel, és extra mozgással hozzák helyzetbe, ha úgy akarják. A Tar Heels úgy akarta, előbb az oldalról bemozgó elkapó kapta a labdát, majd ő passzolta vissza a vele szemben futó irányítónak, Mitch Trubiskynek, aki oda is vágta a mélyen üresen maradt társának.

A North Carolina végül 35-14-re nyert, újabb hasonló trükkre nem volt szükségük.

A michigani százlábú visszatért

Jim Harbaugh és a Michigan Wolverines három hete robbantott nagyot a michigani százlábú névre keresztelt trükkel, most ezt az Illinois ellen megismételték, ám ezúttal futás helyett passzoltak belőle, és a vége touchdown lett.

A nem igazán trükkjáték, inkább sima átverés lényege, hogy egy mögé felállva eltitkolják a támadójátékosok, mi is az igazi céljuk, innen nagyon gyorsan állnak fel a végső formációba, hogy a védelem ne tudja elosztani az embereket, aztán támadnak is.

A Wisconsin ellen egy első kísérletet jelentő futás lett a vége, az Illinois viszont touchdownt engedett: a keresztbe futó Jake Buttra passzoltak, aki nagyon simán szerezte meg a meccs első pontjait.

A Michigan egész meccsen túlpörgött üzemmódban maradt, úgy nyertek végül 41-8-ra, hogy 34-0-s vezetésnél a negyedik negyedben trükkös punttal tartottak életben egy támadást.