Végigalázza az országot a touchdowngyáros védelem

2016.10.28. 08:40

Az idei egyetemi amerikaifoci-szezonban azon nem lepődtünk meg, hogy a címvédő Alabama Crimson Tide ugyanúgy domináns tudott maradni, és sorra falja fel az útjába kerülő kiemelt ellenfeleket. A támadójátékuk egy jól futó irányítóval újabb szintre lépett, de ez a szekció eddig is nagyjából plug and play alapon működött Nick Saban edző alatt. Vagyis nagyjából szezonról szezonra egymás után pakolták be az olyan újonc irányítókat, akik az idény második felére már tökéletesen illeszkedtek a rendszerbe. Most viszont az az igazán félelmetes, amit az Alabama védelme és speciális egysége művel: több touchdownt szerez, mint más csapat támadóegysége. 

A saját támadóegységükkel azért nem tudnak versenyezni, de megmutatjuk, hogy miért annyira különleges, hogy egy védelem egymás után gyártja a touchdownokat. 

Egészen pontosan tizenkettőt a 2016-is idény eleje óta lejátszott nyolc meccsen, az egyetemi mezőnyből a Stanford és a South Carolina támadóegysége sem szerzett ennyit. Az Alabama sorozata még a múlt idényben indult, amikor a rájátszás elődöntőjében a Michigan State ellen vittek egy 57 yardos puntreturnt, majd a Clemson elleni döntőben jött az azóta az NFL-be dobbantott Kenyan Drake emlékezetes, 95 yardos visszahordása.

Ez az idei tizenkettő már csak azért is nagyon erős szám, mert magasan verik vele 128 csapatos egyetemi első osztályt, ugyanis három csapat, köztük az Ohio State a második négy-négy touchdownnal, amit nem a támadóegységük szerzett.

Ne maradjon le semmiről!

Nézzünk meg néhány ilyen TD-t, ami megmutatja, miért is olyan jók ebben. Itt van például az Arkansas elleni, amit a másodéves Minkah Fitzpatrick csinált az utolsó negyedben, ő már tavaly, a bemutatkozó idényében is meghatározó figura volt a védelemben. Most Austin Allen irányító passzát kapta le a saját end zone-jában, de miután Eddie Jackson jelzett neki, hogy simán visszahordhatja a labdát a touchback helyett (amivel átadták volna a terepet a támadóegységnek), inkább megindult, kapott néhány blokkot, majd megcsinálta a 100 yardos visszahordásból a TD-t.

Az Alabamánál évek óta úgy toboroznak, hogy atletikus szörnyetegeket gyűjtenek össze, akikre olyan helyzetben is lehet számítani, mint amilyenben Ole Miss elleni rangadón a defensive end Jonathan Allen volt. Az ellenfél irányítója, Chad Kelly nyomás alá került, és kiejtette a labdát, amit felkapott a 191 centis, 133 kilós Allen, aztán végigrobogott 75 yardot az end zone-ig. A vége felé felnézett a stadion óriáskivetítőjére, és észrevette, hogy közeleg az egyik Ole Miss-játékos, úgyhogy bebiztosította a labdát, nehogy kiverjék a kezéből. Ugyanezen a meccsen egy 75 yardos puntreturnből, és egy fumble után is szerzett egy-egy touchdownt az Alabama-védelem, végül 48-43-ra nyertek, pedig a szünetben még nagy hátrányban voltak. 

Allennek amúgy a Texas A&M elleni rangadón is volt egy hasonló touchdownja: az ellenfél futójának kezéből kiverték a labdát, ő lecsapott rá, és csinált egy 26 yardos visszahordást, miközben két szerelési kísérlet is lepattant róla. 

Ha a Tennessee elleni idegenbeli meccsüket nézzük, akkor a védelemből két olyan ember szerzett touchdownt, akik középiskolában még a támadóegységben játszottak, és mondhatni sokat találkoztak a labdával.  Ronnie Harrisonnak egy 59 yardos visszahordása volt egy interception után, ő floridai középiskolájában irányító volt. Eddie Jacksonnak egy 78 yardos visszahordása volt egy punt után, középiskolásként elkapót játszott, most a visszahordásnál egy irányváltással kibillentett két Tennessee-játékost, majd a gyorsaságát kihasználva elsprintelt a szélen. 


Vagyis kivételesen atletikus, gyors és olyan embereik vannak a védelemben, akiknek a támadószerep sem ismeretlen középiskolából. De van még valami. 

Nick Saban az ESPN-nek elárulta, hogy minden egyes edzés turnover-gyakorlatokkal indul náluk, azaz labdavesztős szituációkat gyakoroltatnak a játékosokkal, ami rengeteget segít nekik, hogy megítéljenek egy-egy helyzetet, mikor érdemes megpróbálni visszahordani a labdát. "Ez egy alapvető dolog nálunk" - mondta.

Megvan az eredménye is,

mert a védelemben kezdő tizenegy játékosokból már hétnek van az idén touchdownja,

A Saban-éra számai félelmetesek ebből a szempontból: amióta ő edzi az Alabamát azóta 58 olyan touchdownjuk volt, amit nem a támadóegység termett. Az edző szerint valójában tök egyszerű dolog ez: mindenkinek tökéletesen kell kiviteleznie a feladatát: nyomást kell helyezni az irányítóra, figyelni, mikor érdemes megindulni, kiosztani a blokkokat, és ha a csapattársak jól működnek együtt, akkor egy védelemnek sem lehetetlen, hogy sorra szerezze a TD-ket. 

Éppen ezért olyan lesz nehéz bárkinek is megvernie az Alabamát, mert nem elég, hogy a támadóegységük is hétről-hétre jobb az újonc quarterback, Jalen Hurts irányításával, hanem a védelmük is szinte minden meccsen eredményes. 

A hétvégén a nagy sorozat biztosan nem fog folytatódni, mert pihenőhetük van, a következő hétvégén az LSU elleni rangadóra utaznak.