Az NFL legrosszabb csapatának már minden mindegy

2016.11.07. 21:11

Kilenc meccs után továbbra is nyeretlen a Cleveland Browns az NFL idei szezonjában, és abban, hogy itt tartanak, legalább annyira szerepe van a balszerencsének, mint annak, hogy nem túl erős a csapat kerete. Kilenc meccsen már hat irányítót be kellett vetniük sérülések miatt, ami elég messze van az ideális helyzettől, de ez sem gátolja őket abban, hogy mindent megpróbáljanak az első győzelem megszerzéséért, és az NFL történetének második nyeretlen szezonjának elkerüléséért. Például az ilyen felállásokkal.

vlcsnap-2016-11-07-14h49m15s980

Első látásra úgy tűnhet, hogy a kétségbeesés miatt jutott ide a Browns, de valójában ez a felállás – és ennek variáció – a csapat vezetőedzőjének, Hue Jacksonnak a védjegye. Korábbi munkahelyén, a Cincinnati Bengalsnél is előszeretettel alkalmazta azt a felállást, amiben a tradicionálisan öt emberrel felálló támadófalat felbontja, és a két legszélső embert a pálya szélére helyezi ki blokkolni. A szezonban a Brownsnál is többször bevetette már, de ilyen hosszú játékot nem hoztak még ki belőle.

Ne maradjon le semmiről!

Vasárnap a Dallas Cowboys ellen 35-10-re elvesztett meccsen már a legelső percben egy ilyennel, sőt, a Browns leghosszabb támadójátékát hozták össze vele a meccsen.

Ebben az estben nem egyensúlyban osztották el a két oldal között az embereket, ahelyett, hogy jobbra és balra is ketten álltak volna fel a vonalra, jobbra három, balra egy ember került, de Jackson szereti az egyenletes felállást is. Mindkettőnek a lényege az, hogy egy falember, tehát egy meglehetősen erős blokkoló kerül oldalra az elkapó elé. Leggyakrabban ugyanis ebből a felállásból egy gyors oldalpassz jön a hátrébb felálló elkapónak, aki előtt (több) blokkoló áll fel.

A Cowboys védői is erre számítottak, látható, ahogy a linebackerek nagyon oldalra figyelgetnek, mikor megy a passz. Ezt vette észre az irányító Cody Kessler, aki az így nagyon üresen maradt Isaiah Crowellnek passzolt.

A Browns 44 yardot szerzett ezzel a játékkal, de hiába jutottak el a Cowboys 13 yardos vonalára, csak egy mezőnygól lett a támadás vége.

Az Indianapolis Colts tavaly egy picit hasonló ötleten alapuló trükközésből hatalmasat égett.