Itt az év amerikaifocis trükkje: álcázták a pályán a játékost

2016.11.13. 08:44

Az idei amerikaifutball-szezon legjobb trükkös játékát húzta elő a Kansas egyetemi csapata az Iowa State elleni szombat este elvesztett meccsen: megmutatták, hogyan lehet bújócskázni egy amerikaifutball-pályán. 

Pedig mindössze annyi történt, hogy kihasználták a pálya és a felszerelésük azonos színét. Egy kirúgás előtt a kékmezes kansasiek egyik játékosa,  LaQuvionte Gonzalez álcázta magát, és lefeküdt az end zone-ba, hogy beleolvadjon a pálya festésébe, a félpályáról elég nehéz lett volna kiszúrni. 

kansas

Ezek után az történt, hogy az Iowa State játékosa elvégezte a kirúgást, amit leszedett Steven Sims Jr., akiről azt hihette az ellenfél, hogy majd megindul a labdával. Sims viszont néhány yard után az end zone-ban rejtőzködő Gonzalezhez passzolt. Elindult a labdával, és mivel az ellenfél játékosai Sims felé rohantak, hogy leszereljék, ezért megnyílt Gonzalez előtt az üres terület, és 29 yardot hozott. 

Az alábbi párhuzamos videón még jobban látható, hogyan reagálták le az egészet az Iowa State játékosai, és Gonzalez mikor pattant fel. 

A 29 yardos nyereség elsőre nem tűnik nagy számnak, ám egy visszahordásnál már ez is jelentősnek számít, és egy ilyen trükköt amúgy sem egyszerű kivitelezni.

Ne maradjon le semmiről!

A Kansas is majdnem elrontotta, mert Gonzaleznek nagyon le kellett guggolnia, hogy elkapja a labdát, ezzel időt vesztett. Ilyenkor arra is figyelni kell, hogy nehogy előrepasszal hozzák játékba a labdát kapó játékost (most is necces volt). A Philadelphia Eagles pont ezért bukott egy ugyanilyen trükkös játékot néhány éve az NFL-ben egy New Orleans Saints elleni meccsen, a bírók visszafújták a touchdownt. 

A kékpályás dolog miatt amúgy a szintén az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban szereplő Boise State-re is szoktak panaszkodni a csapatok, mert ott nem csak a pálya két vége kék, hanem az egész, és az azonos mezben játszó hazaiakat az ellenfelek szerint nehéz követni időnként. 

A Kamuflázs alrovatban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.