NFL: kuss legyen az agyrázkódásokról!

2016.11.15. 14:54

Abban semmi újdonság nincs, hogy az NFL nem kezeli helyén az agyrázkódásokkal kapcsolatos problémákat. Most már viszont abba is bele akarnak szólni, hogy a csapatok mit és hogyan mondjanak az agyrázkódást szenvedett játékosaikról. Azzal magyarázzák az intézkedést, hogy ne legyen kavarás az ilyen ügyek körül. 

A liga alelnöke, Troy Vincent küldött körbe egy levelet az NFL-csapatok ügyvezetőinek, és arra kérte őket, hogy "tartózkodjanak attól, hogy a sajtóban megjegyzést tegyenek az agyrázkódást szenvedett játékosok állapotára, és hogy ezek a játékosok mikor térhetnek vissza". 

Ne maradjon le semmiről!

Igyekeztek azt is megmondani a csapatoknak, mi legyen a válasz, ha rákérdez a sajtó egy-egy amerikaifutballista állapotára: "A játékos az ilyenkor szokásos ügymeneten esik át az orvosi csapat felügyelete alatt, a csapat pedig folyamatosan tájékozódik az állapotáról".

Ezt azok után lépte meg az NFL, hogy a Kansas City Chiefsnél nemrég össze-vissza beszéltek az irányító Alex Smith állapotáról, és nem volt egyértelmű, hogy van-e már olyan állapotban, hogy játsszon vagy sem. De ebben a szezonban is több vitatott eset volt, már az idény első mérkőzése után is komoly vita volt, hogy a Panthers-sztár Cam Newton miért játszhatott tovább a Denver Broncos ellen, amikor úgy tűnt, hogy agyrázkódást szenvedett.

agyrazkodas

Érthető, hogy a liga egyértelmű álláspontot akar ezekben az ügyekben, mivel hatalmas támadási felületet adnak az agyrázkódásos ügyek a korábbi sumákolás miatt. 

Október végén már New York állam legfelsőbb bírósága is arra kötelezte az NFL-t, hogy hozza nyilvánosságra, a liga orvosi szakértői hogyan kezelték a fejsérülésekkel kapcsolatos ügyeket az elmúlt két évtizedben. Ez is annak az egymilliárdos dolláros kártérítési pernek a része, amit 5000 egykori játékos indított az NFL-lel szemben, mert szerintük eltitkolták a fejsérülések kockázatát.