Amikor az NFL tönkretette a családi karácsonyt

2016.12.25. 00:35

Ami a hálaadás napjával már szinte összeforrt Amerikában, az nagyon sokáig nem ment az NFL-nek a karácsonnyal, vagyis meccseket rendezni az ünnepnapon.

Az Egyesült Államokban nem is a december 24. számít nagy családi ünnepnek, hanem a december 25., de a mikor a két liga egyesülése után 1971-ben egy rájátszásos derbi túl hosszúra nyúlt ezen a napon, olyan felháborodás fogadta, hogy utána évekig meg se próbáltak versenyezni a karácsonnyal. 

GettyImages-95557597

Két találkozót rendeztek aznap, az első egy Dallas Cowboys-Minnesota Vikings volt, ami 20-12-es dallasi győzelemmel zárult, és lement különösebb felhajtás nélkül. Az ezután lejátszott Miami Dolphins-Kansas City Chiefs miatt viszont már állt a bál. 

Pedig a mérkőzés nem volt rossz, sőt: a Larry Csonkával felálló Dolphins egy kéthosszabbításos drámában, nagy csatában nyomta le a Chiefst 27-24-re. A chiefses Ed Podolak 350 yardja (110 elkapott, 85 futott és 155 visszahordott) azóta is rájátszás-rekord.

A mérkőzés délután kezdődött, de estébe nyúlt, mert négy és fél órán át gyűrték egymást a csapatok.

Tehát a legvégéig éles volt a harc, így nehéz volt otthagyniuk a nézőknek is. A hossz a játékosokat is alaposan megterhelte, pláne, hogy a viszonylag enyhe idő miatt a pálya egy idő után egy mocsárrá változott. 

„A hatodik negyedben jártunk, amikor megkérdeztem az egyik linebackerünket, hogy szerinte vége lesz-e ennek valaha. Addigra már tényleg úgy éreztük magunkat, mintha alva járnánk. Csak az adrenalin hajtott minket" - mesélte később Podolak a FOX Sportsnak. Azt viszont közben nem igazán érezték, mennyi idő telt el, csak a végére nagyon elkészültek az erejükkel. Az egykori futójátékos azóta is büszke rá, hogy övé a legrégebbi rekord a rájátszásban, na meg arra, hogy végig tudták robotolni a mérkőzést, aminek 82 perc és 40 másodperc volt a tiszta játékideje, és ez mai napig rekord. 

Nem volt ekkora öröm az amerikai háztartásokban. Úgy érezték, hogy az NFL az egyik legnagyobb családi ünnepet lopta el tőlük, és a karácsonyi esti családi vacsorákat fúrta meg a mérkőzéssel. Nyilván senkinek nem kellett fegyvert fogni a fejéhez, hogy egy izgalmas playoff-meccset megnézzen, de rengeteg történet keringett arról, hogy emiatt nem tudtak leülni a családok rendesen megvacsorázni, ugyanis a futballt kedvelő családtagok nem akarták otthagyni a tévéközvetítést. 

Az összes Miamiben lakó ismerősöm azzal hívogatott utána, hogy olyan hosszú volt a meccs, le kellett kapcsolni otthon a sütőt, mert különben odaégett volna  a karácsonyi pulyka

- mondta 2012-ben a New York Timesnak a Dolphins-linebacker Nick Buoniconti, akinek húsz szerelése volt a mérkőzésen.

Kansasben akkora volt a felháborodás, hogy az állam törvényhozása még azt is felvetette, hogy törvényben tiltsák meg a karácsonyi NFL-mérkőzések rendezését a jövőben. 

Ed Podolak a Dolphins ellen
Ed Podolak a Dolphins ellen

Ez végül nem történt meg, de a liga vezetése tanult a történtekből, és a következő tizenhét évben nem raktak mérkőzést december 25.-re, nehogy megint kitörjön a népharag. Inkább megpróbáltak mindent elkövetni, nehogy ezen a napon mérkőzést kelljen rendezni. 1976-ban például az alapszakasz rajtját is előrehozták emiatt, és még akkor is ide-oda tologatták a mérkőzések időpontját, amikor kibővítették az alapszakaszt tizenhat mérkőzésre. 

Aztán a kétezres évektől megint kísérleteztek a karácsonyi alapszakasz meccsekkel, de dömping azért nem volt, és igyekeztek úgy ütemezni őket, hogy december 24-én este kilenctől másnap délután késő délutánig ne zavarjanak bele a karácsonyi vacsorákba. 

Idén is december 24-én, a mi időnk szerint szentestére esik a legtöbb mérkőzés, 25-én csak kettőt rendeznek, ebből az egyik, a Steelers-Ravens elég nagy rangadónak ígérkezik, pláne, hogy a rájátszás a tét.