Minél délebbre mentünk, annál nagyobbak lettek az emberek

2017.01.05. 18:03

Az amerikaifutball-védő Szatmári Dániel két éve az amerikai egyetemi sztárcsapatnál, a Michigan Wolverinesnél járt egy nyári edzőtáborban, ahol találkozott Jim Harbaugh edzővel is. Kanadában készült, majd jött az egyetemi futball, erről beszélgettünk vele. 

"A felkészítő középiskola, ahol játszottam kifejezetten az amerikai játékra koncentrált, a meccsünk többsége Ohióban volt, de pályára léptünk New Jerseyben, Marylandben, és Cincinnatiben. Az volt a tapasztalat, hogy minél délebbre megyünk, annál nagyobb emberekkel találkozunk a meccseken. Cincinnatiben például egy akkora ellenfél jött szembe, hogy alig hittem el. Az egyik tight end, aki ellen játszottam, azóta az Ohio State sztárcsapatához került" - mondta. 

Ezután jött a kemény rész, mert végzős volt, és az egyetemi csapatoknál beindult a toborzás, Szatmári is Amerikában akarta folytatni.

Szatmári Dániel (alsó sor, jobb szélen) a csapattársaival
Szatmári Dániel (alsó sor, jobb szélen) a csapattársaival

Ne maradjon le semmiről!

Az egyetemi amerikaifutballban a csapatok három-négy évig számolhatnak a játékosokkal, úgyhogy ciklusokban kell gondolkodniuk, és folyamatosan ügyelni kell az utánpótlásra, erre való a toborzás. A topegyetemek már évekkel korábban kiszúrják a nagy középiskolás tehetséget, és el is kezdik őket ostromolni, hogy hozzájuk kötelezzék el magukat . Vannak egyetemek, ahol ezt mesteri szinten űzik, és évek óta a legerősebb osztályokat hozzák össze toborzásban, az Alabama, az Ohio State, a Michigan, a Florida State néhány olyan egyetem, ami az élen jár ebben. 

Sok csapat bármire hajlandó a tehetségekért

Akkora üzlet Amerikában az egyetemi amerikaifutball és olyan népszerű, hogy rengeteg olyan eset volt már a hetvenes-nyolcvanas évektől, amikor az egyetemi csapatok illegális eszközökkel próbálták meggyőzni a legnagyobb tehetségeket, hogy hozzájuk szerződjenek. Volt már, hogy pénzzel, házzal, autóval vesztegettek meg egy fiatal játékost vagy a családját, vagy fizették a kiadásait, amíg náluk játszik, ami szintén nem megengedett. 

Sok vesztegetés ki sem derül, de az nyolcvanas években nagy botrány volt Souther Methodist Universitynél, ahol számos visszaélés bukott ki, és meg is kapták érte a legsúlyosabb büntetést, az úgynevezett halálbüntetést, vagyis egy időre bezárták az egyetem futballprogramját. 

De mivel rengeteg a középiskolás játékos, és az egyetemi csapatok csak egy bizonyos mennyiségű sportösztöndíjat tudnak kiosztani, ezért nem egyszerű odakerülni, pláne az első osztályba, de a második vonalnak számító FCS-be sem. "Beindult a toborzás, és én is elkezdtem emailezni az edzőknek. Elküldtem az alapinformációkat magamról, és mellékeltem egy összefoglaló-videót is a legjobb megmozdulásaimról. Az volt a baj, hogy kicsit későn kezdtem el leveleket küldözgetni, és januárra sok nagy egyetemnél már megvolt, hogy kiket toboroznak, mivel egy csomó olyan játékos van, akit évek óta figyelnek" - mondta. 

Járt az Ohio Valley Conference-ben szereplő Eastern Kentuckynál és a Colonial Athletic Associationban szereplő Albanynál, de mindkét egyetem úgynevezett walk onként számított volna rá. Ez azt jelenti, hogy neki kellett volna fizetnie a sportösztöndíját, hogy a csapatban játszhasson, de félévenként 50 ezer dolláros tandíjról lett volna szó. 

"Gondolkodtam divízió 2-es egyetemekben is, de végül a családommal úgy döntöttünk, hogy itt maradok Kanadában. Több kanadai egyetemtől is kaptam visszajelzést, végül a Laurierhez jöttem el egy vizitre, és éreztem az edzőkön is, hogy szeretnének idehozni. Vártam pár hetet, aztán február végén aláírtam. Megkaptam a sportösztöndíjat, és mivel a jegyeim is jók voltak, ezért tanulmányi ösztöndíjat is kaptam mellé, és felvettek egy üzleti szakra. Szerencsére a tandíjat nagy részét kifizeti az ösztöndíj"  - indokolta végül a döntését. 

A toborzásról és az egyetemi csapatoknál tett látogatásokról azt mondta, lehet érezni, amikor egy csapat edzői tényleg akarják őt, látják benne a lehetőséget, és általában érdemes ezt a lehetőséget kihasználni.

Meg lehet próbálni egy olyan egyetemre elmenni, ahol nem annyira érzed ezt, de nem biztos, hogy annyi lehetőséget fogsz kapni azokkal szemben, akiket jobban akarnak

Nem volt amúgy egyszerű helyzetben így sem, mert ugyan Kanadában született, de Magyarországon nőtt fel, és kezdett játszani, majd középiskolás játékosként húzott le két évet Kanadában. Ezért is dolgozott sokat a nyáron itthon Magyarországon, és az edzőtábor jól is sikerült, mert később az edzője is a hozzáállását és az erejét emelte ki.

A szezonban nem volt kezdő, de elsőévesként minden meccsen lehetőséget kapott, játszott a speciális egységben, és amikor már nagyobb előnyük volt, akkor a védelemben is.

A Wilfrid Laurier állami bajnokcsapata
A Wilfrid Laurier állami bajnokcsapata

A csapat 7-1-es mérleggel megnyerte az állami bajnokságot, végül a nemzeti bajnokság elődöntőjében kaptak ki. Két játékosuk is a kanadai profi ligában, a CFL-ben folytatja jövőre, ami a világ második legerősebb amerikafutball-bajnoksága, a kanadaiak mellett rengeteg amerikai és volt NFL-es is játszik a ligában.

Szatmárinak az a célja, hogy jövőre a lehető legtöbbet játssza, és kezdőjátékos legyen. "Játszanom kell minél többet, és ehhez erősebbnek, gyorsabbnak kell majd lennem, mint eddig". Ennél tovább még nem érdemes gondolkodni, mivel még három szezonnyi lehetősége van a kanadai csapatnál.