38 éves, de rettegnek tőle az NFL-ben

2017.01.13. 11:21

35-36 év fölött kevés NFL-játékos bírja már a megerőltetést, olyannyira, hogy alig van ennyire idős nem rúgójátékos (kicker vagy punter a ligában). A 38 éves James Harrison idén a második legidősebb nem rúgóként még a rájátszásban is félelmetes dolgokat művel, és nem úgy tűnik, hogy egyhamar abba akarná hagyni.

Ha ránézünk a Pittsburgh Steelers védőjének, Harrisonnak az Instagramjára, azt gondolhatnánk, valami amatőr testépítő, a képek és videók döntő hányada ugyanis az edzőteremben készül, ahol irgalmatlan súlyokat emelget a már védjegyévé vált szürke melegítőjében.

Ne maradjon le semmiről!

Képes lábbal kinyomni fél tonnát, csípővel megemelni 240 kilót, a húzódzkodást pedig a derekára erősített súlyokkal csinálja, a saját 125 kilója ugyanis nem elég a megfelelő gyakorláshoz.

Sometimes you get the bear and sometimes the bear gets you!! Little over 1100lbs

James Harrison (@jhharrison92) által közzétett videó,

Mindezt két okból csinálja: nyilvánvalóan megszállott, no meg így képes olyan formában tartani a testét, hogy 38 éves korában meg se kottyanjon neki egy NFL-meccs. Nála csak egy idősebb nem rúgójátékos volt idén a ligában, a Patriots 39 éves irányítója, Tom Brady, de ő sokkal kevesebb ütközésben van benne, mint Harrison.

Ő ugyanis pont azzal a céllal van a pályán, hogy akit csak tud, elüssön, és Harrison pont ezt is teszi. A rájátszás első körében, a Miami Dolphins ellen 30-12-re megnyert meccsen a védelem egyik legjobbja volt: hat szerelést és 1,5 sacket csinált, utóbbival az NFL-rájátszás történetének második legidősebb játékosa lett, aki földre tudta vinni az irányítót.

Pedig a szezon elején nem is Harrison volt a kezdő a saját posztján: a Steelers évek óta próbál egy fiatalabb játékosra váltani a helyén, de Harrison állandóan visszaküzdi magát, és lenyomja a konkurenciát. Nem csoda, hogy rettentő gyakran viszik el véletlenszerű doppingtesztre – volt olyan, hogy 15 napon belül háromszor pisiltették meg decemberben.

Harrison edzésprogramja annyira extrém, hogy a Business Insider sportoldala félévente cikket ír róla hitetlenkedve. Az összes gyakorlat közül viszont talán nem is az edzőtermiek a legjobbak, hanem az, amikor nyáron áthívja a csapattársait egy kis lazításra: strandmedicinlabdázásra.

Danneyball

James Harrison (@jhharrison92) által közzétett videó,

Csak az edzés azért nem elég az elnyűhetetlenséghez: Harrison bevallottan évi 400-600 ezer dollárt (115-175 millió forint) költ a testére. Ebben benne van a

  • magasnyomású alvókamra, ami segíti a regenerációt,
  • rengeteg masszázs az izmok ellazítására (legalább három masszőrrel dolgozik),
  • állandó személyi edző,
  • folyamatos akupunktúrás kezelések,
  • egy homeopátiás orvos,
  • illetve a jelek szerint újabban már a köpölyözés is.

Habár utóbbi kettő bizonyítottan nem sokat használ, Harrison valamit mégis jól csinál, hiszen a Dolphins ellen megnyert meccsen a játékosértékeléssel foglalkozó szakoldal, a ProFootballFocus őt látta a Steelers legjobb védőjének.

De hogy miért edz állandóan a hosszú ujjú szürke melegítőben? A válasz egyszerű:

Csak azért edzek ebben, hogy ne lássák, mekkora karjaim vannak. Nem akarom megzavarni az edzésben a többi embert az edzőteremben, mert ha meglátnák az izmaimat, kikészülnének, akkorák. Ezért inkább eltakarom a melegítővel.

Ha a Steelers bejut a főcsoportdöntőbe a Kansas City Chiefs legyőzésével (másodszor a szezonban), abban alighanem Harrisonnak is komoly szerepe lesz majd. Még ha már nem is olyan gyors, mint tíz éve, amikor egy 100 yardos touchdownt szerzett a Super Bowlban.