29 évesen kiszáll az NFL egyik legjobb arca

2017.02.02. 19:09

Huszonkilenc évesen befejezi NFL-es pályafutását az Indianapolis Colts puntere, Pat McAfee, aki a liga egyik legszórakoztatóbb alakja volt. Jött egy lehetőség, hogy mást csináljon, és rögtön ki is használta azok után, hogy négy éven belül harmadik térdműtétjén esett át.

Már az sem volt semmi, ahogy McAfee egyetemi ösztöndíjat szerzett magának: a haverjaitól kért kölcsön 100 dollárt, hogy egy illegális pókerklubba elmehessen, ahol aztán összenyert 1400 dollárt. A pénz arra kellett, hogy elutazhasson egy rúgóknak szervezett táborba. 25 yardról indulva egyre távolabbról vágta be a labdákat, a végén 70 yardról is ment neki, és a Big 12 főcsoportban szereplő West Virginiától szinte rögtön ösztöndíjat kapott. Egyetemi karrierje alatt punterkedett is, aztán a 2009-es drafton a hetedik körben elvitte az Indinapolis Colts, ahol teljes profi karrierjét töltötte. 

Az utóbbi évben voltak a legjobb számai, de igazából már évek óta a legjobbak között volt a posztján. A futballt már tavaly is be akarta fejezni, akkor azonban Chuck Pagano edző rábeszélte a folytatásra. Az viszont nemrég derült ki, hogy mennyire rühellte a Coltsnál általános igazgatóként dolgozó Ryan Grigsonnak. Grigson kirúgása után azt írta twitterén, hála az égnek, hogy elment, mert szörnyen bánt a játékosaival. 

McAfee nemcsak ezért szerzett rengeteg rajongót Indiana államban, ahol a nép punterének is nevezték. Rendszeresen fellépett standuposként, az előadásaival nemrég a hajléktalanok megsegítésére gyűjtött pénzt. Nem is volt rossz benne, itt például azt meséli el, amikor vészirányítóként számoltak vele a sérülések miatt. 

A visszavonulásával kapcsolatban beszélt az alkoholproblémáiról is. 2010 októberében totál kiütve, póló nélkül találtak rá a rendőrök, le is tartóztatták, csapata pedig egy meccsre eltiltotta. "Az egész életemet megváltoztatta. Ismeretlen punterként érkeztem a ligába Peyton Manning csapatához, és leégettem mindenkit. Teljesen készültem ettől, depressziós lettem, két hét alatt kilókat fogytam, de összeszedtem magam, és ezért örökre hálás vagyok Indiana államnak".

Egyszer azért is megbüntették, mert az öltözőből posztolt egy képet, amin a háttérben pucér seggel állt az irányító Andrew Luck. 

McAfee olyannyira megszerette az államot, hogy nem is akarta elhagyni, amikor egy sportoldal megkereste, hogy dolgozzon náluk New Yorkban. Ezért felajánlották neki, hogy indítanak egy új divíziót Indianában, amit ő irányíthat. Erre már nem mondott nemet, pláne három térdműtét után, bár néhány évig még simán húzhatta volna az NFL-ben. A szerződése szerint 2,75 millió dollárt kapott volna a következő idényre, erről a pénzről így lemondott. 

Azért is kár, hogy visszavonul, mert az NFL-ben így is kevés olyan arc maradt, aki meri magát adni, és nem fogja vissza magát, ha ki kell mondani,  mi van. Az, hogy miért nem csinálják ezt tömegesen az NFL-esek, már egy másik téma, néhány játékos szerint azért van ez, mert a többiek félnek attól, hogy a vasszigorral uralkodó liga büntetné őket, és össze sem lehet hasonlítani, mennyivel szabadabban viselkedhetnek a játékosok az NBA-ben.