Az NFL legrosszabb csapata adta a Super Bowl legfontosabb sztárjait

2017.02.04. 10:26

A legutóbbi szezonban csak egy meccset nyert a Cleveland Browns, a legutóbbi öt és tíz idényt nézve is a második legrosszabbak a ligában. Mégis, a vasárnapi Super Bowlban számos olyan főszereplő lesz, aki valamilyen szálon kötődik ahhoz a csapathoz, ami még sosem jutott el az NFL-döntőig.

Ne maradjon le semmiről!

A Browns a Washington Redskinsszel együtt öt-öt korábbi játékost ad a Super Bowlba, ezzel ők az idei rekorderek. A Browns szempontjából igazán fájó lehet viszont, sikeres vezetőket is adtak a két idei döntős csapatnak, miközben ők 2002 óta nem jártak a rájátszásban, és 2007 óta nem volt olyan szezonjuk, amiben több meccset nyertek volna, mint amennyit elvesztettek.

Az öt játékos, aki megfordult a Brownsban, a futójátékos Dion Lewis, a védő Jabaal Sheard és Barkevious Mingo (Patriots), illetve a center Alex Mack és az elkapó Taylor Gabriel (Falcons).

Az öt eset persze nem egyenlő. Dion Lewis sérülés miatt lett kegyvesztett Clevelandben, ráadásul eközben történt egy rezsimváltás is a csapatnál, az új vezetőség pedig az igen kis termetű Lewisnál erősebb felépítésű futójátékosokban gondolkodott. Lewis azóta kihagyhatatlan lett a Patriotsnál, amely még sosem vesztett vele meccset.

A két védő, Sheard és Mingo azután került el a Brownstól, hogy nem váltak be. Mindkettőt elég magasan draftolták, de nem tudták kihozni belőlük a maximumot. Egyiküket sem mondanánk szupersztárnak, sőt, Mingo idén elég lagymatag a Pats védelmében, szóval velük nem vesztettek óriásit, bár Sheardnek volt pár kulcsfontosságú megmozdulása az elmúlt két évben.

A Falcons brownsos szerzeményei viszont nagyon beváltak. A center Alex Mack megunta a sikertelenséget Clevelandben, a Falcons támadófala pedig vele állt össze igazán, fontos szerepe volt abban, hogy a tavalyi átlagos támadósor idénre a liga legerősebbje lett. Az elkapó Taylor Gabriel idén 6 TD-t szerzett Atlantában, két év alatt összesen egy volt neki Clevelandben.

Sőt, igazából ahhoz is közük van, hogy a liga egyik legjobb elkapója, Julio Jones a Falconsé lett: a 2011-es drafton a Falcons két első, két második és egy negyedik körös választási jogot adott a Brownsnak az elkapóért. Az öt pickkel kiválasztott játékosból három már nincs is a ligában, de a másik kettő is elhagyta Clevelandet.

A játékosoknál is fájóbb viszont négy kiváló vezető elengedése. Bill Belichicket akkor rúgták ki a Brownstól, amikor a csapatot Baltimore-ba költöztette 1995-ben a tulajdonos Art Modell. Az 1991-95 között a Browns vezetőedzőjeként dolgozó Belichick segítője volt a mostani Falcons igazgatópáros Scott Pioli és Thomas Dimitroff is – utóbbi pályakarbantartóként dolgozott hivatalosan, de a Browns megfigyelőrészlegén dolgozó apjának köszönhetően munkaidőn kívül a játékosmegfigyelésbe is besegített, itt tanulta meg a szakma alapjait.

A Falcons gyilkos támadójátékát megalkotó Kyle Shanahan is megfordult Clevelandben, egy évig volt ott támadókoordinátor, majd ingyen elengedték, miután jelezte, nem szeretne a csapatnál maradni. Az NFL egyik legnagyobb koponyájának tartott Shanahan jövőre már szinte biztosan vezetőedző lesz, a 49ershez igazol majd, csak addig nem tudják hivatalosan bejelenteni, amíg a Falcons be nem fejezi az idényét.

Hát, a Browns csak ennyivel járult hozzá az idei döntőhöz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?