Hogy kapcsolódik egy magyar művész a Super Bowlhoz?

2017.02.05. 19:58

Van magyar szála is az Atlanta Falcons Super Bowl-szereplésének, méghozzá az NFL-csapat új stadionja miatt, amihez egy magyar művész, Szőke Gábor Miklós készíti el a világ legnagyobb madárszobrát. 

A Falcons a Super Bowl előtt, a Green Bay Packers ellen megnyert főcsoportdöntőben játszotta utolsó hazai mérkőzését a Georgia Dome-ban, már épül mellette a másfél milliárd dolláros Mercedes-Benz Stadium. Ide fognak átköltözni az új szezonra. 

Ne maradjon le semmiről!

A monumentális stadion előtt állítják majd fel Szőke szobrát, akit a Falcons által felkért Savannah College of Art keresett meg 2015-ben, majd nem sokkal később meg is látogatták Budapesten. A korábbi munkáinál is szabad kezet kapott a megrendelőktől, a Falcons sem akart beleszólni a tervezésbe. 

Így néz majd ki a szobor
Így néz majd ki a szobor

„A szobor magassága meghaladja a 12,5 métert, szárnyfesztávolsága a 20 métert. Miután megkaptuk a látványterveket, a stadionról készült video- és képanyagot, elkezdtem a koncepción gondolkodni, sok vázlatot készítettem. Inspirált a stadion futurisztikusan kinyíló üveg-fém tetőszerkezetének plasztikája, és éles szögben elvágott háromszög és trapéz formájú lapokkal kezdtem el kísérletezni, ebből állt össze a sólyom, ami egy amerikaifoci-labdát visz karmai között. " - mesélte tavaly a 120 yardnak

A munkálatok nagy részét Magyarországon végezték, majd hamarosan átszállítják a szobrot Amerikába, és a Falcons új stadionja előtt állítják össze a csapatával. 

A New England Patriots-Atlanta Falcons Super Bowl hétfő hajnalban 0.30-kor kezdődik, a 120 yard élőben közvetíti majd az Indexen. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?