Tényleg Trump miatt nincs csapata az NFL-es botrányhősnek?

2017.03.21. 11:52

Donald Trump amerikai elnök nem bír leakadni az amerikaifocista Colin Kaepernickről, aki az elmúlt szezonban a San Francisco 49ers irányítójaként úgy tüntetett a feketéket érő rendőri erőszak ellen, hogy a mérkőzések előtt letérdelt a himnusz alatt. A napokban felröppent egy hír, hogy egyes csapatok azért nem szerződtetik a most már szabadon igazolható játékost, mert félnek attól, hogy Trump megszólja őket − ilyen se nagyon volt még az NFL-ben. 

trump

Kaepernick egy elég vegyes idény után távozott a San Francisco 49erstől, ahol rezsimváltás történt. Új vezetőedző érkezett: a legutóbbi Super Bowlt elvesztő Atlanta Falcons támadókoordinátorát, Kyle Shanahant nevezték ki.

Ne maradjon le semmiről!

Kaepernick iránt viszont egyetlen csapat sem érdeklődött igazán komolyan, amióta március elején kinyitott a piac. Pedig a játékos hetekkel ezelőtt azt is kijelentette, hogy szerinte a tavalyi tüntetésével megindult a társadalmi párbeszéd, ezért a következő idényben már nem fog tüntetni. És ezzel bizonyára az esélyein szeretett volna javítani, hogy valaki hátha leigazolja.

Más kérdés, hogy ez a húzás is visszafelé sült el. 

Elterjedt a hír, hogy Kaepernick gyakorlatilag tabu lett a csapatoknál: senki nem meri szerződtetni, mert tartanak attól a negatív sajtótól, amit a himnuszos tüntetése miatt kapnának, másrészt félnek, hogy Donald Trump valami rosszat mondana a csapatukról, hiszen Trump már a választási kampányban is rendszeresen ekézte a játékost, és azt javasolta neki, hogy ha nem tetszik itt neki, akkor nyugodtan húzzon el az országból

A Bleacher Report újságírója, Mike Freeman legalább három-négy olyan csapatról is tud, amelyek emiatt nem akarják felvenni a kapcsolatot Kaepernickkel.

A Bleacher Report hírére hétfőn este reagált az amerikai elnök is egy Kentucykban tartott pártrendezvényen. „Van ez a San Franciscó-i irányító, biztos soha senki nem hallott róla" - kezdte Trump, mire hangosan fújolni kezdett a közönség. „Született egy olyan cikk, ami szerint

az NFL-tulajdonosok nem akarják leszerződtetni, mert nem akarnak valami csúnya Twitter-bejegyzést kapni Donald Trump elnöktől, elhiszik ezt?"

- folytatta gúnyosan, amit a közönség már ünnepelt. 

Aztán hozzátette, hogy szerette volna elmondani ezt a kentuckyi embereknek, mert ők azokat szeretik, akik megtisztelik az amerikai zászlót.

Kaepernick a múlt idényben indította tüntetéssorozatát, ami komoly vihart okozott az amerikai közéletben, többen követték a példáját, és nemcsak az NFL-ben: egyetemista, középiskolás fekete sportolók is tüntetésbe kezdtek. 

A mostani érdektelenség tényleg gyanús, mert míg az irányító egyetlen NFL-csapatnál sem járt látogatóban, közben több olyan szabadon igazolható quarterback is van, akik nem jobbak nála, mégis van irántuk érdeklődés. Tavaly még a folyamatosan irányítóproblémákkal küzdő Cleveland Browns edzője, Hue Jackson is érdeklődött Kaepernick iránt, idén viszont már nem. 

Azért érdemes megjegyezni, hogy Colin Kaepernick pályán mutatott teljesítménye nem volt valami fényes a múlt idényben. A tizenhat touchdown/négy interceptionös mutató még hagyján, de a legtöbb kritikát azért kapta, hogy nem passzol elég pontosan, és ebben a kategóriában tényleg csak a huszonhatodik volt az NFL-ben a Pro Football Reference statisztikái szerint. 

Az nyilvánvaló, hogy visszaesett ahhoz képest, amikor Jim Harbaugh edző irányítása alatt a Super Bowlba jutottak, de azóta a 49ers finoman szólva sem  volt egy ideálisan működő franchise. Viszont, amit a Bleacher Reportos Freeman is megjegyzett, akinek ilyen múltja van az NFL-ben, az általában szokott kapni még egy esélyt.