Megint betiltottak egy baromi látványos dolgot az NFL-ben

2017.03.29. 14:51

Megint egy olyan elemet száműztek az NFL-ből, ami miatt forronganak a játékosok: mostantól szabálytalan, ha valaki úgy blokkol egy mezőnygól-próbálkozást vagy extra pontot, hogy a falat átugorva piszkál bele a labdába. Nem túl gyakori az ilyen, de ha megtörténik, nagyon látványos, viszont a játékosok sem szerették annyira.

pats
Fotó: Jamie Squire / Getty Images Hungary

Tavaly például a Denver Broncos pont egy ilyet blokkolt, majd visszahordott extra ponttal verte meg a New Orleans Saintset, ám ez a most érvénybe lépett szabályok szerint már nem lenne szabályos, vagyis máshogy alakulhatott volna a mérkőzés végkimenetele. A kamerának háttal álló, 31-es játékost kell figyelni a fehér mezben.  

A tulajdonosok több szabályváltoztatás mellett most arra hivatkozva hozták meg a döntést, hogy a játékosok kérték a betiltást, ami igaz is, a többségük a sérülésveszélyre hivatkozott, legalábbis ezt mondta a játékos-szakszervezetet irányító Eric Winston. Különösen a labdát hátraadó snapper van ilyenkor kiszolgáltatott helyzetben, mert könnyen a nyakába pottyanhat a falat átugorni próbáló kevésbé atletikus játékos, és ez nyilván nem egy kellemes érzés, de nem igazán történt olyan, hogy valaki emiatt szenvedett súlyos sérülést. 

Nem minden játékos támogatta persze a dolgot. A seahawksos Bobby Wagner és Kam Chancellor is ellenezte a szabályváltoztatást, persze nem véletlenül, mindketten már csináltak ilyen blokkot.

 Wagner kétszer is megcsinálta egy Cardinals elleni meccsen tavaly, ezek után az ellenfél edzője, Bruce Arians azt mondta, az ilyen megmozdulások ártanak az amerikaifutballnak. 

Ne maradjon le semmiről!

A legutóbbi rájátszásban a Patriotsnak és a Broncosnak is bejött egy-egy ilyen húzás (sőt a Patriots a Super Bowlban is megpróbálta, de akkor egy szabálytalanság miatt – egyébként tévesen – visszafújták), de ha a teljes statisztikát nézzük, akkor a

2016-os idényben összesen 41 mezőnygólt blokkoltak, ebből 3 lövés pattant le amiatt, hogy a védő átugrotta a fala, és belepiszkált a labdába. 

Vagyis az egész szezonban három ilyen blokkolás volt. A szabályváltoztatás elfogadása után Wagner úgy kommentálta a dolgot, hogy kreatív játékosok ők, szóval találnak majd valami más módszert, Chancellor szerint pedig az NFL kiöli a szórakoztatófaktort a játékból, és amúgy sem érti, hogyan hozhatnak meg döntéseket olyan emberek, akik korábban sosem törték el egyetlen csontjukat sem meccs közben.