Öngyilkos lett a börtönben az életfogytiglanra ítélt volt NFL-es, Aaron Hernandez

2017.04.19. 12:32

Holtan találták a cellájában Aaron Hernandezt, a gyilkosságért életfogytiglanra ítélt korábbi NFL-sztárt, aki minden bizonnyal öngyilkos lett, felakasztotta magát. Hernandezt a napokban mentették fel egy 2012-es kettős gyilkosság ügyében, de egy másik, 2013-as gyilkosság miatt, amiben bűnösnek találták, életfogytiglanra ítélték már, feltételesen sem lehetett volna szabadlábra helyezni.  

Hernandez már a bíróságon is összetört pénteken, amikor felmentették a kettős gyilkosság vádja alól. Amikor felolvasták, hogy nem bűnös, elsírta magát és remegett.

177211708

A huszonhét éves korábbi amerikaifutballista öngyilkosságát a massachusettsi büntetés-végrehajtási intézet erősítette meg szerda kora reggel. A közlemény szerint hajnali 3 óra 5 perckor találtak rá a cellájában, egy közeli kórházba szállították, ahol megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült, halálát 4 óra 7 perckor mondták ki. A korábbi NFL-sztár az ágyneműjéből készített kötelet, amivel az ablaknál fogva akasztotta fel magát, miután eltorlaszolta a cella ajtaját. Az ügyben a büntetés-végrehajtási intézet vizsgálatot indított.

Ne maradjon le semmiről!

A 27 éves Hernandezt magánzárkában tartották fogva, börtönbüntetése megkezdésekor az ilyenkor szokásos megfigyelés alá helyezték, hogy ne kövessen el öngyilkosságot. Még a tárgyalás előtt a megyei börtönben is voltak balhéi: összeverekedett egy rabtársával, egy őrt és annak családját halálosan megfenyegette. Az intézet szóvivője most azt mondta, Hernandez azért nem állt ezúttal megfigyelés alatt, mert semmi nem utalt arra, hogy kárt akarna tenni önmagában.

Hernandez korábbi ügynöke órákkal az öngyilkosságról érkezett hír után azt írta twitteren, hogy kizártnak tartja ő és a korábbi NFL-es családja is, hogy Hernandez öngyilkos lett volna,  mint fogalmazott, "soha nem vetett volna véget az életének".

A volt NFL-est 2015-ben ítélték életfogytiglani börtönbüntetésreegy ismerőse, Odin Lloyd 2013-as meggyilkolása miatt; pénteken, öt nappal öngyilkossága előtt egy másik, 2012-es kettős gyilkosság ügyében mentették fel. Ügyvédje akkor még bizakodó volt, azt mondta, hogy a 2013-as gyilkosság ügyében kért újratárgyaláson is képviselné a korábbi Patriots-játékost, mert bízik benne, hogy ott is bizonyítani tudja ártatlanságát. Ha a másik ügyben fel is mentették volna, akkor sem szabadulhatott volna rögtön, mert fegyveres vádak miatt további ötéves börtönbüntetést szabtak ki rá az életfogytiglan mellett. 

Az O. J. Simpson-tárgyalás óta ez volt a legnagyobb kaliberű bűncselekmény, amihez NFL-játékosnak köze volt. A tárgyalás a Simpson-perhez hasonló nyilvánosságot kapott. 

Aaron Hernandezt 2010-ben draftolta a negyedik körben a New England Patriots. Tudták, hogy problémás játékos, mert már az egyetemen is voltak vele magatartásbeli gondok. Pózolt fegyverrel, és vert meg biztonsági őrt is a Florida Gators játékosaként. A Patriots mindezek ellenére ledraftolta, és a tight end a pályán bizonyított: a 2011-es idényt 910 elkapott yarddal és 7 touchdownnal zárta, a következőt 483 elkapott yarddal és öt touchdownnal, és Super Bowlt is játszott a csapattal. A jó teljesítménynek meg is lett az eredménye, mert 2012-ben - a kettős gyilkossági ügy után nem sokkal - hosszabbítottak vele szerződést, ami öt évre szólt 40 millió dollárról.

Természetesen akkoriban a Patriots semmit sem tudott Hernandez ügyeiről, és amint letartóztatták, megváltak tőle. Bizarr egybeesés, hogy a New England-i csapat pont szerdán látogat el a Fehér Házba, hogy az NFL-tradícióknak megfelelően bajnoki címvédőként tiszteletét tegye az elnöknél. A Boston Globe-nak sikerült elérnie a csapat szóvivőjét, de ő nem kívánta kommentálni a szerda hajnalban történteket. 

Hernandeznek egy gyermeke született párjától, a nőt szintén meghallgattak az első gyilkossági ügy tárgyalása alatt.

A massachusettsi törvények szerint nem gyilkosként halt meg

Mivel az államban minden próbaidő nélküli életfogytiglani büntetés automatikus fellebbezéssel jár a legfelsőbb bíróságra, így Hernandez ügye sem volt még jogerős. Mivel az ítélethozatal előtt vesztette életét, hivatalosan nem tekinthető bűnösnek a törvény szerint, írja a Sports Illustrated.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport