Ekkora hátránnyal kisebb csoda, hogy NFL-es lett

2017.05.04. 15:08

Villámgyorsan megegyezett az idei NFL-drafton negyedik körben elvitt Joe Williams első profi csapatával, a San Francisco 49ersszel. Pedig néhány hónapja még teljesen valószínűtlennek tűnt, hogy egyáltalán folytatja a sportot, nemhogy profi lesz. 

Mielőtt a futójátékos Williamset draftolták, a mindenben hibát kereső megfigyelők azt hozták fel ellene, hogy karakterproblémái vannak, emiatt rizikós választás. Mondjuk nem véletlenül hangoztatták ezt, de ennél jóval bonyolultabb a sztori, mert Williamsnek viszontagságos gyerekkora volt.

13 éves volt, amikor húga a karjai között halt meg órákkal azután, hogy egy kórház sürgősségijéről hazaküldték. Kiderült, hogy a lánynak veleszületett szívbetegsége volt, szívroham végzett vele, mire szobájában a család rátalált, már késő volt. 

Ne maradjon le semmiről!

Beleroppantak a történtekbe, Williams évekig nem tudta kiheverni a húga elvesztését, mániás depressziós lett. Középiskolás amerikaifutballistaként azért ment neki, ösztöndíjat kapott, bekerült a Connecticut egyetemi csapatába, de bolti lopáson érték, és a tanulmányai sem mentek jól. Végül azért rúgták ki, mert találtak nála egy olyan hátizsákot, amit korábban lopott bankkártyával vásároltak, ezzel pedig megsértette a csapat szabályzatát, bukta az ösztöndíját is. 

Egy brooklyni felkészítő suliban folytatta a sportot, majd jött a második esély a Utah Utesnál, ahol fantáziát láttak benne, mert amúgy egy baromi atletikus játékosról van szó, aki jó egyensúlyérzékkel van megáldva, hihetetlenül gyorsan vált második sebességi fokozatba, miközben lepattintja magáról az útjába kerülő védőket, ráadásul ezt a sebességet kivételesen sokáig tudja tartani. 

A Utahnál eltöltött első évét második számú futóként 477 futott yarddal és három futott touchdownnal zárta, aztán a második éve előtt megint beütött a baj. Már a tavaszi felkészülés alatt is kisebb magatartásbeli problémákkal küzdött, és mint kiderült, rácsúszott a gyógyszerekre: Vicodin, Percocet és Adderall is volt a menün. Elkezdődött a szezon, és két gyenge meccs után úgy leordították a fejét a Utah edzői, hogy ez betett neki. A sérülések miatt már eleve ki volt a teste, úgyhogy rövid gondolkodás után közölte a csapattal, itt a vége, részéről ennyi volt az amerikaifutball, nem bírja tovább. 

Azért döntöttem úgy, mert nagyon rossz mentális állapotban voltam, úgy éreztem magam, mintha megint 13 éves lennék, és újra átélném a húgom elvesztését. Tíz év után is felelősnek éreztem magam, mert nem cselekedtem elég gyorsan, hogy a 911-et hívjam. Mindig magamat hibáztattam, nem dolgoztam fel

- mesélte később a Usa Todaynek a döntés okát.

Csak aztán néhány héten belül a Utahnál eléggé félrementek a dolgok, egymás után dőltek ki a futójátékosok, és még a cserék cseréje is lesérült. Ezért a csapat vezetőedzője, Kyle Whittingham megkörnyékezte, hogy nem lenne-e kedve visszatérni egy kicsit. Előtte azért az edző a csapattársakkal is megbeszélte, hogy nem bánnák-e a visszatérést. Nem bánták, Williams pedig aktiválta magát, és megcsinálta a karriert magának. 

Egy hónap kihagyás után, október közepén játszott újra egy Oregon State elleni meccsen, 172 futott yardot produkált. Aztán jött egyetemi pályafutása legjobb mérkőzése: a UCLA elleni győztes találkozón 332 futott yardot hozott össze, amivel egyetemi csapata rekordját is megdöntötte. 

A szezont végül úgy zárta 1407 futott yarddal és 10 touchdownnal, hogy mindössze kilenc mérkőzésen lépett pályára, és a visszatérése után csak egy alkalommal zárt 100 yard alatt. 

A négyhetes kényszerszünetet terápiával töltötte, lejött a gyógyszerekről, az edzői is azt hajtogatták, mintha kicserélték volna, így azzal a lendülettel ment is a draftra.

Csakhogy a csapatoknak érthető okokból megvoltak a kétségeik, hogy mi lesz, ha megint jön egy rossz időszak, és megint úgy dönt, hogy befejezi az amerikaifutballt. A 49ersnél John Lynch általános igazgató is csak vakargatta a fejét, mert tetszett neki, amit az összefoglalókban látott, viszont a pályán kívüli dolgok miatt nem tudták, mi legyen. Lynch beszélt a Utah-edző Kyle Whittinghammel, aki az ESPN szerint biztosította arról, hogy Williams nem hagyta cserben a csapatot, egyszerűen muszáj volt szünetet tartania, hogy összeszedje magát. 

Lynch aztán Williamstől is hallani akart a történekről, eközben pedig 49ers-edző Kyle Shanahan rommá nézte a Williamsről készült felvételeket. Neki is a játékos sebessége (a combine-on 4.41 másodperces idővel futotta a 40 yardot) és a gyors irányváltások szúrtak szemet, meg az, hogy mennyire kicserélődött a szünet után. 

063 622260694

Ezek után a negyedik körben ledraftolták. Szerdán már meg is egyeztek vele élete első profi szerződéséről, az idén draftolt játékosok közül ő volt az első, aki aláírt új csapatához. 

„Nagy sztori az övé, mert én is úgy álltam hozzá, hogy engem nem érdekel olyan ember, aki otthagyja a csapatát. Aztán utánajártam, megismertem a srácot, és csak tisztelni tudom, hogy honnan jött vissza" - foglalta össze a lényeget Lynch. 

Fejlődnie azért még van hova, és az izomelosztása sem a legideálisabb a poszthoz. Kicsit idősebb is az átlagnál, mert már 23 éves, plusz elkapásokban sem annyira kipróbált ember, de ha sikerül hasznosítani az NFL-ben, még nagyobb dolog lesz, amit elért.