Rettegek attól, hogy a saját szemem láttára épülök le

2017.06.21. 16:18

A leépülés és a memóriaproblémák miatt újabb volt NFL-es rendelkezett úgy, hogy halála után kutatásokra használhatják majd az agyát, ráadásul az ő neve a közelmúltból ismerős lehet: a negyvennégy éves Warren Sappról van szó.

Sapp tizenhárom évet húzott le a ligában védőjátékosként a Tampa Bay Buccaneersnél és az Oakland Raidersnél, előbbivel Super Bowlt is nyert 2003-ban. Négy évvel később vonult vissza, 2013-ban beválasztották a Hall of Fame-be. 

Sapp a Players Tribune-nek mesélt arról, hogy amióta befejezte, csökkent az életminősége, és ugyan macsóligában játszanak, de egyik játékos sem meri belátni, hogy időnként már nem jut eszébe a hazafelé vezető út, vagy elfelejti felvenni a gyerekét az iskolából. 

"Ilyenkor arra gondol az ember, hogy alszik egy kicsit, vagy biztos azért van az egész, mert a múlt éjjel ivott valamit. Vagyis próbál keresni egy okot, hogy úgysem az agyával van baj. Hogy nem a saját szeme láttára épül le. Ez rémisztő érzés, ugyanakkor sérülékennyé is tesz, mert úgy érzi magát, mint egy gyerek, akinek segítségre van szüksége" - mondta Sapp.

Ne maradjon le semmiről!

Ő például úgy oldja meg ezt a problémát, hogy folyton emlékeztetőket állít be a telefonján a teendőiről, mert a memóriája már nem úgy működik, mint régen, pedig még csak negyvennégy éves.

Sapp szerint egyértelműen a sok évnyi amerikaifutball miatt alakult ki nála ez az állapot. Az edzőtáborokban hetekig ment a keménykedés, sisak a sisaknak, és nem is a képességekről szólt az egész, hanem arról, hogy ki a keményebb srác. A meccseken ugyanúgy leütközték sisakkal a másikat, vagy a sisakrácsnál fogva rángattak le embereket. A volt védő szerint ezért is fontos, hogy a játék minél biztonságosabb legyen, különösen a fiatalok számára, és közben folyamatosan menjenek a kutatások, hogy többet tudjanak a kockázatokról. 

Sok volt játékoshoz hasonlóan őt is zavarja, hogy vannak a ligában olyan vezetők, akik még mindig állítják, a CTE nevű degeneratív betegségnek nincs köze az amerikaifutballisták leépüléséhez, egészségügyi problémáihoz, öngyilkosságokhoz. Junior Seau, akit Sapphoz hasonlóan a Hall of Fame-be választottak, 2012-ben, negyvenhárom évesen lett öngyilkos, életének utolsó éveiben pokoli fejfájások és alvászavarok kínozták. Halála után megállapították, hogy CTE-ben szenvedett.