Abszurd eltiltás: Youtube-videók miatt meszelték el

2017.08.01. 08:52

Régóta központi téma az NCAA (National Collegiate Athletic Association - amerikai egyetemi sportszövetség) elképesztően szigorú és képmutató működési rendszere, amiben tiltott az egyetemi, tehát amatőr sportolóknak, hogy az egyetemi tanulmányaik alatt bármilyen anyagi ellentételezést szerezzenek a sportolói teljesítményüknek köszönhetően.

Ennek a rendszernek lett a legújabb áldozata a University of Central Florida csapatának rúgójátékosa, akit az eddigi egyik legabszurdabb eset miatt tiltottak el az amerikaifutballtól:  nem volt hajlandó felhagyni a vlogolással.

dyd2vnmnexnjtptjs9dr.png
Fotó: youtube

Donald De La Haye-re nyár elején figyelt fel a nyilvánosság, amikor az NCAA jelezte, a punter vagy felfüggeszti a YouTube-videók gyártását, vagy búcsút inthet az egyetemi sportkarrierjének, egyben ösztöndíjának. Az NCAA-nek az volt a problémája De La Haye videóival, hogy részben a sportolói imidzsét használja önmaga népszerűsítésére, és ezen keresztül haszonhoz jut a nézettség után járó reklámoknak köszönhetően.

Ne maradjon le semmiről!

De La Haye csatornájára eddig 93 ezren iratkoztak fel – az NCAA-eltiltás bejelentése utáni héten 63 ezerről majdnem 90 ezerre ugrott ez a száma nyár elején –, videóit pedig összesen több mint ötmilliószor nézték meg. Kétféle videót csinál: vicces jeleneteket, illetve amerikaifocihoz kötődő anyagokat. Az NCAA-nek utóbbival volt problémája, ezekért kapta az eltiltást.

A júniusi NCAA-közlemény után De La Haye egyeteme, a UCF megpróbált megoldást találni a helyzetre, el is érték a szervezetnél, hogy törölje az eltiltást, amennyiben a játékos kettéválasztja a videókat, és a sporttal foglalkozókat egy olyan fiókra tölti át, amiken keresztül nem juthat bevételhez, De La Haye viszont nem volt erre hajlandó, mondván

Úgy érzem, mintha az NCAA tulajdona lennék. Ők használhatnák a képmásom és pénzt csinálhatnak belőle, de én ugyanezt nem tehetem meg. Nem az aláírásomért kérek pénzt. Nem azzal kérkedek, hogy a UCF játékosa vagyok, előnyhöz sem jutok ebből. Pont ugyanannyit keresek a videóimmal, mint egy hasonló számú feliratkozóval és nézettséggel rendelkező másik YouTuber. Ez egy teljesen értelmetlen szabály, főleg a közösségi média korszakában.

Mivel nem volt hajlandó meghátrálni, De La Haye elvesztette az ösztöndíját, és mivel szegény családból származik, ezért tanulmányait sem folytathatja az egyetemen.

Ez az eset egyáltalán nem egyedi az NCAA kapcsán. Hogy értsük, mennyire abszurd szabályokról van szó, 2013-ban egy golfösztöndíjjal tanuló hallgató saját magát jelentette fel az NCAA-nél, amiért az egyetemi campus egyik nyilvános csapjáról használt vizet a kocsija lemosásához, attól félve, hogy ezzel szabályt sértett, és így akarta megelőzni a komolyabb szankciót jelentő vizsgálatot. Végül nem büntették, de a helyzet bizarrságát mutatja, hogy egyáltalán felmerült a szabálysértés lehetősége.

Vont viszont már NCCA-büntetést maga után, hogy

  • az Oklahoma egyetem több amerikaifocistája az előírt adagnál több tésztát evett a menzán,
  • egy leendő hallgató egy egyetem meglátogatásakor wifi-szolgáltatást rendelt a szálláson, amit elsőre elfelejtettek kifizettetni vele, és amíg ezt nem tette meg, felfüggesztették az ösztöndíját,
  • egy segédedző megosztotta a Netflix-jelszavát több játékossal,
  • a West Virginia egyetem nem az előírásoknak megfelelő 9x12 colos, hanem 10x13 colos borítékban küldött ki hivatalos anyagokat az egyik csapatuk iránt érdeklődő középiskolásoknak.