Hatmeccses eltiltás családon belüli erőszak miatt az NFL 2016-os futókirályának

2017.08.11. 19:10

Hosszas nyomozás végén bejelentette az NFL, hogy hat meccsre eltiltotta a 2016-os szezon legjobb futójátékosát, az újoncként hatalmasat teljesítő Cowboys-játékos Ezekiel Elliottot. Elliott ellen 2016 februárjában és júliusában merültek fel családon belüli erőszak vádjai, korábbi barátnője vádolta meg bántalmazással.

Az NFL majdnem egy évig nyomozott az ügyben, amelyben korábban a columbusi (Ohio) rendőrség végül nem emelt vádat, mert nem találták eléggé szavahihetőnek a játékost vádló nőt. Ennek ellenére az NFL mégis eltiltotta hat meccsre a játékost, aki megszegte a liga viselkedési normáit.

Elliottnak a két 2016-os eseten túl is voltak problémái, bár kisebbek – idén a Dallas Cowboys edzőtábora előtt egy dallasi bárban került nézeteltérésbe, amiben betörték egy férfi orrát – bár az nem derült ki, hogy Elliottnak milyen szerepe volt ebben, miután sem a sértett, sem szemtanúk nem jelentkeztek a rendőrségen –, március közepén egy Szent Patrik napi rendezvényen pedig lehúzta egy nő felsőjét egy nyilvános rendezvényen.

Elliott a harmadik Cowboys-játékos, aki eltiltást kapott a 2017-es szezonra: a védőjátékos Randy Gregorynak a teljes szezont ki kell hagynia, miután sokadszor bukott meg tiltott szer használatával, míg a szintén tiltott szerrel lebukó védőtársa, David Irving négy meccset hagy majd ki.

A 2016-os szezonban Elliott újoncként berobbant a ligába, 1631 futott yardja és 322 futókísérlete a legtöbb volt a teljes NFL-ben, 15 touchdownjával is az élmezőnyben zárt, érzékeny veszteség lesz október közepéig. Az eltiltás alatt négy komoly rutinnal rendelkező játékos, Darren McFadden, Rod Smith, Alfred Morris és Ronnie Hillman pótolhatják majd.

A hatmeccses eltiltás  elég sok pénzébe kerül majd Elliottnak:

  • 559192 dollárt (144 millió forint) bukik a hat meccsért, amin nem játszik,
  • vissza kell fizetnie 1,44 millió dollárt (372 millió forint) az aláírási bónuszából,
  • tovább a szerződésének garantált részéből 8,15 millió dollár (2,1) milliárd dollár ugrik a vétség miatt,

vagyis összesen akár 2 millió dollárjába is kerülhet az ügy.

Elliotnak 10 napja van, hogy fellebbezzen.

Az Elliott-ügy azért is érdekes Dallasban, mert a csapat nemrég 40 dolláros bolti lopás hamis gyanúja miatt kirúgott egy játékost, akinek hibáját elfogadhatatlannak találták – később kiderült, hogy az államban sem volt a lopás idején, a rendőrség összekeverte valakivel –, Elliott kapcsán viszont mindent megbocsátottak neki, mondván, hogy mindenki hibázik.

Ne maradjon le semmiről!