Fehér és fekete NFL-es tüntetett együtt a megkülönböztetés ellen

2017.08.18. 10:33

Egy fehér NFL-es, Chris Long is csatlakozott a fekete játékosok tüntetéséhez, akik a faji megkülönböztetés és a feketék elleni erőszak miatt demonstráltak az előszezonban többször az amerikai himnusz alatt.

Az előzmény, hogy a napokban a Seattle Seahawks-védő Michael Bennett azt mondta, sokkal hangsúlyosabban tudnák képviselni a kezdeményezést, ha egy fehér sportoló is csatlakozna hozzájuk.

Ez történt meg péntek hajnalban, a Philadelphia Eagles-Buffalo Bills előszezonmeccs alatt. Az Eagles-játékos Malcolm Jenkins az öklét magasba emelve tüntetett az amerikai himnusz alatt, Long pedig átkarolta közben. 

"Sok helyről hallottam, hogy a fehér sportolóknak is támogatnia kellene az ügyet. Én sosem térdelnék le a himnusz alatt, de támogatom a csapattársaimat. Ha valaki nem látja, miért van szüksége az embereknek szövetségesekre, hogy az egyenlőségért harcoljanak, akkor azt hiszem, már sosem fogja. A lényeg, hogy Malcolm egy vezéregyéniség, én pedig itt vagyok, hogy fehér sportolóként támogassam" - indokolt Chris Long, miért támogatta Malcolm Jenkins himnusz alatti tüntetését.  Egy másik Eagles-játékos, Ron Brooks végigtérdelte a himnuszt.

Ne maradjon le semmiről!

Long egyébként Charlottesville-ből származik, ahol a hétvégén egy nő meghalt, amikor egy húszéves neonáci autójával antifasiszta tüntetők közé hajtott. A támadásnak sok sérültje is volt. Az amerikaifutballista a történtekről azt mondta, hogy értékelte, mennyien felszólaltak és felléptek a szülővárosában történt erőszak ellen, és ő is meg akarta mutatni, hogy fontos számára, hogy egységesen lépjenek fel. 

A himnusz alatti tüntetést még Colin Kaepernick indította el tavaly a feketéket érő erőszak miatt, akkor óriási gyűlölethullámot váltott ki az akciója, de sokan támogatták is. Az idei előszezonban többen is csatlakoztak hozzá, például az egy év kihagyás után visszatért Marshawn Lynch. 

A napokban több NBA-sztár is felelősségre vonta Donald Trumpot a Charlottesville-ben történtekért, LeBron James például azt mondta, hogy az elnök újra divatba hozta a gyűlölködést, míg a friss bajnok Kevin Durant kijelentette, hogy nem megy el az ilyenkor szokásos bajnoki köszöntésre a Fehér Házba, mert nem tudja tisztelni Trumpot.