Extázis: utolsó másodperces győzelmet ért a rakétapassz

2017.09.18. 14:56

Közhely, de tényleg nincs drámaibb befejezése egy amerikaifutball-meccsnek, mint amikor az utolsó másodpercekben az irányító előreküld egy óriáspasszt, amit aztán levadász az egyik csapattársa, és ezzel megszerzik a győzelmet érő touchdownt. Pontosan ez történt az egyetemi bajnokságban a Florida-Tennessee-rangadón a hétvégén, de az egészet az teszi különlegessé, hogy mekkora volt az a passz, amit előre vágott a tizenkilenc éves Feleipe Franks irányító. 

Kezdjük ott, hogy a mérkőzés nagyjából háromnegyede nézhetetlenül pocsék volt a hibát hibára halmozó csapatok miatt. A Florida támadójátékáról mindent elmond, hogy az alapszakasz második meccsének harmadik negyedében még úgy álltak, hogy a támadószekciójuk nem szerzett touchdownt. Aztán összejött a bravúr, de a Tennessee visszajött a meccsbe, és 20-20-szal mentek neki az utolsó másodperceknek. Maradt még idő egyetlen játékra, de elég messze jártak a Tennesse end zone-jától, szóval hosszabbításnak nézett ki a meccs. Aztán elszabadult az őrület.

Ne maradjon le semmiről!

A 19 éves irányító, Feleipe Franks előbb megúszott egy szerelési kísérletet, kifutott oldalra, aztán eleresztett egy bombát. Mármint szó szerint, mert átdobta a pályát egy 63 yardos passzal, és az end zone-ban pont az elkapó Tyrie Cleveland kezei közé hullott a labda, ez győzelmet ért a Floridának, 26-20-ra nyertek.

Van itt pár dolog a jelenettel kapcsolatban, amire érdemes kitérni. 

  • Egyrészt az, hogy egy tizenkilenc éves játékostól láthattunk egy 63 yardos passzt, ami NFL-szinten is különleges lenne. A kategória királya, Aaron Rodgers szokott hasonlókat megküldeni, egész sikeresen. 
  • Másrészt kellett ehhez az is, hogy az egyik Florida-játékos szabálytalansága észrevétlen maradjon. A játék indítása után képernyő közepén lehet látni, ahogy az egyik falember a mezénél fogva húzza vissza a Tennessee-védő Jonathan Kongbót, pont csak annyira, hogy ne érjen oda az irányítóhoz, igaz, ilyen apró szabálytalanságot élő játéknál nehéz kiszúrni. 
  • És hát kellett az is, hogy a Tenneessee-védelem csődöt mondjon a passznál: egy ilyen helyzetnél simán le kellett volna védekezniük a felfutó Florida-elkapókat, de nem kapcsoltak, pedig a Floridának csak a touchdown érhetett volna győzelmet, mezőnygólra már nem lett volna idejük.  
  • Hozzátartozik a történethez, hogy közvetlenül a játék előtt húsz másodpercet szórakozott el a hátralévő időből a Gators, mert elfelejtettek időt kérni, fújoltak is a nézők rendesen, úgy érezték elment az esély, hogy rendes játékidőben döntsenek. 

A Florida Gatorsnak azért is jelentett sokat a győzelem, mert a szezonjuk eleve balhékkal indult, ami miatt több játékost, köztük kulcsembereket eltiltottak, aztán jött az Irma hurrikán, ami komoly pusztításokat végzett Gainesville környékén.