Lőttek az idei NFL-szezon legjobb dolgának

2017.11.03. 16:58

Az újonc Deshaun Watson egyszemélyes show-t nyomott az idei NFL-szezonban a Houston Texans-irányítójaként: rekordokat döntögetett, halmozta a látványos megmozdulásokat, és persze hibázott is bőven, de összességében azt lehet mondani, hogy az idény egyik legszórakoztatóbb játékosa volt. Ez ért véget csütörtökön, amikor a Texans edzésén térdszalag-szakadást szenvedett.

A csapata megerősítette, hogy a sérüléssel véget ért Watson szezonja, és valószínűleg a Texans esélye is, hogy értelmezhető idényt produkáljon. Az első körben draftolt quarterback ugyanis annak köszönheti az idényét, hogy a szezon elején kezdőnek jelölt Tom Savage értékelhetetlenül teljesített az első mérkőzésen, a második szünetében pedig már le is cserélték az újoncra, aki innentől a hátán vitte a csapatot. 

Az első figyelemre méltó meccsét a bajnok címvédő New England Patriots ellen játszotta, amin ugyan a Texans 36-33-ra kikapott, de a fiatal irányító 301 passzolt yarddal, 2 touchdownpasszal zárt, igaz, összehozott két interceptiont is. 

A negyedik héten már franchise-rekordot jelentő 57 pontot szerzett a Tennessee Titans ellen a csapat vele, Watson négy touchdownban volt benne, és csak egyszer adta el a labdát, meg is kapta a hét támadójátékosa címet. Ezt is sikerült felülmúlnia a következő héten, amikor öt touchdownpasszal újoncrekordot állított fel.

Amellett, hogy nem volt tökéletes a játéka, mert elkerülhető interceptionöket hozott össze,  egészen látványos volt, ahogy hétről-hétre fejlődik, de az igazi őrület a Seattle Seahawks ellen jött, amikor 41-38-ra vesztettek el egy olyan mérkőzést, amit simán lehet a szezon eddigi legjobbjának nevezni.

Watson eleve azzal indított, hogy eleresztett egy ilyen bombát a másodéves Will Fuller felé. 

De volt egy ilyen touchdownpassza is, amikor a védőkről lepördülve dobta oda valahogy a labdát csapattársának, erről mondta a cseréje, Tom Savage utólag, hogy neki az összes csontja összetört volna, ha megpróbálkozik egy ilyen mozdulatsorral. 

Ez a meccse sem volt tökéletes, mert háromszor eladta a labdát, de 402 passzolt yardja, 4 touchdownpassza és 67 futott yardja újabb rekord volt. 

Watson olyan mértékben termelte első hét meccsén a touchdownokat, mint még soha senki: tizenkilencet osztott ki belőlük, ezzel megdöntötte Kurt Warner rekordját, aki egyébként azt írta ezzel kapcsolatban, hogy nagyon élvezi Watson játékát, és sok sikert kíván neki.

Ne maradjon le semmiről!

A Texans-irányító ezek után októberben el is nyerte a hónap támadójátékosa címet, ami azért újoncként nagy teljesítmény. De ha a teljes szezont nézzük, akkor is az élen járt: az irányítók teljesítményét osztályozó total QBR-ben az élen állt, megelőzve a cowboysos Daz Prescottot és az eaglesös Carson Wentzet.

A sérülés tehát pont akkor ütött be, amikor igazán kezdte elkapni a fonalat, ráadásul egy térdszalag-szakadásból mindig nehéz visszajönni. Erről az a Robert Griffin III tudna leginkább mesélni, aki szintén újoncként nagy idényt ment a Washington Redskinsszel, de a rájátszásban egy térdszalag-szakadás miatt véget ért a menetelés, és hiába épült fel, a játék sosem ment neki ugyanúgy. 

Watsonnak viszont nem ez az első térdszalag-szakadása, csak néhány éve egyetemi játékosként a bal térdében szakadt el egy szalag, most a jobban. Az ráadásul eléggé kirívó eset volt, mert Clemson-játékosaként úgy hozott le egy South Carolina elleni meccset hogy utólag kiderült, szakadt térdszalaggal volt fent a pályán. Megműtötték, és a következő idényben már az egyetemi döntőig menetelt a csapatával, ahol az Alabamától kaptak ki, de egy évre rá a visszvágón egy óriási meccsen sikerült visszavágniuk, és meglett a bajnoki cím.

Hullanak a sztárok

Watson sérülése azért sem jött jól az NFL-nek, mert az idényben már egy rakás sztár elhullott. Aaron Rodgers, a Green Bay Packers irányítója, Odell Beckham Jr., a New York Giants elkapója, JJ Watt, a Houston Texans védője - csak néhány nagyobb név, akik az egész idényre kidőltek az elmúlt hetekben, de az is biztos, hogy Andrew Luck az Indianapolis Colts irányítója sem játszik ebben a szezonban.