Két és fél kilós fuksz miatt tombol Miami

2017.11.13. 18:08

A 2000-es évek elején nem volt menőbb és erősebb csapat az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban, mint a Miami Hurricanes, vagyis a The U. Idén visszatértek a bajnokság elitjébe, és bármilyen furcsa, de a kőkemény munka mellett ebben egy 2,5 kilós aranyláncnak is igen komoly szerepe van.

sfl-turnover-chain-3-fl0061323559-20171110
Fotó: Miami Hurricanes

A csapat 2000-2003 között végig főcsoportgyőztes volt, 2001-ben megszerezték a bajnoki címet, veretlenül, 2000-ben és 2003-ban pedig kiemelt bowlmeccset (Sugar és Orange) nyertek.

Ne maradjon le semmiről!

A siker természetesen a borzasztó erőn alapult – 2004-ben rekordot jelentő hat játékosukat vitték az NFL-be a draft első körében, 2003-04-ben ez a szám tíz volt, de rekord a három év alatt (2002-04) tizenöt és a

négy év alatt (2001-04) tizenkilenc első körben draftolt játékos is.

2004-re viszont új főcsoportba került a Miami a bajnokság átalakítása miatt, és innentől szép lassan elkezdtek lesüllyedni – a mélypont 2011-ben volt, amikor kiderült, hogy egy Nevin Shapiro nevű támogató tiltott módon segítette a csapat játékosait, ezért egyebek mellett két évig nem mehetett a szezon végi döntőkbe a Miami, és a sportösztöndíjak számát is korlátozták egy időre.

Ugyan nem mondhatni, hogy kifejezetten rosszak lettek volna, de kiemelkedő eredményük nem volt. A 2016-ban kinevezett Mark Richt viszont egyből jól kezdett, 9-4-es mérleggel zárták a szezont, idén pedig veretlenül tartanak 9-0-nál, és nagyon úgy fest, hogy ha nem történik valami nagy baj, ott lehetnek a négycsapatos rájátszásban.

A hétvégén a nagy rivális Notre Dame-et verték, nem is akárhogy: 41-8-ra gázoltak át a kiemelt ellenfélen.

A szombati meccsen alaposan odatette magát a védelem, három interceptiont és egy fumble-t szereztek (az egyik interceptiontből azonnal TD-t vitt Trajan Bandy), így négyszer is villanhatott a 2,5 kilós aranylánc.

1044+UM+vs+FSU+football+100717
Fotó: Miami Hurricanes

A labdaszerzős lánc ötletével a csapat védőkoordinátora, Manny Diaz állt elő a szezon előtt, szeretett volna ugyanis valami jutalmat a védőinek, ha azok lekapcsolják az ellenfél labdáját. A dolog nem ritka az egyetemi bajnokságban, több csapatnál is a bokszolókéhoz hasonló övet aggatnak a játékosokra az oldalvonalon ösztönzésül, de

egy 91 centi hosszú, 2,5 kilós, 900 drágakővel kirakott 10 karátos aranyláncnál miamibb dolgot kitalálni sem lehet.

Főleg, ha még saját rapszám is jár hozzá.

A láncot a miami celebékszerész, AJ Machado készítette – több száz NFL-játékos jár hozzá fukszért –, Diaz mázlija, hogy pont ott volt a The U korábbi játékosa, a nemrég visszavonult Vince Wilfork az üzletben Machadónál, amikor odatelefonált, hogy valamiféle jutalombizsut szeretne a srácoknak. Diaz eredetileg egy vékonyabb nyakláncra gondolt, Wilfork viszont gyorsan közbevágott, hogy vastag, Miamiban menő cucc kell.

A dolog instant siker lett, a játékosok az első pillanattól kezdve imádták, ahogy a szurkolók is. És akkor a bizniszről még nem is beszéltünk.

A Miami mezeit gyártó Adidasnak előre szóltak, hogy jó lenne láncos mintájú pólókkal bővíteni a kínálatot, de pár külsős céggel is megállapodtak pólók gyártásáról. Az egyik ilyen a korábbi Miami-játékos D.J. Williams, aki

novemberig 200 ezer dollárnyi pólót adott el a boltjában.

Azóta már replikaláncokat is gyártanak, tonnaszámra viszik azt is.

Jót tesz az üzletnek, hogy veretlen a Miami, ahogy az is, hogy a védelem szárnyal, hiszen hiába csináltatták volna meg az aranyláncot, ha az egész szezonban egy dobozban pihen.

Az eddigi kilenc meccsen hét fumble-t és tizenhárom interceptiont szerzett a Hurricanes védelme, összesen 13 játékos nyakát járta meg a lánc,

tehát rendesen szem előtt van. Jobb reklám nem is kell neki, nem csoda, hogy boldog-boldogtalan ilyen pólóban vagy láncban őrjöng a Miami meccsein.

A Miaminak három mérkőzése még biztosan lesz idén, november 18-án a Virginia Cavalierst fogadják, 24-én a Pittsburgh Panthers ellen mennek, mindkettő verhető, aztán a főcsoportdöntő jön a bajnoki címvédő Clemson ellen. Ha ezt lehozzák, biztos, hogy bent lesznek a rájátszásban, és 2001 után újra a bajnoki címért mehetnek.

( ESPN | SI )