Letaglózó válaszok NFL-esektől CTE-kérdésben

2017.12.14. 12:58

Szerdán a korábbi Kansas City Chiefs-futójátékos, Larry Johnson tett drámai vallomást arról, hogy lényegében biztosra veszi, CTE-től szenved az aktív NFL-pályafutása során történt agyrázkódásai, illetve a fejét érő ütések miatt. Johnson interjúja után a Sports Illustrated tartott gyors közvéleménykutatást a CTE-ről az aktív játékosok között, akik döbbenetes válaszokat adtak.

Az SI összesen hét embernek tette fel kérdéseit, tehát a minta egyáltalán nem reprezentatív, de nagyjából jól tükrözheti a játékosok álláspontját. Őket kérdezték:

  • Kirk Cousins, a Washington Redskins irányítója,
  • Tahir Whitehead, a Detroit Lions linebackere,
  • Ryan Kalil, a Carolina Panthers centere,
  • Chris Long, a Philadelphia Eagles védőfalembere,
  • Artie Burns, a Pittsburgh Steelers cornerbackje,
  • Dion Jordan, a Seattle Seahawks védőfalembere,
  • Michael Bennett, a Seattle Seahawks védőfalembere.

Ne maradjon le semmiről!

Nem mindenki válaszolt minden kérdésre, de a többség azt mondta, hogy ha mindennapossá válna az a kísérleti módszer, amivel élő embereken tudnák tesztelni a CTE-t, akkor alávetné magát a vizsgálatnak, és amennyiben az agykárosodást állapítana meg nála, azonnal visszavonulna.

A még csak 22 éves Steelers-védő, Burns megdöbbentő választ adott, azt mondja, pontosan tudja, hogy már elindult nála a betegség, úgyhogy felesleges lenne a teszt. Burns válasza persze abban a kontextusban nem meglepő, hogy a gyilkosság miatt elítélt, azóta a börtönben öngyilkos Aaron Hernandez agyában rettentő súlyos CTE nyomait találták, pedig ő csak 23 éves koráig amerikaifutballozott.

A kötelező tesztelést viszont elleneznék, azt mondják, ez inkább a játékosokra tartozik, mint a csapatokra, félnek ugyanis attól, hogy egy pozitív teszt miatt sokan nem saját döntésük alapján veszítenék el a munkájukat.