Indul a kéthétnyi amerikaifutball őrület

GettyImages-884589878
2017.12.15. 16:31

December 16-án elkezdődik az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban a bowl-szezon, ami minden évben bő kéthétnyi meccsözönt, ami majd a rájátszás két elődöntőjében éri el a tetőpontját január elsején. 

A két elődöntővel külön fogunk foglalkozni, most nézzük át azokat a meccseket, melyek java felszabadult örömjátékot hozhat, ráadásul a bowl-szezonban sokszor borul a papírforma, egymás után jönnek a trükkös játékok, és tényleg közönségszórakoztató meccseket játszanak az alapszakszból ide kvalifikált csapatok. 

Magáról az eseménysorozatról annyit érdemes tudni, hogy az alapszakaszban legalább hat győzelmet szerző csapatok jutalomjátéka ez, amolyan kisdöntők, ahol igazán nagy tét nincs. A bowl-szezonban összesen 37 meccset zavarnak le, ebből válogattuk ki most a legjobbnak ígérkezőket. 

December 16., 21.30 -  Oregon-Boise State  (Autonation Cure Bowl)

Ne maradjon le semmiről!

Nem is kell jobb indítás a bowl-szezonhoz, mint eltölteni néhány órát ország nyolcadik legjobb futójátékával bíró csapattal, az Oregonnal. A gyengébb főcsoportból érkező Boise-ról a kék pályáján kívül annyit érdemes tudni, hogy már hosszú évek óta rendszeresen ott van a bowl-szezonban, szóval nem lesznek megilletődve, az edzőváltáson átesett Oregonnál viszont végre a pályán lehet Justin Herbert irányító is. 

December 21., 02.00 -  SMU-Louisiana Tech  (DXL Frisco Bowl)

Na, itt aztán lesznek pontok, mert az SMU támadószekciója egészen jól termelt, legutóbbi 5 meccsén egyaránt 30 pont fölé jutott, az már egészen más kérdés, hogy a védelmük egy átjáróház. Figyeljünk az SMU-elkapó Courtland Suttonra, akit már az NFL-csapatok is tárt karokkal várnak.

December 22., 22.00 - Wyoming-Central Michigan  (Famous Idaho Potato Bowl

Egy bowl-meccs, ahol egy tál krumpli a jutalom egy díszes kupába beleöntve. Tényleg. Ezen a  minden évben fenn kell akadnunk, viszont ezen kívül azért lesz érdekes a meccs, mert a Wyoming-irányító Josh Allen utoljára játszik egyetemi csapatában, és nagyon kapós lehet akár már a draft első napján. 

December 23., 18.00 - South Florida-Texas Tech  (Birmingham Bowl) 

Touchdown, touchdown és még több touchdown. Ez a mérkőzés a támadójátékról fog szólni: a South Florida a szezon egyik legfordulatosabb meccsét játszotta a UCF ellen, és amúgy sem esik nehezére a pontszerzés, de ugyanez elmondható a Texas Techről. Készüljünk fel a maratoni pontözönre. Külön figyelmet érdemel a South Florida-irányító Quinton Flowers, aki egy egyszemélyes szórakoztatóközpont. 

December 23., 21.30 - Army-San Diego State  (Lokheed Martin Armed Forces Bowl)

Hoppá-hoppá! Csak nem két olyan csapat kép pályára egymás ellen, ami egyszerűen imád futni? Nézzük csak: az Army meccsenként 355 yardot (!) átlagol futásokban az idén, igen, ez elég sok, az országban az elsők ebben a mutatóban. A San Diego State egy százassal kevesebbet, szóval aki imádja a futójátékot, az nyugodtan nevezzen be erre karácsony előtt. 

December 26., 19.30 - West Virginia-Utah  (Zaxyb's Heart of Dallas Bowl)

Karácsony végére kapunk két olyan csapatot, melyek szívós ellenfelek voltak az egész idényben. A West Virginia-irányító Will Grier talán már visszatérhet a meccsre ujjsérülése után, a másik oldalon pedig az lesz a taktika, hogy a futó Zack Mosst tömik majd a labdákkal. 

December 28., 03.00 - Missouri-Texas  (Academy Sports + Outdoors Texas Bowl)

Na ez is felszabadult kis meccs lehet, egy olyan irányítóval a főszerepben, aki egészen valószínűtlen számokat produkált az idén, és már az NFL-csapatok is vizslatják: ő pedig Drew Lock a Missouriból. A Texasnál Tom Herman edző első évében még csak alakulgatnak a dolgok, és több NFL-be készülő játékosa is kihagyja meccset. Pontok, fordulatok, mi más kell hajnalban? 

December 29., 03.00 - TCU-Stanford  (Valero Alamo Bowl)

A TCU az elvesztett főcsoportdöntő után a Stanfordon próbálja majd átrágni magát, miközben a Stanford Heisman-finalista futója, Bryce Love ugyanezen lesz a TCU masszív védelme ellen. Benne van, hogy a végsőkig szoros marad a meccs. 

December 30., 02.30 - USC-Ohio State  (Cotton Bowl)

Két olyan csapat feszül egymásnak a Cotton Bowlban, amelyről az idény elején simán azt hittük, hogy ott lesz a rájátszásban, és az Ohio State esetében nem is sokon múlt a dolog, de végül az Alabamát nyomta be a bizottság. Az idei bowl-szezon egyik legerősebb, ha nem legerősebb pársoítása, és egészen szórakoztató adok-kapok lehet belőle, két remek egyetemi irányítóval, az NFL-be tartó Sam Darnolddal, valamint JT Barrett-tel, és combos futójátékkal a főszerepben. 

December 30., 18.00 - Mississippi State-Louisville  (Taxslayer Bowl)

A Mississippi State állt a legközelebb ahhoz, hogy megállítsa az Alabamát az alapszakaszban, mielőtt az Auburnnak ez ténylegesen sikerült az Iron Bowlon. A Miss State-irányító Nick Fitzgerald viszont súlyos sérülés miatt kidőlt, a másik oldalon ellenben a yardgyáros és tavalyi Heisman-győztes Lamar Jackson miatt már eleve érdemes belenézni ebbe az előszilveszteri meccsbe. 

December 30., 22.00 - Penn State-Washington  (Fiesta Bowl)

Talán utoljára láthatjuk egyetemi játékosként az utóbbi két év egyik legjobb futójátékosát, Saquon Barkley-t, aki nagyon erősen kezdte a szezont, de aztán a végére elszálltak a Heisman esélyei. A Washingtonnak sem a főcsoport-győzelem, sem a playoff nem jött össze, vigasztalódásnak azonban mindkét csapatnak jó lehet ez a derbi. 

December 31., 02.00 - Miami-Wisconsin  (Orange Bowl)

Hajaj, micsoda meccs lehet abból, ahol a turnover fuksz  által feltüzelt Miami-védelem és a statisztikák alapján ténylegesen az ország egyik legjobb védelme váltja majd egymást. A Miami a nagy játékokból élt az évben, amikből aztán kifutottak az év végére, a másik oldalon Alex Hornibrook irányító lehet a gyenge pont. 

Január 1., 18.30 - Auburn-UCF  (Peach Bowl)

A UCF két egészen őrült mérkőzéssen fejezte be a szezonját, és két évvel a 0-12-es idénye után veretlenül zárta az évét. Az Auburn pedig megverte az ősi rivális Alabamát, ami mégis bejutott valahogy a playoffba, miután az Auburn elvesztette főcsoportdöntőjét. A UCF viszont elvesztette edzőjét, aki a Nebraskához távozott. Több szempontból érdekes párosítás, benne van egy újabb UCF féle őrület és az auburnos Kerryon Johnson egyszemélyes műsora is. 

Január 1., 19.00 - LSU-Notre Dame  (Citrus Bowl)

Hol van már az, amikor a Notre Dame-ről még playoff-esélyesként beszéltük. Jó, nem annyira messze, mégis az idény végére egészen messze kerültek ettől. Az LSU idénye végül is nem volt annyira gáz, színvonalas meccs lehet ebből is, sok futással, kemény védelmekkel. 

A bowl-szezon teljes programját itt találja.   • Tippek
  • Lakáshitel