2,3 milliárdos csapatba kerül az NFL első zaklatási botránya

2017.12.18. 21:03
Megérkezett az NFL-be is a hollywoodi zaklatási botrány első komolyabb hulláma, ráadásul egyből óriási áldozatot hozott, hiszen az elmúlt évek egyik sikercsapata, a Carolina Panthers tulajdonosa hagyja ott a ligát a felelősségre vonás elől menekülve. Dolgozók zaklatásával és rasszista megnyilvánulásokkal vádolták a 81 éves csapattulajdonost, aki a vádak után közölte, eladja csapatát.

Borzasztó gyorsan lezajlott az NFL első nagyobb zaklatási ügye, ami egyébként csak mellékszálként indult. December közepén derült ki, hogy az NFL saját tévécsatornája, az NFL Network felfüggesztette három műsorvezetőjét (mind korábbi játékos) munkahelyi zaklatás vádjával. Pár nappal később, december 15-én hasonló gyanú érte a Super Bowl 50-be bejutó Carolina Panthers tulajdonosát, a 81 éves Jerry Richardsont, aki három nappal később már bele is egyezett, hogy eladja dollármilliókat érő csapatát.

A dolog azért nem ment annyira simán, mint ahogy tűnik, sőt, inkább az a meglepő, hogy komolyabb jogi harc nélkül látható következményei lettek a vádaknak.

Ne maradjon le semmiről!

A december 15-i vádak csak két nap múlva, a Panthers következő mérkőzése előtt váltak konkréttá, addig csak azt lehetett tudni, hogy a csapat egy külsős cég bevonásával próbálja tisztázni, mi is történhetett. Egy ügyvédi irodát bíztak meg a feladattal, de a vizsgálóbizottság tagja lett a Panthers kisebbségi tulajdonosa, Bill Clinton korábbi kabinetfőnöke, Erskin Bowles is. Nem sokáig juthattak, mert végül vasárnap, kevéssel a Green Bay Packers elleni meccs előtt az NFL közölte, hogy a liga vizsgálja ki az ügyet a csapattal egyeztetve.

Richardson magabiztosnak tűnt, a vádak ellenére is kiment a meccsre, a tulajdonosi páholyban ült, miközben a Sports Illustrated (SI) előállt a vádakat taglaló oknyomozó cikkével.

Ebből kiderült, hogy a Panthersnél bevett szokás volt a farmernadrágos péntek, ami egyet jelentett azzal, hogy Richardson a női alkalmazottak fenekét bámulta, és ilyen megjegyzéseket tett a nőkre:

  • Mutassa csak, hogy rázza a fenekét, hogy beleférjen abba a nadrágba!
  • Le merem fogadni, hogy csak fekve tudja felhúzni a nadrágját.
  • Felhúzta, vagy bele kellett ugrania, hogy magára menjen?

Az SI-nak névtelenül nyilatkozó Panthers-dolgozók szerint senki nem szólt semmit a fentihez hasonló mondatokra, leginkább egy fura, 81 éves bácsikaként tekintettek Richardsonra, akinek a kora miatt el kellett nézni az ilyesmit, főleg, hogy ő a tulajdonos.

Csakhogy a lap eközben úgy értesült, legalább négy Panthers-alkalmazott komoly pénzösszeget kapott kártérítésül, és az egyezség részeként megtiltották nekik, hogy az ügyről beszéljenek.

Lábborotválások, masszázsok

A fenti mondatok mellett egyéb furcsaságokra is bukkantak. Richardson különleges figyelmet fordított a női alkalmazottakra, ha valamelyiküknek picit is kopott volt a körömfestése, egyből befizette őket manikűröshöz, másokat meg arról kérdezgetett, hogy megborotválhatja-e a lábukat. Több alkalommal látták azt is, hogy Richardson személyi asszisztense női dolgozókat kísér a tulajdonos irodájába munkaidőben – volt, akitől talpmasszázst kért ilyenkor, mások pedig arról számoltak be, hogy olyan dolog miatt hívatta be őket, amit egy rövid telefonhívással is elintézhettek volna. De Richardson maga is szerette masszírozni a beosztottjai vállát, hátát, méghozzá feltűnően sokáig.

A legfurcsább szokása viszont az volt, hogy amikor ebédre hívta egyik vagy másik beosztottját, úriemberi kötelességre hivatkozva maga övezte be az autóban a dolgozót, eközben végigsimítva a kezével annak melleit.

A hivatalos vizsgálat eredményeiről nem tudni – az NFL vizsgálata lényegében még el sem kezdődött –, ám az, hogy Richardson az SI cikke után közölte, inkább eladja a csapatot, azt mutatja, hogy

éveken keresztül zaklathatta a beosztottjait,

akár a fentieknél durvább módon is.

A rasszista megnyilvánulásait (a vádak szerint) a csapat egyik fekete játékosmegfigyelője kapta, de vele is kártérítési megállapodást kötöttek.

Különleges tulaj volt

Richardson egyébként az NFL egyik legérdekesebb múltú csapattulajdonosa, ő a második korábbi játékos (George Halas mellett), aki később saját csapatig vitte az NFL-ben. Az 1936-ban született Richardson futójátékos és elkapó volt, két szezont töltött az NFL-ben (még az AFL-lel való egyesülés előtt), a Baltimore Coltsban. Négy touchdownt szerzett, 15 elkapása és 171 elkapott yardja volt, ami nem mondható soknak még úgy sem, hogy akkoriban nem a passzjáték volt a csapatok erőssége.

Ennek ellenére örökre a történelemkönyvek része marad, az 1959-es NFL-döntőben ugyanis volt egy 12 yardos touchdown-elkapása Johhny Unitastől a negyedik negyedben, azzal rázták le 21-9-re a New York Giantset – végül 31-16-ra nyertek.

Ha játékosnak nem is volt túl jó, üzletembernek annál jobb lett. A harmadik NFL-szezonja előtt 250 dolláron veszett össze a Coltscal (a csapat 9 750 dolláros fizetést kínált neki, Richardson 10 ezret akart, de nem kapta meg, úgyhogy abbahagyta a játékot), és beszállt az étterembizniszbe. Sokan úgy tartják róla, ő volt a déli államokban ugyanaz, mint nyugaton (majd országszerte) a McDonald'sot gigavállalattá tevő Ray Kroc.

Egy korábbi egyetemi csapattársával alapították meg a Spartan Food Systems névre hallgató franchise étteremhálózatot, aminek köszönhetően az 1990-es évek elejére majdnem 100 millió dollárra nőtt a vagyona. Ebből a pénzből hozta létre 1993-ra a Carolina Pantherst, ami 1995-ben kezdte első szezonját az NFL-ben. Az alapításért 140 millió dollárt kellett fizetnie.

Később az egyik legbefolyásosabb tulajdonos lett, az NFL több bizottságába is bekerült, de a 2011-es játékossztrájk alatt nagyon fukar álláspontot képviselt, és a játékosoktól várt irreális engedményeket a megállapodás érdekében, ezért kegyvesztetté vált a többi tulajdonos között.

Az NBA-ben már volt hasonló ügy

2014-ben az NBA-ben hasonló botrányba bukott bele a Los Angeles Clippers tulajdonosa, Donald Sterling, aki saját szeretőjét, V. Stivianót alázta. A beszélgetésekről felvételek is készültek, ezek kiszivárgása után bukott a feketéket gyalózó Sterling, aki végül némi küzdelem után 2 milliárd dollárért adta el csapatát a Microsoft korábbi vezérigazgatójának, Steve Ballmernek.

Őrült összegért mehet el a csapat

Richardson még Sterlingnél is nagyobbat kaszálhat. Az NFL-be jelenleg a tévés szerződések miatt még úgy is ömlik a pénz, hogy idén a nézettség valamennyire esett. A Carolina Panthers a liga 21. legértékesebb csapata (a Forbes becslése szerint), nagyjából 2,3 milliárd dollárra teszik az értékét. A vételár ennél nagyobb lehet.

Miután kiderült, hogy Richarson a szezon végén eladja csapatát, a rapper Diddy (Sean Combs) egyből jelezte, hogy megvenné azt, ő lenne a liga első fekete többségi tulajdonosa. És azonnal leigazolná Colin Kaepernicket.

Az ötlet az NBA-szupersztárnak, az Észak-Karolinából származó, lelkes Panthers-szurkoló Stephen Currynek is tetszett, ő is beszállna Diddy mellé a befektetői kör felhajtásába. Combs vagyona ugyanis csak 820 millió dollár, és Curry sem milliárdos.

Mivel az NFL-csapatok értéke évek óta rohamosan nő, a Panthers pedig a jobb csapatok között van, valószínűleg több komoly érdeklődő is lesz. Egy éve a Charlotte Motor Speedwayt és több NASCAR-pályát is birtokló Speedway Motorsports elnöke, Bruton Smith jelezte, hogy ha eladó lenne a Panthers, őt érdekelné.

Utoljára egyébként 2014-ben adtak el NFL-csapatot, akkor Kim és Terry Pegula vették meg 1,1 milliárd dollárért a Buffalo Billst – a mostani amerikai elnök Donald Trump ajánlatát kiütve.