Matt Nagy NFL-vezetőedző lett

2018.01.08. 18:36

George Stanley Halas és Don Shula után újra magyar származású vezetőedző lesz az NFL-ben, a Chicago Bears ugyanis a Kansas City Chiefstől megszerzett Matt Nagyot nevezte ki vezetőedzőnek.

A 39 éves Nagy korábban irányító volt, a Delaware Egyetemen játszott, majd az arénafutball-liga négy csapatánál folytatta. Az NFL-be 2008-ban került a Philadelphia Eagles gyakornokedzőjeként, 2010-ben segédedző, 2011-től a támadócsapat minőségellenőri edzője volt. 2013-ban került irányítóedzőként a Chiefshez (Andy Reidet követte, aki az Eaglesnél is vezetőedzője volt), 2016-tól a csapat támadókoordinátora volt, majd amint a Chiefs kiesett a 2017-es szezon rájátszásából, a Chicago Bears lecsapott rá.

Nagy kinevezetésében egyrészt szerepet játszhatott az is, hogy a Chiefs támadósorából elég veszélyes egységet csinált, másrészt az is, hogy jó véleménnyel van a Chicago Bears újoncirányítójáról, Mitchell Trubiskyről.

Halas és Shula jó ómen

Ha azt nézzük, Nagynak lényegében legendák mellé kell felnőnie. George Halas szülei a mai Csehország területén fekvő Plzenből (akkor még az Osztrák–Magyar Monarchia része volt) származtak. Halas 1919-29 között játszott az NFL-ben, a mai Chicago Bears elődjében a Dacatur Staleysben alkotott maradandót, tíz évet játszott itt, közben a csapat edzője és tulajdonosa is volt. A csapattal 6 bajnoki címet nyert (egyet edzőként, játáékosként  és tulajdonosként egyszerre), az ő monogramját (GHS) viseli mezén a Chicago Bears, és róla nevezték el az NFC-főcsoport megnyeréséért járó trófeát is. Halas 7-es mezét visszavonultatta a Bears, és természetesen tagja a Hírességek Csarnokának. 1983-ban, 88 évesen halt meg.

Ahogy a szintén magyar származású Don Shula is halhatatlan. A Dolphinsszal kétszeres Super Bowl-győztes Shula rakta össze az eddigi egyetlen veretlen NFL-bajnokcsapatot, az 1972-es Miami Dolphinst, amely minden szezonban megünnepli az utolsóként vereséget szenvedő NFL-csapat bukását. Az 1930-ban született, most 88 éves Shula visszavonulása után egy nevét viselő étteremláncot indított Floridában.

Az NFL legeredményesebb edzői listáját Shula és Halas vezetik 347, illetve 324 győzelemmel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!