Matt Nagy NFL-vezetőedző lett

2018.01.08. 18:36

George Stanley Halas és Don Shula után újra magyar származású vezetőedző lesz az NFL-ben, a Chicago Bears ugyanis a Kansas City Chiefstől megszerzett Matt Nagyot nevezte ki vezetőedzőnek.

A 39 éves Nagy korábban irányító volt, a Delaware Egyetemen játszott, majd az arénafutball-liga négy csapatánál folytatta. Az NFL-be 2008-ban került a Philadelphia Eagles gyakornokedzőjeként, 2010-ben segédedző, 2011-től a támadócsapat minőségellenőri edzője volt. 2013-ban került irányítóedzőként a Chiefshez (Andy Reidet követte, aki az Eaglesnél is vezetőedzője volt), 2016-tól a csapat támadókoordinátora volt, majd amint a Chiefs kiesett a 2017-es szezon rájátszásából, a Chicago Bears lecsapott rá.

Nagy kinevezetésében egyrészt szerepet játszhatott az is, hogy a Chiefs támadósorából elég veszélyes egységet csinált, másrészt az is, hogy jó véleménnyel van a Chicago Bears újoncirányítójáról, Mitchell Trubiskyről.

Halas és Shula jó ómen

Ha azt nézzük, Nagynak lényegében legendák mellé kell felnőnie. George Halas szülei a mai Csehország területén fekvő Plzenből (akkor még az Osztrák–Magyar Monarchia része volt) származtak. Halas 1919-29 között játszott az NFL-ben, a mai Chicago Bears elődjében a Dacatur Staleysben alkotott maradandót, tíz évet játszott itt, közben a csapat edzője és tulajdonosa is volt. A csapattal 6 bajnoki címet nyert (egyet edzőként, játáékosként  és tulajdonosként egyszerre), az ő monogramját (GHS) viseli mezén a Chicago Bears, és róla nevezték el az NFC-főcsoport megnyeréséért járó trófeát is. Halas 7-es mezét visszavonultatta a Bears, és természetesen tagja a Hírességek Csarnokának. 1983-ban, 88 évesen halt meg.

Ahogy a szintén magyar származású Don Shula is halhatatlan. A Dolphinsszal kétszeres Super Bowl-győztes Shula rakta össze az eddigi egyetlen veretlen NFL-bajnokcsapatot, az 1972-es Miami Dolphinst, amely minden szezonban megünnepli az utolsóként vereséget szenvedő NFL-csapat bukását. Az 1930-ban született, most 88 éves Shula visszavonulása után egy nevét viselő étteremláncot indított Floridában.

Az NFL legeredményesebb edzői listáját Shula és Halas vezetik 347, illetve 324 győzelemmel.