Természetfeletti fordítással maradt megdönthetetlen az egyetemi futball bálványa

2018.01.09. 06:32

Valamivel több, mint három negyeden át úgy tűnt, hogy megszakad a sor, és az Alabama vezetőedzője, Nick Saban elveszti veretlenségét korábbi segédeivel szemben, de a Georgia hiába vezetett a szünetben 13-0-ra, majd később 20-7-re is, Kirby Smart csapata végül hosszabbításban elbukott. Az Alabama 2009 óta az ötödik bajnoki címét nyerte, ők az egyetemi amerikaifutball-bajnokság megdönthetetlen királyai.

 

Ne maradjon le semmiről!

Pedig tényleg nagyon sokáig úgy nézett ki, hogy a Saban mellett kilenc szezonon át dolgozó Smart remek tervet rakott össze, és egy elsőéves irányítóval, Jake Fromm-mal meg tudja fogni az Alabamát. Ehhez még trükköket is bevetett, az első félidő legvégén átverte korábbi mesterét, és egy nagyon okos touchdownnal lepte meg az Alabama védelmét, az irányító Fromm ugyanis kimozgott szélre, majd a labdát megkapó Mecole Harmadman sprintelt a másik irányba a gólvonalon át.

Hardman aztán a második félidőben is villant, de a 80 yardos touchdownjához kellett a bírók éles szeme is, ők ugyanis kiszúrták, hogy ennél a helyzetnél Mecole hajszállal csak, de nem ért hozzá az oldalvonalhoz, hanem végig a pályán maradt.

A második félidőre egyébként merészet húzott Saban, és lecserélte a szünetig játszó irányítóját, Jalen Hurtsöt, akit az elsőéves Tua Tagovailoa váltott. A lépés bejött, amíg Hurts csak 21 passzolt yardot hozott össze, addig Tagovailoa új lendületet hozott, és egyre közelebb vitte a Bamát az ellenfélhez. A rendes játékidőben két touchdownt is passzolt, a negyedik negyedben az egyik egészen szürreális helyen jutott el az elkapójához.

Ezzel egyenlítettek 20-20-ra, de innen még megvolt a hosszabbítás előtt is a győzelmi esély az Alabamának, ám a rém egyszerű 35 yardos mezőnygól kimaradt. A hosszabbításban aztán az Alabama védelme összeszedte magát, mezőnygólra kényszerítették a Georgiát, hogy aztán Tagovailoa egy félelmetesen nagy sack után eldöntse a meccset ezzel a touchdownpasszal.

Tagovailoa úgy lett a bajnoki döntő hőse, hogy előtte egész egyetemi karrierje során 53 passzkísérlete volt, 470 yardot, 8 touchdownt és 1 interceptiont dobott.

Az Alabama idén sorban harmadik egyetemi döntőjében volt ott, ebből a háromból kettőt meg is nyert, 2009 óta az ötödik, összesen 17. bajnoki címét nyerte a csapat.

Alabama Crimson Tide-Georgia Bulldogs 26-23 hosszabbítás után