Triplán vetették be az NFL leggonoszabb szívatását

2018.01.23. 10:26

Nehéz magyarázatot találni arra, miért lehetett, hogy a két vasárnapi NFL-főcsoportdöntőben három csapat is ugyanazzal a trükkjátékkal, a flea flickerrel próbálkozott. Az eredményességben elég nagy szórás volt, és figyelembe véve, hogy elég nagy a kockázat egy ilyen trükkjátéknál, még furcsább a dolog. De mi is ez az egész?

Ne maradjon le semmiről!

Kezdjük rögtön a flea flickernél, mielőtt rátérnénk a három külön esetre. A Csontdaráló című filmben bolhapöccintésnek fordították az Adam Sandlerék által eladott trükkjátékot, mi maradnánk a flea flicker névnél. Ennek lényege, hogy a támadócsapat eljátssza, hogy futójátékot indítottak, a támadófal is úgy tesz, mintha elkezdenék eltakarítani előre a védőket, de közben nagyon vigyáznak rá, hogy ne mozduljanak előre. A labdát megkapó futójátékos elkezd futni a neki blokkoló támadófal mögött – erre a védelem várhatóan ráharap, futást vélve megindulnak a támadófal felé –, majd visszapöccinti a labdát az irányítónak, hogy a futásra ráugró védők mellett várhatóan üresen hagyott elkapót találjon.

A dolog kockázata az, hogy ha egy támadófalember elrontja a blokkját, vagy a védelem gyorsan rájön, hogy át akarják őket verni, az irányító viszonylag védtelenül marad hátul.

Pont ez történt a Jacksonville Jaguars trükkjénél. Blake Bortlesék első és tíznél próbálkoztak, de a 77-es Cam Robinson elvétette az emberét, Trey Flowers pedig alaposan megfuttatta az irányítót. Ha Bortles nem ilyen gyors, 10 yardot is veszthettek volna a sacken, de végül egész jól jöttek ki a dologból Allen Hurns 15 yardos elkapásával.

A Patriots esete már érdekesebb. Egyrészt azért, mert nekik volt a meccsen egy sikeresen végrehajtott trükkjátékuk, ami végén viszont elvesztették a labdát, és ha nincs egy vétlen bírói sípszó, jó eséllyel touchdownt is kaphattak volna a fumble-ből. A negyedik negyedben hívott flea flicker szinte biztos, hogy egyfajta válasz volt a Jaguarsnek, érezték, hogy 20-10-es hátrányban megvan az erő bennük a fordításra, és jelezni akarták a vendégeknek, hogy ne szórakozzanak velük hasonló trükkökkel az ő pályájukon, mert annak rossz vége lesz.

Igen ám, de ha visszaemlékszünk, egy éve, a Steelers elleni főcsoportdöntőben is előhúzták ugyanezt a trükköt, vagyis lassan már hagyomány náluk, hogy az AFC-döntőben flea flickert kell játszani. Akkor a második negyedben Dion Lewis kapta, majd adta vissza a labdát, most James White csinálta ugyanezt, a vége viszont egy éve óriási touchdown lett az üresen hagyott Chris Hogannek, míg most csak 30 yardot szereztek belőle Phillip Dorsett elkapásával.

A három csapatból egyértelműen az Eagles csinálta meg legjobban a flea flickert, minden szempontból. Ők a harmadik negyedben, 24-7-es vezetésnél fogtak trükközésbe. Papíron semmi szükségük nem volt rá: trükkös játékot általában vagy kétségbeesett csapat hív, hogy ha már semmivel sem tudnak haladni az ellenfél ellen, vagy nagy előnyben játszó fél próbálja ezzel megtörni a másik csapatot. Az Eagles természetesen erre ment, sikerrel.

Nick Foles ugyan nem kapott tökéletes védelmet, kicsit fel kellett lépnie a zsebben (a támadófal mögött), ám Torrey Smith még a két védő között is le tudta húzni a passzt, miután egy remek indulással otthagyta Trae Waynest a vonalon. A vége 41 yardos touchdown lett, innen már esélye sem maradt a Vikingsnak a fordításra.

Aki egyben is megnézné a három trükköt, annak itt van gyors egymásutánban a három flea flicker a három csapattól.

A Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.