Lavinát indíthat be a meglepetés NFL-csere

2018.01.31. 11:09

Meglepő csereüzletet hajtott végre kedd este a Washington Redskins és a Kansas City Chiefs az NFL-ben, előbbi ugyanis megszerezte a Chiefs irányítóját, Alex Smitht, majd egyből hosszabbított is vele négy évre. Nem is elsősorban a csere ténye a fontos, hanem az, amit elindíthat a 2018-as irányítópiacon.

Nézzük előbb a részleteket:

  • a Kansas City Chiefs átadta az irányító Alex Smitht a Washington Redskinsnek,
  • cserébe a Redkins a 2018-as draft harmadikkörös választását adta a Redskinsnek, illetve a védő Kendall Fullert.

Szegény Fullert senki nem tájékoztatta a Redskinstől, Twitterről értesült a dologról, egy ideig állította is, hogy nem is részese a cserének, aztán kiderült, hogy mégis.

Ne maradjon le semmiről!

A Chiefs nagyot nyer az ügyleten, mert Smith szerződésének elpasszolásával 17 millió dollárt spórolnak, és a játékos sem nagy veszteség, tavaly ugyanis már draftolták a jövő irányítóját, Patrick Mahomest. A Redskins egy hosszú távon bevethető használható irányítót kap, igaz, elég kemény áron, mert a hosszabbítás után Smith éves átlagfizetése 23,5 millió dollár lesz, ami az ötödik legtöbb a ligában – Matthew Stafforde, Derek Carr, Andrew Luck és Drew Brees után, de Brees szerződése lejárt a 2017-es szezon végén.

Smith megszerzésével az is biztossá volt, hogy Kirk Cousins nem maradt a Redskinsnél  a legutóbbi két szezont az úgynevezett franchise tag alatt töltötte a Washingtonnál, ami rengeteg pénzébe került a csapatnak.

Vagyis 2018 tavaszán lesz egy szabadon igazolható minőségi irányító – Cousins sorban három szezonban 4000 yard és 25 TD fölött passzolt, ami bonyolíthatja a helyzetet. Papíron a rájátszásba jutó Drew Brees is szabadügynök lehet, de ő valószínűleg hosszabbít a Saintsnél, az AFC-főcsoportdöntőig jutó Blake Bortlest viszont a mostani szerződésével nem tartják meg Jacksonville-ben, mert nem akarnak 19 millió dollárt fizetni neki, és ha felbontják a megállapodást, Bortles szabadon tárgyalhat másokkal is.

A szintén főcsoportdöntőig jutó Minnesota Vikingsnál pedig három irányító szerződése is lejárt a szezon végén.

Nemrég pedig pont arról indultak pletykák, hogy a Jaguars hajlandó lenne megválni Bortlestől, ha lecsaphatnának Cousinsra.